Υγεία

Ναι στο παραδοσιακό γιαούρτι!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Η πιο δροσιστική επιλογή του καλοκαιριού και σίγουρα η πιο υγιεινή είναι το γιαούρτι! Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία. Προτιμήστε το αντί για γρανίτες και άλλες… καλοκαιρινές αμαρτίες!   

Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί το καλοκαίρι σ’ ένα μπολ γιαούρτι με μέλι και φρούτα εποχής; Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί γιατί είναι πολλά τα οφέλη που θα του προσφέρετε!

Κατά του διαβήτη τύπου 2. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που περιέχει το παραδοσιακό γιαούρτι, επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα και συμβάλουν στη μείωση της γλυκαιμικής μεταβλητότητας.

Κατά των μυκητιάσεων. Περιέχει το βακτήριο Lactobacillus acidophilus, το οποίο παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, που επιτίθεται  στους μύκητες, ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Γερά οστά. Το ασβέστιό του παραδισιακού γιαουρτιού δυναμώνει τα οστά και αυξάνει την πυκνότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες, που συχνά εμφανίζουν οστεοπόρωση.

Αγγεία, μυς και νεύρα. Το γιαούρτι ενισχύει τη σύσπαση αγγείων και μυών, συμβάλλοντας στη σωστή μετάδοση των σημάτων στα νεύρα.

Δυνατή καρδιά. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επακόλουθα  τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καλή λειτουργεία εντέρου. Τα προβιοτικά του γιαουρτιού συμβάλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βελτιώνουν το πεπτικό. Τα «καλά βακτήρια»  του εντέρου βοηθώντας τη διάσπαση της λακτόζης, μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη D3 και το ασβέστιο του παραδοσιακού γιαουρτιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι απαραίτητα για τα φαγοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τις παθογόνες ουσίες. Και η βιταμίνη Α όπως και οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β12 που περιέχει θωρακίζουν το ανοσοποιητικό.

Αντιβιοτικά. Καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, στην αποκατάσταση της οποίας συμβάλει η κατανάλωση γιαουρτιού. Το γιαούρτι προστατεύει και από τις  λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Δόντια. Το γαλακτικό οξύ, προστατεύει τα ούλα.

Χορταίνει. Πλούσιο  σε πρωτεΐνες και καλά λίπη, αποτελεί μία καλή επιλογή για πρωινό. Αυξάνει τον κορεσμό και αποτρέπει το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, οπότε ενδύκνειται και για απογευματινό σνακ.

Κατά της παχυσαρκίας. Η υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, μειώνει την έκκριση  καλσιτονίνης, ορμόνη που αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία της λιπόλυσης.

Μετά τη γυμναστική. Τα αμινοξέα του παραδοσιακού γιαουρτιού βοηθούν τους μύες να επανέλθουν ενώ οι υδατάνθρακες του εφοδιάζουν εκ νέου τον οργανισμό με ενέργεια. Αν ταυτόχρονα πιούμε νερό, οι πρωτεΐνες βοηθούν το στομάχι να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα, οπότε παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Κεφίρ. Περιέχει περισσότερα προβιοτικά σε σχέση με το γιαούρτι.

Ποιοι προσέχουν;

Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο το γιαούρτι, υπάρχουν κανόνες στην κατανάλωσή του για όσους αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Πέτρες στα νεφρά.  Αν ήδη έχετε ή έχετε την προδιάθεση, μην καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε ασβέστιο που προκαλεί ουρολιθίαση ή νεφρολιθίαση.

Σιδηροπενική αναιμία. Αν έχετε χαμηλές τιμές αιματοκρίτη ή  χαμηλή φερριτίνη, μην καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά, γιατί μπορεί να μειώσουν  την απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου.

Φουσκώματα και γαστρεντερικές διαταραχές. Το γιαούρτι περιέχει καζεΐνη, πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα, η διάσπαση της οποίας παράγει  ένα πεπτίδιο- την β-καζομορφίνη-7- που ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές, φουσκώματα και διαταραχές στις κενώσεις.

Αλλεργία σε γάλα και γιαούρτι. Την προκαλούν πρωτεΐνες όπως ο ορρός και η καζεΐνη.

Πρόσθετα σάκχαρα και φρουκτόζη. Περιέχουν αρκετά προϊόντα που αποκαλούνται «γιαούρτια» αλλά στην ουσία είναι επιδόρπια. Ζάχαρη και φρουκτόζη αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL και μπορεί να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση. Ελέγξτε προσεκτικά τα συστατικά της συσκευασίας.

SHARE
RELATED POSTS
ΙΣΡ: “Η δωρεάν παροχή εξετάσεων μεταβιβάζεται στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω Claw-back”
Ναι στο λεμόνι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, του Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.