Πόρτα στην Πολιτική

Στο ΝΑΤΟ ελπίζει η κυβέρνηση για «επίλυση» του προσφυγικού!, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

625_56608480-7202-62BD-63D0-2FAAC13D0BC5.jpeg

 

Καθώς η Ελλάδα βουλιάζει υπό το βάρος και το άχθος του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η κυβέρνηση διαπνέεται από συγκρατημένη αισιοδοξία για «επίλυσή» του, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει ως γνωστόν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

 

Σύμφωνα με το Μαξίμου η ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, ούτε σκοπίμως αργοπορημένα. Αφενός την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος περιοδεύει σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμ, Σκόπια και Αθήνα, οπότε θα έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των διαθέσεων των γειτόνων, αφετέρου – και κυρίως – θα έχουν περάσει κάποιες ημέρες με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν ως αποτέλεσμα της επιχειρησιακής δράσης του, θα έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα, και θα συμβάλλουν σε μια πιο ευκρινή εικόνα, ώστε να αποφασισθεί η «εθνική στρατηγική».

 

Κατά το Μαξίμου πάντα, το προσφυγικό έχει τρείς πτυχές:

 

α) Το επίπεδο των εισροών, το οποίο όπως προανεφέρθη θα κριθεί από την παρουσία του ΝΑΤΟ, και θα καθορίσει την ατζέντα, όχι μόνο το αποτέλεσμα της σύσκεψης των αρχηγών αλλά και της Συνόδου Κορυφής.

 

β) Το επιχειρησιακό σχέδιο εντός της χώρας, για την κατανομή των προσφύγων/μεταναστών και την διαμονή τους σε χώρους που διαμορφώνονται. Σε αυτό συνδράμει ο στρατός, τα συναρμόδια υπουργεία, η εκκλησία, η Τ.Α., οι ΜΚΟ και εθελοντές «αλληλέγγυοι». Το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάζεται ευχαριστημένο καθώς σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης «είμαστε σε καλό επίπεδο» όπως μας είπαν, παραδεχόμενοι ότι στην αρχή υπήρξε καθυστέρηση.

 

γ) Επίπεδο εκροών. Εδώ και αν παρουσιάζονται έμπλεοι αισιοδοξίας, η οποία απορρέει και από την γνωστή και εκπεφρασμένη πρόθεση των προσφύγων να μην παραμείνουν στην την χώρα μας, και να συνεχίσουν προς Ευρώπη. Στην ουσία ευελπιστούν ότι αν το ΝΑΤΟ σταματήσει τις ροές, οι πρόσφυγες σταδιακά θα φύγουν, οπότε το πρόβλημα θα λυθεί εν πολλοίς από μόνο του! Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες, αλλά προς το παρόν τους απασχολούν οι εκροές των προσφύγων.

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί

 

 

Τα ανωτέρω περιγράφονται αρκετά ιδανικά! Δεν αφίστανται εντελώς της αληθείας αλλά εξιδανικεύουν κάπως την φρικώδη κατάσταση που επικρατεί στους πρόσφυγες, και σίγουρα δεν τα συμμερίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από χθεσινή σύσκεψη, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανίκανη ως προς το να διαχειριστεί το πρόβλημα, και κατέθεσε έξι προτάσεις, τις οποίες θα επαναλάβει και στην σύσκεψη αρχηγών.

 

«Ακόμα και μέσα στη – χθεσινή- ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων. Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια. Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος».

 

Αν εξαιρέσει κανείς το τελευταίο, τα υπόλοιπα δεν διακρίνονται για το ρηξικέλευθό τους. Η κυβέρνηση αυτά κάνει αλλά με την γνωστή της αναποτελεσματικότητα.

 

Η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη που ζήτησε την συνάντηση και προσέρχεται με επιθετική διάθεση καταγγελίας, θεωρώντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί», και ότι με την ανικανότητα και αβελτηρία της ελλοχεύει ο κίνδυνος «εθνικής τραγωδίας».

 

Ο φόβος αυτός αναφέρεται κυρίως στην παρουσία του ΝΑΤΟ και στην ενδεχόμενη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, θα προτείνει να υπάρξει ένας υπερ-υπουργός που θα συντονίσει την όλη διαδικασία καθώς «δεν αρκεί ο κ. Μουζάλας. Ο κ Μουζάλας, κατά τον αρχηγό του Ποταμιού, «είναι ένας διαπραγματευτής, αγαπάει την υπόθεση και βασανίζεται, αλλά χρειάζεται ένας υπερ-υπουργός που θα δίνει αναφορά κατ΄ ευθείαν στον πρωθυπουργό». Στο δελτίο του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι έχει και το όνομα που θα προτείνει. αλλά δεν το αποκάλυψε πριν το συζητήσει με τους άλλους αρχηγούς.

 

Λευκή επιταγή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, διατρέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τους ζητήσει «λευκή επιταγή» για την αξιοποίηση της δυνατότητας του VETO (το οποίο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο σε τι θα χρησιμεύσει αν κρατούν κλειστά τα σύνορα). Φυσικά το Μαξίμου κάνει λόγο για ευρύτερες αποφάσεις της Ε.Ε. και όχι μόνο αυτές που αφορούν το προσφυγικό – αλλά και πάλι αδιευκρίνιστο παραμένει.

 

Αν οι αρχηγοί δεν την δώσουν ,πως θα αποφύγουν να τους καταγγείλει ότι δεν βοηθούν σε μια εθνική υπόθεση;

 

 liberal.gr  

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
«Τα Χρυσαυγίτικα»!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Η βία και το αίμα συνεχίζονται …,του Μάνου Στεφανίδη
Δημήτρης Χριστόφιας: Στο θερινό λιοστάσι διάλεξε ν’ “αναχωρήσει”…, του Δημήτρη Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.