Είναι κάποιες ημέρες, και στον (αθλητικό) ορίζοντα δεν υπάρχει κάτι το σοβαρό που να χρήζει σχολιασμού ή, εν πάση περιπτώσει, να χαλαλίσεις (συγγνώμη για το αδόκιμο του ρήματος…) χρόνο και άποψη. Αλλωστε, του λόγου μου δεν ανήκα ποτέ στην (πλουσιότατη) ομάδα των συναδέλφων, οι οποίοι –μη λέμε ονόματα!- γράφουν πάρα πολλά, όταν δεν έχουν να πουν τίποτα!
Αυτές τις ‘ήρεμες ημέρες’, λοιπόν, ανατρέχω στο παρελθόν (βαθύ ή σχετικά σύγχρονο δεν έχει και μεγάλη σημασία), ξεφυλλίζοντας τον εξαιρετικά χρήσιμο (για το σινάφι μας) ετήσιο οδηγό – ημερολόγιο, του στατιστικολόγου Κώστα Γαλάνη ‘sports dates’. Συχνά βοηθάει να ανασύρεις από τον ‘πυθμένα’ της μνήμης γεγονότα που αποτέλεσαν σπουδαία ιστορικά ντοκουμέντα και που –στην εποχή τους- άντεχαν για καιρό.
Μικρό παράδειγμα, στην σελίδα της εβδομάδας που ήδη ξεκίνησε, ο Γαλάνης έχει κωδικοποιήσει τα εξής:
* 27 Ιανουαρίου: Το 1965, σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε σκορ ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό 0-4. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια, για να πάρει ρεβάνς ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη επίσης 4-0, σε ματς που ο Γιώργος Κούδας θα επιτύχει δύο γκολ (και από ένα οι Τερζανίδης-Γκουερίνο).
· 30 Ιανουαρίου: Το 2007 φεύγει από την ζωή στα 73 του χρόνια ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος. Λίγοι από τους νεαρούς οπαδούς του Παναθηναϊκού γνωρίζουν ίσως ότι ο Κούρκουλος υπήρξε παίκτης του ‘τριφυλλιού’ την τριετία 1950-53 και ότι τον πίστευε πολύ ο Βρετανός προπονητής Χάρυ Γκέϊμ. Εμελλε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, καθώς τον ανακάλυψε ο Νίκος Φώσκολος και του εμπιστεύτηκε πλήθος ρόλων πότε σκληρού και άλλοτε γοητευτικού εραστή, έως ότου τον ανακαλύψει μια πλούσια κυρία ονόματι Μαριάννα Λάτση. Λεπτομέρεια με σημασία: λίγο μετά το ντεμπούτο στο γήπεδο Λεωφόρου του Κούρκουλου, (1951), ο Φώσκολος ήταν αυτός που μετέδωσε για πρώτη φορά ποδοσφαιρικό ματς από το ραδιόφωνο!
· 31 Ιανουαρίου: Το –πολύ μακρινό- 1934, 20.000 θεατές (!) παρακολούθησαν σε αγώνα πυγμαχίας στο Σικάγο, τον ελληνικής καταγωγής Τζιμ Λόντος να κερδίζει με πτώση τον (πιθανώς Ιταλό) Τζο Σαβόλντι. Ο Τζιμ Λόντος, για αρκετά χρόνια στην συνέχεια, θα πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα των (ελληνικών) εφημερίδων για τους μεγαλειώδεις άθλους του στα ριγκ του εξωτερικού, ακόμη και όταν είχε ηττηθεί σε κάποια ματς…Προφανώς οι εκδότες βιάζονταν να τυπώσουν τα ιλιγγιώδη ρεπορτάζ και έτσι δεν διασταύρωναν την είδηση, εν ονόματι της δίψας του αναγνωστικού κοινού για μεγαλεία…
Ο Τζιμ Λόντος, υπήρξε βεβαίως πρωτοπόρος του ελληνικού θάρρους και της αναμφισβήτητης, δύναμης, πολύ πριν τον διαδεχτούν ο διάσημος Απόστολος Σουγκλάκος, ο Μπέλεσης, ο Μπουράνης, ο αινιγματικός ‘Μασκοφόρος’, ο σπουδαίος Θανάσης Καμπαφλής και αρκετοί (κυρίως Μανιάτες) παλαιστές-πυγμάχοι, οι οποίοι αγωνίζονταν για ένα πιάτο φασολάδα στην μάντρα του Χρυσοστομίδη, στα ηρωϊκά Ταμπούρια…
Περισσότερα για τον Τζιμ Λόντος εδώ.
επικοινωνείστε στο [email protected]
SHARE