Το ξηρό δέρμα συνήθως προειδοποιεί για ανεπαρκή εσωτερική και εξωτερική ενυδάτωση. Ωστόσο, αν παρόλη την ενυδάτωση, η επιδερμίδα παραμένει ξεφλουδισμένη και υπάρχει κνησμός, ίσως αποτελεί σύμπτωμα σειράς ασθενειών…
Διαβήτης. Το σκασμένο δέρμα συνοδεύουν έντονη δίψα, κόπωση, θολή όραση, πολλά ούρα και μεγάλη πείνα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, το σώμα χάνει ταχύτερα υγρά και το δέρμα αφυδατώνεται. Ο διαβήτης, επηρεάζει και την ικανότητα να ιδρώνουμε, άρα μειώνει την υγρασία του δέρματος. Προσοχή, γιατί το σκασμένο δέρμα είναι ευάλωτο σε βακτήρια που τρέφονται με γλυκόζη, άρα ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιμώξεων.
Υποθυρεοειδισμός. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς έχουν υποδοχείς στο δέρμα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι νέα κύτταρα θα αντικαθιστούν όσα χάνονται. Αν τα επίπεδα ορμονών είναι χαμηλά, το δέρμα γίνεται ξηρό και φολιδωτό. Συνήθως εκδηλώνονται παράλληλα ρίγη, άγχος, προβλήματα μνήμης και δυσκοιλιότητα. Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και διατροφή πλούσια σε ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Νόσος των νεφρών. Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να διατηρήσουν σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών ουσιών στο αίμα, τότε το δέρμα γίνεται ξηρό και εμφανίζεται κνησμός. Συνήθως, συνυπάρχουν κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραγμένος ύπνος, αυξημένη ούρηση και πρήξιμο. Υπερτασικοί, διαβητικοί ή με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας οφείλουν να κάνουν ετησίως προληπτικές εξετάσεις, καθώς η νεφρική νόσος εμφανίζει συμπτώματα στα τελευταία στάδια.
Καρκίνος δέρματος. Τα πλακώδη καρκινώματα συνήθως είναι τραχιά, κόκκινου χρώματος, αιμορραγούν ή μοιάζουν «γδαρμένα». Μπορεί επίσης να είναι εξογκωμένα ή ανοιχτές πληγές, με κρούστα στην υπερυψωμένη κορυφή τους. Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, όπως αποκαλούνται, προκαλούνται από την αθροιστική έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν και μπορεί να θεραπευθούν, δεν είναι απίθανο να κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους.
Ξηροδερμία μπορεί να προκαλέσουν και η έλλειψη σιδήρου, δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η εμμηνόπαυση, το γήρας ή φάρμακα (διουρητικά- για την υπέρταση- για τη χοληστερόλη ή για την ακμή).
Το δέρμα αποτελεί θερμορυθμιστικό παράγοντα ενώ σε αυτό παράγεται η πολύτιμη βιταμίνη D. Η ξηροδερμία, ίσως οδηγήσει σε δερματίτιδα, πρήξιμο και μόλυνση.
Κι επειδή οφείλεται και σε εξωτερικά αίτια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους παρακάτω τρόπους.
Όχι σε απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας. Προστατεύστε τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στο κρύο.
Ναι στον υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο.
Όχι στο καυτό μπάνιο. Αφαιρεί τα προστατευτικά λιπίδια της επιδερμίδας και προκαλεί ξηροδερμία. Κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό – όχι πάνω από 5 λεπτά- και σκουπιστείτε απαλά. Κλείστε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε, για να περιορίσετε την έκθεση του δέρματος στο τρεχούμενο νερό.
Ενυδατώστε το νωπό δέρμα. Το προϊόν θα «παγιδεύσει» την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος.
Κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και σώματος. Με pH για αφυδατωμένο δέρμα. Αποφύγετε καθαριστικά με σαπούνι γιατί αφαιρούν γρήγορα το προστατευτικό λίπος. Όχι σε αλκαλικά προϊόντα, που διαταράσσουν το pΗ του δέρματος. Ναι σε ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και αλκοόλ.
Όχι σε βούρτσες και σκληρά σφουγγάρια. Αφαιρούν γρήγορα το λίπος από το δέρμα.
Ναι στην αντηλιακή προστασία. Το χειμώνα, να έχει χαμηλότερο δείκτη προστασίας σε σχέση με το καλοκαίρι.
Όχι στα ισχυρά καθαριστικά σπιτιού. Ενοχοποιούνται για ξηροδερμία.
Κατάλληλο ντύσιμο. Αν μάλλινα και λινά, προκαλούν κνησμό, να τα φοράτε πάνω από βαμβακερά ή να τα αποφεύγετε όπως επίσης και τα στενά ρούχα που προκαλούν τριβή.
Άφθονο νερό αλλά καφές και αλκοόλ με μέτρο.
Κατάλληλη διατροφή. Ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια και πράσινα λαχανικά καταπολεμούν την ξηροδερμία ενώ οι βιταμίνες, A, B, C και E ευεργετούν το δέρμα. Ζάχαρη, φρουκτόζη και επεξεργασμένα φαγητά επηρεάζουν το δέρμα.
Λίγο άγχος και καλός ύπνος. Ο ύπνος θρέφει το δέρμα και αφαιρεί τα ξηρά κύτταρα.