Πόρτα στη Ψυχολογία

New Years Resolutions: 10 ιδέες για να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

 

* H Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας  

 

 

 

 

flat550x550075f.u1.jpg

 

 

Το 2015 έφυγε, το 2016 πρόβαλλε σιγά σιγά, φέρνοντάς μας ή μάλλον καλύτερα, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως “η νέα χρονιά θα μας φέρει ότι δεν έφερε η προηγούμενη…, φέτος θα αλλάξουν τα πράγματα!¨” Εσείς κάνετε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε;

 

Αλήθεια, πόσοι “αφήνεστε” στο τι θα φέρει η καινούργια χρονιά; Πόσοι είστε οι “αισιόδοξοι” ή μήπως πιστεύετε πως “σιγά, τα ίδια και πάλι θα γίνουν!”; Μήπως ανήκετε σε εκείνους που κάθε χρόνο φτιάχνετε λίστες με νέες αποφάσεις για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη νέα χρονιά; Μήπως συγκρίνετε τις παλιές σας λίστες με όσα καταφέρατε – συνήθως 2-3 πράγματα – μεταφέροντας όσα δεν ολοκληρώθηκαν σε νέες λίστες;

 

Ακολουθεί λοιπόν παρακάτω άλλη μία τέτοιου είδους λίστα με “10 ιδέες για να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου”. Θα μπορούσα να κάνω και μία λίστα με 100 τέτοιου είδους ιδέες, θα είχε όμως νόημα; Είναι γεγονός πως ο καθένας μας ελπίζει πως η οποιαδήποτε αλλαγή, πόσο μάλλον η αλλαγή του έτους, θα φέρει και πιο ευχάριστες στιγμές στη ζωή μας. Η αλήθεια όμως είναι πως την αλλαγή και τις ευχάριστες στιγμές μόνο εμείς μπορούμε να τις δημιουργήσουμε και να τις χαρίσουμε στον εαυτό μας, αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με …εμάς. Διαφορετικά, θα φτιάχνουμε και θα ξαναφτιάχνουμε λίστες που θα μας βοηθούν να απογοητευόμαστε από τον εαυτό μας που δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε πέρυσι! Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φτιάχνοντας λίστες, μπλοκάρουν και δεν ξέρουν τι να βάλουν πρώτο και τι δεύτερο, πιο είναι το πιο σημαντικό για εκείνους!

 

Να ασχοληθώ με τον εαυτό μου δημιουργικά: ας πάψω να ασχολούμαι με το τι αρέσει στον καθένα γύρω μου, με μικρότητες και με ίντριγκες. Ας χαρίσω σε εμένα περισσότερο χρόνο, σκέψη αλλά και ενέργεια, με το να μου αφιερώνω τον χρόνο που αφιέρωνα στο τι θέλουν οι άλλοι από εμένα!

 

Να βρω πράγματα που μου αρέσουν και με ευχαριστούν: αλήθεια, πόσα από όλα όσα κάνω με ευχαριστούν και πόσα από αυτά είναι αγγαρείες;

 

Να μάθω να με αγαπώ και να με σέβομαι: αν και ακούγεται τόσο εύκολο, σίγουρα δεν είναι καθόλου, όταν μάλιστα έχω να “παλέψω” με τρόπους που έχω μάθει να βάζω προτεραιότητες…

 

Να μάθω να εκτιμώ ότι έχω γύρω μου: ανθρώπους, υλικά αγαθά, σχέσεις…

Να μάθω να χαμογελάω, να γλυκάνω την καρδιά μου και να λέω ευχαριστώ: αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που ευχαρίστησες κάποιον για κάτι απλό ή μήπως θεωρείς δεδομένο πως “έτσι πρέπει να γίνεται;”

Να μάθω να μην ξεχνώ τους ανθρώπους που έχω γύρω μου: συγγενείς, φίλους, να μικρύνω τις αποστάσεις που μπαίνουν ή πιο σωστά “βάζουμε” ανάμεσά μας…

Να μάθω να βάζω προτεραιότητες: μην σπαταλάω το χρόνο μου χωρίς νόημα. Ας βρω τι έχει νόημα για μένα και ας προσπαθήσω γι αυτό…

Να μάθω να δέχομαι νέες ευκαιρίες: γνωριμίες με καινούργιους ανθρώπους, νέες προτάσεις, νέα ταξίδια, νέες συναντήσεις, νέα ενδιαφέροντα…

Να μάθω να ζω τη στιγμή: συνήθως οι περισσότεροι ενώ ζούμε στο “εδώ και τώρα”, όπου είναι και το μόνο σημείο που μπορούμε να νιώσουμε, να αισθανθούμε, να πάρουμε και να δώσουμε, έχουμε την προσοχή μας στο “τι θα γίνει μετά”. Τίποτα δεν θα γίνει λοιπόν μετά αν τώρα δεν αφεθούμε να απολαύσουμε αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Άλλωστε η ευτυχία είναι κομμάτια από μικρές στιγμές…

Σωματική και ψυχική υγεία: πόσοι αλήθεια προσέχουμε τη διατροφή μας, την άσκησή μας, τον ύπνο μας, σταματάμε το κάπνισμα και την κατάχρηση στο αλκοόλ; Πόσοι αποφασίζουμε να αντιμετωπίσουμε πιθανές μας φοβίες, μελαγχολίες ή και καταθλίψεις ακόμα, καταναγκασμούς που μας στερούν όχι μόνο την ελευθερία κίνησης και δράσης αλλά και κομμάτια της ψυχικής μας υγείας;

Τρόποι επιτυχίας στους νέους στόχους μου!

 

Το μυστικό λοιπόν επιτυχίας στις λίστες αυτές, είναι να πάρω απόφαση πως αν εγώ δεν κινηθώ, δεν δράσω για να αναγνωρίσω και να πραγματοποιήσω τις ανάγκες μου, το μόνο που θα μετράω στο τέλος της χρονιάς θα είναι οι …αποτυχίες μου! Και δεν χρειάζεται να κάνω ατέλειωτες λίστες, λίγα και καλά είναι αυτά που μετράνε και που θα με φέρουν σε καλύτερη επίγνωση και συμφιλίωση με τον εαυτό μου, άρα και με τους άλλους γύρω μου. Ακόμα και αν δεν καταφέρνω να πετύχω κάτι που θέλω (εφόσον βέβαια δεν είναι εξωπραγματικό), ας μην το βάλω κάτω. Αντίθετα, ας αναρωτηθώ “τι κάνω και αποτυγχάνω;” Γιατί είναι σίγουρο πως εγώ κάτι κάνω, ίσως για παράδειγμα ακολουθώ έναν μη κατάλληλο για εμένα τρόπο, έναν τρόπο που μπορεί να ταιριάζει στη φίλη μου αλλά όχι σε εμένα! Ας δοκιμάσω λοιπόν κάτι διαφορετικό…

askitis.gr

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η ζωή λαχταρά!, της Στέλλας Κουτρή
Η ιστορία του μικρού 6χρονου Baylin, της Μαρίνας Μόσχα
condoms.jpg
Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.