Υγεία

15/9: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

 

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50, 85133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Η πρόληψη σώζει ζωές και η βραχυθεραπεία θεραπεύει αναίμακτα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου) η ΑΚΟΣ επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης και εστιάζει στα οφέλη της βραχυθεραπείας, μέθοδος η οποία προσφέρει αναίμακτη θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.

Βραχυθεραπεία: Η αναίμακτη λύση

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη (www.akoslife.com): « Η επιστήμη ενισχύει διαρκώς το οπλοστάσιο μας στη μάχη κατά του καρκίνου, με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, η οποία στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου».

Η βραχυθεραπεία είναι η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων δια μέσω του περίνεου- υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερήχου- στον προστάτη αδένα. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ομάδα ουρολόγου και ακτινοθεραπευτή ογκολόγου κυρίως στα πρώιμα στάδια και δίνει αποτελέσματα εφάμιλλα του χειρουργείου. Μάλιστα, με το συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας, επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες.

Οι θεραπείες του καρκίνου του προστάτη προκαλούν συνήθως στους ασθενείς προβλήματα στυτικής λειτουργίας. Με την μέθοδο της βραχυθεραπείας η υψηλή δόση ακτινοθεραπείας, εφαρμόζεται απευθείας στον προστάτη, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη στυτική λειτουργία.

Ο εξειδικευμένος ουρολόγος και μέλος της ΑΚΟΣ Δρ. Βασίλης Σκουτέρης διευκρινίζει: « Η εφαρμογή της βραχυθεραπείας πραγματοποιείται άπαξ και επιφέρει πλήρη ίαση στα πρώιμα στάδια σε ποσοστό 98%. Στα τοπικά προχωρημένα στάδια ο συνδυασμός της με την εξωτερική ακτινοθεραπεία οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά ίασης, από κάθε άλλη μέθοδο μεμονωμένα».

Η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάνω από μία δεκαετία με επιτυχία. Οι Έλληνες επιστήμονες στο χώρο της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και μας μεταφέρουν τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν από τα μεγάλα κέντρα βραχυθεραπείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τα οποία βρίσκονται σε άμεση συνεργασία.

Η πρόληψη σώζει…

Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος). Γι’ αυτόν το λόγο ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη με διατροφή που περιλαμβάνει ελαττωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών.

Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- στη φυλή- με τους έγχρωμους να κινδυνεύουν περισσότερο από τους λευκούς- και στην κληρονομικότητα, αν δηλ. κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει εκδηλώσει τη νόσο.

Οι άνδρες είναι συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο επειδή εκτιμούν ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την ηλικία ενώ έχουν αποστροφή για την δακτυλική εξέταση. Άλλοι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι ο φόβος ότι θα τους διαγνωστεί καρκίνος ή ότι θα παρουσιάσουν επιπλοκές από πιθανή εγχείρηση στην οποία θα αναγκαστούν να υποβληθούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη έρχεται να μας θυμίσει ότι η καλή υγεία μας είναι στα χέρια μας.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με το διακριτικό τίτλο «ΑΚΟΣ»- στόχο έχει την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου.

F1: Οι ραδιενεργοί κόκκοι ιωδίου

F2: Ακτινογραφία λεκάνης όπου διακρίνονται η ουροδόχος κύστη και οι κόκκοι μετά την εμφύτευση στην περιοχή του προστάτη.

SHARE
RELATED POSTS
«ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ» ΣΤ’ Κύκλος – το πρόγραμμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατρός και ασθενής, Ένα σώμα, μια ψυχή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μη φοβάστε τα δάκρυα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.