Υγεία

Πώς να καταπολεμήσω τη δυσάρεστη αναπνοή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Η κακοσμία του στόματος είναι από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες. Δυσκολεύει τις κοινωνικές μας σχέσεις και πληγώνει την αυτοπεποίθησή μας. Η σωστή διατροφή είναι ένα αποτελεσματικό όπλο για να την καταπολεμήσουμε και να αισθανόμαστε άνετα όταν πλησιάζουμε πολύ κοντά άλλους ανθρώπους.

Τη δυσάρεστη αναπνοή προκαλούν κατά κύριο λόγο τα περίπου 600 είδη βακτηρίων που ζουν στο στόμα μας. Όταν έρχονται σε επαφή με υπολείμματα τροφών που μένουν πάνω στα δόντια και στη γλώσσα, – επειδή δεν τα έχουμε απομακρύνει με το βούρτσισμα- τότε παράγουν αέρια με δυσάρεστη οσμή. Ειδικότερα, από τη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών προκύπτουν εξαιρετικά δύσοσμες ενώσεις θείου: σκόρδο και κρεμμύδι, περιέχουν περίπου 33 δύσοσμες ενώσεις του θείου, οι οποίες από το στόμα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται κατά την εκπνοή. Καφές και αλκοόλ δημιουργούν επίσης φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς μειώνουν την έκκριση σάλιου, οπότε στο ξηρό στόμα οι τροφές παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ευχάριστη αναπνοή πρέπει όχι μόνο να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας αλλά και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, να τα ξεπλένουμε με στοματικό διάλειμμα και να καθαρίζουμε επιμελώς το στόμα μας. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, θα βοηθήσουν να εντοπίσουμε έγκαιρα τη βλάβη οποιουδήποτε δοντιού και να την αποκαταστήσουμε.

Και η διατροφή όμως παίζει τον ρόλο της για ν’ αποκτήσουμε ευχάριστη αναπνοή.

Νερό. Όχι μόνο ξεπλένει την τροφή αλλά καταπολεμά και τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία, τα οποίαείναι αναερόβια και αγαπούν την ξηροστομία: το νερό βοηθά να παραχθεί περισσότερο σάλιο στο στόμα.

Τσάι. Μαύρο και πράσινο τσάι- ιδιαίτερα το πράσινο λόγω επεξεργασίας-  περιέχουν πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κακή αναπνοή, μειώνοντας τις ενώσεις του θείου.

Κανέλλα. Περιέχει έλαιο που εξοντώνει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

Βιταμίνη C. Εμποδίζει την ανάπτυξη των «ένοχων» βακτηρίων.

Προβιοτικό γιαούρτι.  Μειώνει την ποσότητα υδρόθειου στο στόμα.  Οι καλλιέργειες γιαουρτιού καταπολεμούν τα βακτήρια στο στόμα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη πλάκας, η οποία  συνήθως προκαλεί περιοδοντίτιδες. Αρκεί το γιαούρτι να μην περιέχει  πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των βακτηρίων.

Μαϊντανός και βασιλικός. Τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κακή αναπνοή αν καταναλώσουμε σκόρδο ή κρεμμύδι: οι πολυφαινόλες τους διασπούν τις ενώσεις του θείου. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε στο πιάτο σας σκόρδο με βασιλικό ή μαϊντανό. Πρέπει όμως να τα καταναλώσετε κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

Ωμά τρόφιμα. Περιέχουν περισσότερα ένζυμα σε σχέση με τα μαγειρεμένα ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που «καθαρίζουν» τον πεπτικό σωλήνα από υπολείμματα τροφών, τοξίνες και ιζήματα, διατηρώντας υγιές το έντερο.

Σπανάκι. Πλούσιο σε πολύτιμες πολυφαινόλες που καταπολεμούν την κακοσμία.

Μαρούλι. Έχει την ιδιότητα να αντιμετωπίζει την μεθυλομερκαπτάνη, την οποία απελευθερώνουν  τα βακτήρια, καθώς τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν στο στόμα.

Καρότο και σέλερι. «Τρίβουν» τα δόντια και απομακρύνουν τα υπολείμματα άλλων τροφών. Οι τροφές που συνήθως παγιδεύονται στα δόντια είναι μαλακές και κολλώδεις.

Μήλο. Για να εκμεταλλευθείτε τις θαυματουργές πολυφαινόλες του και να μετριάσετε τη δυσοσμία του στόματος, επιλέξτε το για επιδόρπιο αν καταναλώσετε σκόρδο ή κρεμμύδι,

Κεράσια.  Αποτελεσματικά όσο και το μαρούλι στην καταπολέμηση της μεθυλομερκαπτάνης που απελευθερώνουν τα βακτήρια του στόματος.

Προϊόντα ολικής άλεσης. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει υδατάνθρακες, καίει λίπος: αυτή η διαδικασία παράγει κετόνες, οι οποίες έχουν δυσάρεστη οσμή  και αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, των ούρων και ενίοτε  της αναπνοής. Οι υγιεινοί υδατάνθρακες απωθούν τις κετόνες που προκαλούν οσμές. Όχι όμως υπερβολές!

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Ενδείκνυνται ως υποκατάστατα ζάχαρης, σε καφέ, τσάι, αναψυκτικά, και τσίχλες, μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστεί τερηδόνα.

SHARE
RELATED POSTS
Τα έξι βήματα για ποιοτική ακτινοθεραπεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τσιγάρο: όλα είναι στο μυαλό!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ένας θυμωμένος γιος…, του Δρ Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.