Μια μέρα μού’ πεσε στα χέρια ένα κάπως περίεργο βιβλίο, με τον τίτλο “Ποίηματα με ζωγραφιές για μικρά παιδιά”, (Ερμής 1975). Τα ποιήματα, στη μορφή του limerick, είναι του Γιώργου Σεφέρη και μέχρι εδώ πολύ καλά. Οι ζωγραφιές όμως, ε… χουμ χουμ… τέλος πάντων… να, πώς να το πω… είναι κι αυτές του Γιώργου Σεφέρη!
Σκέφτηκα, λοιπόν, πως αφού ο Γιώργος Σεφέρης μπήκε στα χωράφια μου εικονογραφώντας ένα παιδικό βιβλίο, τότε έχω κι εγώ κάθε δικαίωμα να μπώ στα δικά του χωράφια και να γράψω ποίηση και μάλιστα limericks. Αμ’ πώς και με το συμπάθειο!
Για όσους δε γνωρίζουν, το limerick πρωτοεμφανίστηκε το 1846, με το βιβλίο του Edward Lear A BOOK OF NONSENSE. Ο τίτλος τα λέει όλα. Το limerick είναι παράλογο, λίγο χοντροκομμένο, εκτός τόπου και χρόνου, αστείο, λίγο ή πολύ σουρεαλιστικό, με περίεργη ως γελοία χρήση της γλώσσας, αθυρόστομο, τις περισσότερες φορές χωρίς νόημα.
Επειδή σαν σήμερα, 12 Μάη 1812, είναι τα γενέθλια του αξιότιμου Κύριου Lear είπα να σας δείξω κανένα από τα δικά μου κατασκευάσματα.
Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author.
Iporta.gr
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
Τhe article expresses the views of the author.
iPorta.gr