Το σχόλιο της ημέρας

Πόσο βαθιά θα είναι η επερχόμενη οικονομική κρίση;, του Αντώνη Η. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Τζέιμι Ντάιμον (James Dimon), o ομογενής πρόεδρος της JPMorgan Chase, έκρουσε όσο πιο δυνατά μπορούσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την Οικονομία.

Είπε: «Ξέρετε, είπα ότι βλέπουμε σύννεφα για καταιγίδα, αλλά θα το αλλάξω. Είναι τυφώνας. Παρ’ ότι οι συνθήκες φαίνονται πολύ καλές για την ώρα, κανένας δεν γνωρίζει εάν ο τυφώνας είναι χαμηλής δυναμικότητας ή όπως ο ‘Σάντυ’».

Την Παρασκευή, η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία ανεργίας, τα οποία όντως δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους σε υψηλούς ρυθμούς και ότι η Οικονομία φτάνει σε αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν «πλήρη απασχόληση».

Πιθανόν και σε αυτά τα στοιχεία να στηρίζεται ο τραπεζίτης για να αποφανθεί ότι «οι συνθήκες φαίνονται πολύ καλές για την ώρα».

Θα πρέπει όμως κανείς να ζει σε έναν άλλο Κόσμο -να μην βάζει π.χ. βενζίνη στο αυτοκίνητό του, να μην πηγαίνει για ψώνια βασικών ειδών στο σούπερ μάρκετ, να μην ταξιδεύει- για να μη γνωρίζει ότι η κατάσταση της Οικονομίας είναι ήδη άσχημη και αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη.

Και αναμένεται να γίνει χειρότερη, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις από την μείωση της προσφοράς σιτηρών και την αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του ψωμιού ή ακόμα και στην έλλειψή του.

Τα προβλήματα αυτά, δυστυχώς, δεν έχουν εύκολη λύση. Δεν γυρίζεις τον διακόπτη, για παράδειγμα, και μειώνεται το ποσοστό του πληθωρισμού, όπως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, για να πετύχει την αύξηση της άντλησης του πετρελαίου, και άρα την σταδιακή μείωση της υπέρμετρης τιμής της βενζίνης από τη Σαουδική Αραβία, αναγκάζεται τώρα να προγραμματίζει επίσκεψη εκεί προς το τέλος του μήνα, παρά το γεγονός ότι το είχε αποκαλέσει «παρασιτικό» αυτό το κράτος.

Οι επιπτώσεις λοιπόν θα είναι βαρύτατες, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι οι νομισματικές Αρχές (Fed) αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τόκοι από τα δάνεια για την αγορά ενός σπιτιού, μέχρι τους απαράδεκτα υψηλούς τόκους που χρεώνουν οι πιστωτικές κάρτες.

Ηδη οι Αμερικανοί καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Αυτό που θα κάνει αυτή την κρίση χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν είναι ο συνδυασμός του πληθωρισμού με τον πόλεμο στην Ευρώπη και με μία όλο και πιο έντονη αβεβαιότητα που εξαπλώνεται σε διεθνές επίπεδο. Ηδη πέρασαν τέσσερις μήνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να φαίνεται το τέλος του στον ορίζοντα, όπως διαφαίνεται και από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Κιέβου.

Αμφιβάλλω πολύ αν η Τουρκία θα ενεργούσε με αυτόν τον καουμπόικο τρόπο, από την Συρία μέχρι την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η διεθνής αστάθεια.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Ωστόσο, καλά θα κάνουμε, όπως μας προτρέπει ο Ντάιμον, να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα.

SHARE
RELATED POSTS
Διχονοϊός. Πιο επικίνδυνος…, του Κωστή Α.Μακρή
Αναγνώστες, γιατί δεν σχολιάζετε;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Kostis A. Makris
Της κοντής πατρίδας της φταίνε οι άλλοι, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.