Πόρτα στη Δωδεκάνησο

38 χρόνια άφαντος ο ταχυδρόμος στ’ Αφάντου, της Ελένης Καραγιάννη

Spread the love

Η Ελένη Καραγιάννη είναι Αθλήτρια Τριάθλου και ζει στη Ρόδο

Είναι απορίας άξιο γιατί στην εποχή της τεχνικής νοημοσύνης να ψάχνουμε ακόμα τις επιστολές μας απ’ το ταχυδρομείο στ’ Αφάντου.  Τ’ Αφάντου βρίσκεται σε ένα κομβικό μέρος στο νησί και το επίκεντρο πολλών εξελίξεων καθημερινά, είτε πρόκειται για θέματα περιβάλλοντος, είτε πολιτικής είτε ακόμα και επενδύσεων.

Το μέρος που έχει γίνει διάσημο για την πολυσυζητημένη επένδυσή του στην περιοχή του Γκολφ και γενικά για τα’ Αφάντου δηλαδή σημείο αναφοράς της  επικαιρότητας.

Η ονομασία του χωριού που δεν είναι πλέον χωριό προερχόταν σύμφωνα με την παράδοση από το γεγονός ότι ήταν ένα μέρος που λεηλατούσαν οι πειρατές και για να μην «φαίνεται» από τη θάλασσα οι πρόγονοί μας Αφαντενοί το μετέφεραν ανάμεσα στα βουνά προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός.  Οπότε πήρε και την ονομασία του Αφάντου.  Υπάρχουν κι άλλες παραδόσεις αλλά αυτή είναι η επικρατέστερη.

Για να μην μακρηγορούμε ο οικισμός επεκτάθηκε με την πάροδο των χρόνων εκτός των ορίων του αρχικού οικισμού όπως τον είχαν αποτυπώσει και οι Ιταλοί κατακτητές και πλέον έχει απλωθεί στα γύρω βουνά , την παραλία και προς τα Κολύμπια.

Εμείς, η οικογένειά μου δηλαδή υπήρξαμε από τους «άτυχους» ή τυχερούς που ζήσαμε προς την πλευρά της παραλίας όταν ακόμα τα σπίτια ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού και ήταν συχνότερο να συναντήσουμε φίδι στο δρόμο μας παρά άνθρωπο για να μιλήσουμε.

Το θέμα είναι πως ενώ σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν ταχυδρομικές θυρίδες ή ταχυδρόμος που να εξυπηρετεί τους κατοίκους που βρίσκονται εκτός του βασικού οικισμού, στ’ Αφάντου δεν υπάρχουν ούτε θυρίδες ούτε ταχυδρόμος για τα σπίτια εκτός οικισμού.

Οι οχλήσεις μας αλλεπάλληλες προς το Ταχυδρομείο της Ρόδου και ο ένας να μεταδίδει τις ευθύνες στον άλλο για το ότι δεν υπάρχουν ταχυδρομικές θυρίδες εδώ και 38 χρόνια που ζούμε εκεί, έχουμε χάσει λογαριασμούς, εμπιστευτική αλληλογραφία και οτιδήποτε άλλο, συμπεριφορές εντελώς παράνομες και καταχρηστικές.

Πολλές φορές μάλιστα μας απαντάνε ότι δίδεται η αλληλογραφία μας σε συγγενείς, δηλαδή δεν έχει φθάσει ποτέ στα χέρια μας και ένας Θεός ξέρει τι είδους έγγραφα κρατάνε στα χέρια τους μη εξουσιοδοτημένα άτομα από εμάς.  Άλλωστε πολλές φορές έχουμε υποστεί ζημίες που ανέρχονται σε καθυστερήσεις ενημερώσεων λογαριασμών και λοιπών εγγράφων που δεν λάβαμε ποτέ.

Προσωπικά το θεωρώ κατάντια να προσφεύγω και να δημοσιοποιώ αυτή την αδιαφορία όλων στο θέμα της επικοινωνίας.  Όπως επίσης υπάρχει μεγάλη αδιαφορία και στο θέμα της ονοματοδοσίας των δρόμων στους εν θέματι οικισμούς .  Τελικά γιατί να ενδιαφέρεται κάποιος για την ασφάλεια των ταχυδρομείων αφού οι επιστολές μας έχουν πάει εκεί που θέλει ο ε0κάστοτε διαχειριστής της αλληλογραφίας μας.  

Το 2008 είχα κάνει παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Αφάντου με επιστολή μου για το θέμα αυτό κάτι με το οποίο βέβαια δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς. 

Τέλος μιας και οι αντιλαμβάνομαι συσπείρωση δυνάμεων που στο παρελθόν έχουν συγκρουσθεί για το καλό αυτού του τόπου, εύχομαι άμεσα να επιλυθούν τα θέματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους Αφαντεντούς κυρίως το θέμα των επικοινωνιών, της αλληλογραφίας και της ονοματοδοσίας των δρόμων.

Ελένη Ν. Καραγιάννη
Αθλήτρια Τριάθλου     

SHARE
RELATED POSTS
ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα συνιστά η υποψηφιότητα του κ Χρυσοχοΐδη αν η ΡΟΔΟΓΚΑΖ λειτουργεί υπό καθεστώς ανοχής»
Ευτράπελα της Ρόδου-Για γέλια; Για κλάματα; Τακτικές Ντε Βέκι αναβιώνουν 80 χρόνια μετά
Μανώλης Γλυνός: “Αναγκαία η αναβάθμιση υποδομών Καλύμνου για την ανάπτυξή της”. Επίσκεψη Υπ.Περιφερειάρχη ΠΝΑι

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.