Πόρτα στην Ελπίδα

“Η ιερότητα του πέντε,το γιασεμί και ο Kenny G…”,της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

 

 
Πέρα από το δράκο, την τίγρη, τη φωτιά, το νερό και άλλα σύμβολα-ιδεογράμματα στην κινεζική φιλοσοφία και πολιτισμό, σημαντικό ρόλο παίζει και η αριθμολογία.Ο αριθμό ς πέντε (5),στην Άπω Ανατολή θεωρείται ιερός.
Στην Κίνα,συγκεκριμένα,η βασική εκδοχή αναφέρεται στα 5 στοιχεία της φύσης : ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι όταν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών των στοιχείων προκαλούνται διάφορα δεινά…
Η συνύπαρξη 5 στοιχείων δηλώνει την Αρμονία,που δίδαξε στις θεωρίες του ο Κομφούκιος.
 
Στο άκουσμα της κινέζικης μουσικής, όλοι μπορούμε να οσφρηστούμε μια ακατανόητη ιδιαιτερότητα,που όμως οι περισσότεροι, μη μουσικοί, δεν φαντάζονται την αιτία της. Η μουσική κλίμακα της Κίνας δεν αποτελείται από τους 7 γνωστούς φθόγγους της ευρωπαϊκής, αλλά από 5 νότες-έκφραση των πέντε αρετών- που πρέπει να έχει κάθε ηθικό ον: Τιμιότητα, Δικαιοσύνη, Σύνεση,  Ευπρέπεια και Ευγένεια. Έτσι οι κλίμακες είναι πεντάφθογγες και μάλιστα στην Κίνα και πεντάτονες, μιας και οι 2 φθόγγοι που απουσιάζουν, εμποδίζουν το σχηματισμό των ημιτονίων(μι-φα,σι-ντο).
 
Ένα από τα γνωστότερα παραδοσιακά κινέζικα τραγούδια είναι το : Μο Li Hua (άνθος γιασεμιού). Στην παρακάτω παρτιτούρα,κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις μουσικής ρυθμικής ανάγνωσης,εύκολα μπορεί να παρατηρήσει πως η μελωδία σχηματίζεται από τους φθόγγους ντο-ρε-φα-σολ-λα, ενώ λείπουν το μι και το σι, εμποδίζοντας, έτσι τη δημιουργία ημιτονίων.
(Eυρωπαϊκή Παρτιτούρα : Mo Li Hua)
 
 
To γιασεμί για τους κινέζους συμβολίζει την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία, την ελπίδα. Αποτελεί δε, σύμβολο της γυναικείας ευγένειας. Το ταπεινό, αλλά με το μεθυστικό άρωμα άνθος του, ο λαός το έκανε τραγούδι. Άλλοτε εκτελεσμένο από λαούτο συνοδευμένο από μεταλλικά κουδουνάκια κι άλλοτε από το αγαπημένο τους χορδόφωνο τζενγκ (γνωστό και ως τζιν), το “άνθος του γιασεμιού” απετέλεσε αρχικά εθνικό ύμνο της Κίνας για τους εκτός χώρας διπλωμάτες.
 
 
 
Για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής η παραδοσιακή κινέζικη μελωδία του ηχεί γνώριμη, μιας και ο Tζιάκομο Πουτσίνι τη χρησιμοποίησε στην όπερα “Turandot”,στο χορωδιακό “Là sui monti dell’Est”.
Puccini : ” Turandot”
 
“Το τραγούδι του γιασεμιού” έγινε ποίημα, νουβέλα, κινηματογραφική ταινία.
 
Mo Li Huo – από ποιητική συλλογή του 1877 (月琴楽譜)
 
 
 
Διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες με ιδιαίτερη διασκευή,αυτή του αμερικανού σαξοφωνίστα Κenny G,”Yasmin flower”, όπου συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του “Breathless”. Το σαξόφωνο ηχεί ήρεμα, ήπια, γλυκά, νανουριστικά, σχεδόν υπνωτικά! Η πεντάτονη κλίμακα της παραδοσιακής μελωδίας αναδύει το μυστήριο της Ανατολής. Τα μαγικά δάχτυλα του Κέννεθ αγγίζουν την εξωτική διάθεση,το στοχασμό, η πνοή του φυσά τους συμβολισμούς, τη φιλοσοφία. Το άνθος του γιασεμιού με το άρωμά του, εξαγνισμός της ψυχής, που μας προετοιμάζει για μυστική τελετουργία, επίκληση στο όνειρο! Όνειρο, που λούζεται στη μέθη της μακρινής Ανατολής και μας καλεί να ταυτιστούμε με την “ιερότητα του πέντε” σε μια προσπάθεια,μέσα από τη μουσική,να γίνουμε ενάρετα όντα.

 

 

Η Ελπίδα Νούσα είναι καθηγήτρια Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αγαπά κάθε μορφή τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιστορίας-Μυθολογίας

SHARE
RELATED POSTS
Πάρσιφαλ: Εμπνεύσεις από το ταξίδι στην Ιταλία, της Ελπίδας Νούσα
‘Αγιος Νικόλαος, πολιούχος του Άμστερνταμ, της Ελπίδας Νούσα
Σακουρά, μια χιονοθύελλα από κερασολούλουδα, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.