Υγεία

Ποιες ασθένειες προκαλούν βήχα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Όταν βήχουμε, ο οργανισμός μας προσπαθεί να καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς από φλέγματα και ξένα σώματα, όπως για παράδειγμα η σκόνη. Αν οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται από μάτια που δακρύζουν και μπουκωμένη μύτη. Αν όμως είναι επίμονος και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες, οφείλουμε να μην τον αγνοήσουμε. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν καπνιστές, ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά και τους πνεύμονες τους.

Ο βήχας οφείλεται συνήθως σε ασθένειες όπως η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονία, η βρογχίτιδα, το άσθμα, οι διάφορες αλλεργίες, η γαστρίτιδα, η οισοφαγίτιδα, το έλκος, αλλά και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Διακρίνεται σε ξηρό ή μη παραγωγικό βήχα, που προκαλεί «γδάρσιμο» στο λαιμό και δεν έχει εκκρίματα και σε παραγωγικό, όταν υπάρχουν εκκρίματα δηλ. φλέματα.

Αν ο βήχας οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, για να ανακουφιστείτε και να αποβάλετε ευκολότερα τις βλέννες, καταναλώστε άφθονα χλιαρά ροφήματα, χυμούς και νερό. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και χρησιμοποιείστε ρινικό αποσυμφορητικό. Αποφύγετε επίσης τη χρήση αντηβηχικών διότι δεν θεραπεύουν, απλά δρουν κατασταλτικά. Ο βήχας συντελεί στην άμυνα του οργανισμού οπότε δεν είναι σωστό να τον καταστείλουμε σε απλές περιπτώσεις. Το αντιβηχικό μπορεί να παγιδεύσει βλέννες και άλλες ακαθαρσίες στους πνεύμονες και έτσι να προκληθούν και άλλες λοιμώξεις. Όχι και στην αλόγιστη χρήση αντιβίωσης που δεν βοηθά στις ιογενείς λοιμώξεις και εξασθενεί τον οργανισμό. Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και πόνο όταν αναπνέουμε μέχρι διαταραχές ύπνου, άγχος αλλά και θλάσεις μυών. Γι’ αυτό βήχετε με μέτρο!

SHARE
RELATED POSTS
Τηλέφωνα που σώζουν ζωές, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η ΑΚΟΣ στην υπηρεσία του ΓΕΣ-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Dr. Thomas Cowan: μια πρόσφατη ομιλία για τον covid-19 που (πιθανώς) δεν θα συζητηθεί…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.