Συνεργάτες

Δημήτρης Ι. Μπρούχος

Spread the love

Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αναχώρησε εις Κύριον Ιησού Χριστόν στις 14 Αυγούστου 2024. Στον ενεργό σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του στην Πόρτα, ενώ στην πλαϊνή στήλη του περιοδικού στην φωτογραφία του υπάρχει ο ενεργός σύνδεσμος των κειμένων του.

Είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας του London CAM ED.F. (PhD), με ειδίκευση στις Δημόσιες Σχέσεις για Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και απόφοιτος του International Advertising Association (ΙΑΑ Dipl.), με ειδίκευση στις Διαφημίσεις κύρους.

Από το 1983 έως σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητος Σύμβουλος Επικοινωνίας, έχοντας διατελέσει:

• Γ. Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης, με αρμοδιότητα σε θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

• Συνεργάτης της HELEXPO-ΔΕΘ Α.Ε., στη Διεύθυνση Προβολής, Διεθνών Σχέσεων – Συνεδρίων.

• Κειμενογράφος και συντονιστής δημιουργικού σε διαφημιστικές εταιρίες.

• Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «ΜΕΘΕΞΙΣ ΕΡΓΟΝ», συνεργαζόμενοι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

• Διευθυντής παραγωγής ελληνικής δισκογραφίας.

• Σύμβουλος Επικοινωνίας του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

• Καλλιτεχνικός διευθυντής συναυλιακών και ευρύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έλαβε μέρος σε Εθνικά και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες ως προσκεκλημένος ομιλητής και συμμετείχε σε στρογγύλες τράπεζες ως εισηγητής με πλήρεις δημοσιεύσεις στα πρακτικά (Αστυνομική Ακαδημία-Κέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «ΠΑΥΛΕΙΩΝ», Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Περίθαλψης κ.α.).

Έδωσε πλήθος διαλέξεων και δημοσίευσε άρθρα κυρίως κοινωνικού προβληματισμού.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1977 με την ποιητική συλλογή «Στο πέρασμα του χρόνου».

Ακολούθησαν οι συλλογές: «Σκόρπιες θύμησες» 1978, «Τα χρόνια της Νιότης» 1978, «Χαμένα δειλινά» 1979, «Αθώρητες πολιτείες» 1981, «Διαδρομή ονείρου» 1983, «Νεκρό σημείο ή η έβδομη νύχτα της καταστροφής» 1985, «Ασκητική θανάτου» 1990, «Ωδίνες της νύχτας» 1993, «Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός» 1996, «Λουλούδια του δρόμου» 2007, «Παύλος, το Σκεύος της Εκλογής», ορατόριο 2008, «Ο χαλασμός της Νάουσας-1822 μ.Χ», ελληνική ραψωδία 2011, «Για την ειρήνη του κόσμου», ωδή 2012, «Άγιες μνήμες» (του Ιερού Χρυσοστόμου η Εξορία και των Ποντίων η Γενοκτονία), ποιητική μονογραφία 2012, «Άγιος Σπυρίδων, Μέγιστος ως ταπεινός», Εσπερινή υμνωδία 2013, «Αθανάσιος Διάκος, Αδούλωτος σταυραετός», Ηρωικό ορατόριο 2014.

Έγραψε ακόμα, λιμπρέτα για όπερες, ορατόρια, καντάτες, ραψωδίες, καθώς επίσης ωδές, ύμνους και στίχους τραγουδιών.

Δικοί του είναι και οι στίχοι του κύκλου τραγουδιών της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς της ΕΤ1, «Τα παιδιά της Νιόβης».

Επιμελήθηκε, έγραψε και παρουσίασε ιστορικές, επετειακές και Εκδηλώσεις Μνήμης.

Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες (Λίνο Κόκοτο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Κώστα Χατζή, Γιώργο Χατζηνάσιο κ.α.) και ερμηνεύτηκαν από δημοφιλείς τραγουδιστές (Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Μελίνα Κανά, Ηλία Κλωναρίδη, Γιάννη Κούτρα, Χαρούλα Λαμπράκη, Μανώλη Μητσιά, Λιζέτα Νικολάου, Φίλιππο Νικολάου, Πένυ Ξενάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνη Ρέμο, Κώστα Σμοκοβίτη κ.α.)

Βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (Β΄Βραβείο 1994, Γ΄Βραβείο 1997), στο οποίο συμμετείχε για πολλά χρόνια και κάποτε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (1991 & 2005).

Του απονεμήθηκε πολλές φορές Χρυσός και Πλατινένιος δίσκος.

Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Δωδεκανησιακή Εκκλησία), με τον Χρυσούν Σταυρόν Α΄Τάξεως του Αποστόλου Παύλου (Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας), με τον Χρυσούν Σταυρόν της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον Χρυσούν Σταυρόν του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος (Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων), με τον Χρυσούν Μετάλλιον Α’ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου (Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας), με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου (Εκκλησία Κύπρου – Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής), με το Χρυσούν Μετάλλιον της Σουμελιώτισσας (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»), με το Μετάλλιο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με το Μετάλλιον Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό και με το Μετάλλιο των Φίλων του Προσκοπισμού (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων), συνοδευόμενα από τιμητικά, ευεργετήρια, χαριστήρια και επιβραβευτήρια διπλώματα. Επίσης, φέρει τον τίτλο PAUL HARRIS FELLOW (Eταίρος Πωλ Χάρρις) για την συνεισφορά του στην προαγωγή των ανθρωπιστικών προγραμμάτων για τον Συνάνθρωπο και την Ειρήνη.

Τιμήθηκε ακόμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, από πολλούς Δήμους της Επικράτειας και αντιστοίχως της Κύπρου, τον Ελληνικό Στρατό (Α/ΓΕΣ, Β’ ΣΣ), την Εθνική Φρουρά Κύπρου (213 ΤΠ), τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και από πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις.

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης τακτικό ή επίτιμο σε πλήθος άλλων πνευματικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δημήτρη Ι. Μπρούχο, στις κάτωθι διαδικτυακές δ/νσεις:

• wikipedia
• Δημήτρης Μπρούχος
• Δημήτρης Μπρούχος εκδηλώσεις
• Δημήτρης Μπρούχος ποίηση (ή ποιήματα)
• www.flickr.com/photos/bruhos
• You Tube: Δημήτρης Μπρούχος – στίχοι τραγουδιών – videos

Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικής δ/νσης: [email protected]

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Γεωργαλά
Μαρίνα-Μαρία Βασιλείου
89c03786-ec54-4df8-8c5a-e24edc95c977.jpg
Ηλίας Καραβόλιας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.