Το σχόλιο της ημέρας

Τους διακόπτες και τα μάτια σας, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Χαμηλώστε το air condition. Μειώστε την θέρμανση. Σβήνετε τα φώτα. Αφήστε το αυτοκίνητο. Τρώτε λιγότερο.

Ποια βιώσιμη ανάπτυξη, ποια πράσινη οικονομία, ποια ενεργειακή μετάβαση.

Λιτότητα, εξοικονόμηση, περιορισμοί : το μόνιμο δηλαδή προστακτικό διάγγελμα του κυρίαρχου συστήματος στο συλλογικό φαντασιακό όταν γεννιέται η ανισορροπία.

Η κόλαση της υπερμεγέθυνσης συναντά τον παράδεισο της θυσίας.

Η προσταγή ήταν πάντα η ίδια :  συμμόρφωση και εξοικονόμηση διότι η υπερκατανάλωση οδήγησε τελικά σε ελλείψεις μέσα σε πολεμικές συνθήκες.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις διεθνή χρηματοοικονομικά για να συνειδητοποιήσεις ότι η χρηματιστηριακή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων( σε μέταλλα, πρώτες ύλες, ενέργεια, τρόφιμα) προκαλεί τεχνητή έλλειψη.

Αυτή όμως πάντα θα γεννάει τεράστια κέρδη στους εξαγωγείς και ζημίες στους εισαγωγείς( το Bloomberg Economics υπολογίζει μια μεταφορά πλούτου ύψους $550 δισ μεταξύ τους).

Οπότε, οι θυσίες θα αφορούν τα νοικοκυριά και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, όχι τους ισολογισμούς στους ενεργειακούς κολοσσούς.

Ναι, αυτό συμβαίνει όταν κρυώνουν φτωχοί στο Βορρά και πεινούν παιδιά στην Αφρική : κάποιοι κερδίζουν δολάρια γιατί πουλάνε το πετρέλαιο που ελέγχουν.

Οι ΗΠΑ πχ. έχουν επιτύχει υψηλή μείωση των εισαγωγών ενέργειας λόγω της διευρυμένης εγχώριας άντλησης σχιστολιθικού αερίου για LNG, και φυσικά πετρελαίου.

Για εμάς στην Ευρώπη, των υποτίθεται προνοητικών γερμανικών συμφωνιών, το ρωσικό αέριο δεν ήταν τελικά μόνιμα φθηνό( πως να είναι όταν υφίσταται ολιγοπώλιο )

Οι ανεμογεννήτριες στον Βορρά και τα φωτοβολταϊκά στον Νότο δεν επαρκούν και δεν αποθηκεύουν ενέργεια. Τα ορυκτά καύσιμα έχουν υψηλό κόστος εξόρυξης. Που καταλήγουμε ; Πετρέλαιο ! ( όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις).

Γράφει χθες το Bloomberg : ”Ρώσοι, Αμερικανοί και Άραβες οι μεγάλοι κερδισμένοι :  οι πετρελαϊκές και εξορυκτικές εταιρείες έχουν ήδη τεράστια κέρδη”(μην το ξεχνάμε: Aramco σημαίνει Αραβο–Αμερικανική Εταιρεία Πετρελαίου).

Ιδού λοιπόν το ιερό δισκοπότηρο των καπιταλιστικών ροών, παρά την κλιματική κρίση και την ανάγκη για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, παρά τις μελέτες εδώ και δεκαετίες για εξάντληση των υδρογονανθράκων:  το πετρέλαιο είναι που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

”Να σηκώνεσαι νωρίς, να δουλεύεις σκληρά, να βρίσκεις πετρέλαιο” έλεγε ο μεγιστάνας του μαύρου χρυσού J.P Getty.

Και φρόντιζε να θυμίζει στους κοινούς θνητούς ότι ” οι φτωχοί μπορεί να κληρονομούν την γη αλλά όχι τα δικαιώματα εξόρυξης”.

Πόλεμοι έγιναν, γίνονται και θα γίνονται για τα κοιτάσματα, τις αρτηρίες και τους αγωγούς. Το πετρέλαιο- παρά την αυξημένη εξόρυξη και κυκλοφορία του ρωσικού φυσικού αερίου- είναι το διαμάντι στο στέμμα του καπιταλισμού….

ΥΓ Δεν την «ξέχασα» την Κίνα. Αυτή είναι πλέον που ρουφάει πετρέλαιο, αέριο, ενεργειακά αγαθά. Απλά η Δύση την είχε σαν φθηνό εργοστάσιο και ξέχασε ότι όποιος έχει τα μέσα παραγωγής και δικό του νομισματικό κεφάλαιο, τότε «ελέγχει» την αξία κάθε εμπορεύματος που παράγει. Η φτωχή Αφρική – με τις σπάνιες γαίες- ανήκει ήδη σε πλούσιους Κινέζους….

SHARE
RELATED POSTS
Η επικαιρότητα και δύο χελωνάκια, του Κωστή Α.Μακρή
Στα συντρίμμια του Ωδείου, του Νότη Μαυρουδή
Όχι …ήταν όχι οποία κι αν ήταν η διατύπωση, « alors c est la guerre», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.