Ανοιχτή πόρτα

Μην το σκέφτεσαι καθόλου…, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

«Μην σχεδιάζετε το μέλλον, μην υπερπρογραμματίζετε την καριέρα σας. Έχετε μια ιδέα για το πού θέλετε να πάτε αλλά πρέπει να είστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες, να τις εκμεταλλευτείτε»( CΕΟ της Uber)

Ο καπιταλιστής λοιπόν της παγκόσμιας δύναμης των ταξί ( σημ : χωρίς να έχει ούτε ένα ταξί η Uber είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο λόγω του λογισμικού που συνδέει μισθωμένα οχήματα τρίτων και πελάτες) συμβουλεύει τους νέους να ποντάρουν στις ευκαιρίες, όχι στο σχέδιο…..

Μάλιστα, το μήνυμα ελήφθη : ποντάρισμα στο απροσδιόριστο, στο τυχαίο, στο συμπτωματικό, στα αχαρτογράφητα νερά.

Αυτονόητο φυσικά : ο βίος είναι πάλη με το άγνωστο και η αγορά μια ζούγκλα με θηρία( άλλωστε αυτή είναι μια όψη της προόδου στην ανθρωπότητα- πως να τρώει ο ένας τον άλλο..)

Καθόλου κακό φυσικά, εκ πρώτης όψεως, και καθόλου εξωπραγματικό : χρειάζεται ανοικτό μυαλό, παρά τις σπουδές και τον μόχθο προαγωγής της επιστήμης που διάλεξες,  ώστε να πιάσεις την καλή (αφού η χαοτική αταξία της παγκοσμιοποίησης δεν επιτρέπει προσαρμογή σε σχέδια…)

Τι σημαίνει αυτό ; Ευελιξία. Και τι σημαίνει ευελιξία, στην πραγματικότητα ; Το είπε η Βρετανή υπουργός παιδείας (φορώντας το πανάκριβο rolex ) απευθυνόμενη στους δασκάλους που απεργούν : να είστε ρεαλιστές με τις μισθολογικές σας απαιτήσεις, είναι απαράδεκτο να απεργείτε !

Ευκαιρία λοιπόν σημαίνει ευελιξία και ευελιξία σημαίνει χαμηλοί μισθοί : αυτή είναι η εξίσωση, αυτός είναι ο αλγόριθμος της μετακαπιταλιστικής πραγματικότητας…

Στο βάθος όμως, κρύβεται κάτι χειρότερο. Κρύβεται αυτή η πασαρέλα του νέου reality με τους πλούσιους επενδυτές και τους μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι λανσάρουν δημόσια την ιδέα τους και ζητούν επενδυτικά κεφάλαια.

Κρύβεται δηλδή το μήνυμα ότι η ατομική και εταιρική επιτυχία είναι ένας διαγωνισμός για ιδέες (κυρίως για αυτές που χωράνε ως εφαρμογή στo smartphone, με you tube και instagram….)

Σαν να αρκεί δηλαδή πολύ απλά να έχεις φτιάξει μια ξεχωριστή start up, μια υπηρεσία ή ένα προιόν καινοτομίας, να δρομολογείς ένα project με το περίφημο out of the box σκεπτικό, για να σηκώσεις χρηματοδοτηση.

”Γίνε εκατομμυριούχος. Πρέπει να μας πείσεις, με νούμερα και όραμα. Και εμείς θα σε χρηματοδοτήσουμε”. Τι ωραία να ήταν η ζωή, για τους πολλούς, ένα τέτοιο reality όπου εφοπλιστές, χρηματιστές, βιομήχανοι να έβλεπαν κάθε μέρα δεκάδες ταλέντα με ιδέες, και να κατέληγαν ολοένα και περισσότεροι να γίνουν πλούσιοι…

Αλλά ξέχασα : ολόκληρα οικοσυστήματα, γεμάτα χρηματοδοτικές πηγές, μέντορες και ειδικούς, μπορείς να βρεις στο internet και να έλθεις σε επαφή με μια πηγή κεφαλαίων, απο κάποια Silicon Valley δηλαδή, που θα σε οδηγήσει στον Nasdaq και στην Wall Street : just do it. Nothing is impossible, που λέει και η γνωστή διαφήμιση…

Σε απλά ελληνικά  ; Μην αρκείσαι στην μισθωτή σκλαβιά αλλά στο πως να πλουτίσεις, όπως οι άλλοι (σημ : οι λίγοι, απλά επειδή τους βλέπεις συνεχώς στην οθόνη σου, μοιάζουν πολλοί…)

Μην σκέφτεσαι επιστήμες, έρευνα, μισθό, καριέρα (και απεργίες….) Ξεπερασμένα πράγματα.

Άλλωστε το έλεγε και ο Μαρξ ( μόνο τις αλυσίδες σου έχεις να χάσεις…)

SHARE
RELATED POSTS
Η ρωγμή της αισχροκέρδειας, του Ηλία Καραβόλια 
Το τέλος της πανδημίας;, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Κοτζιάς ο “Ακάλυπτος”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.