Υγεία

Δρ Δέσποινα Κατσώχη: ποιοι δρόμοι οδηγούν μακριά από τον καρκίνο του μαστού;

Spread the love

Τρείς είναι οι βασικοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

1. Τρόπος ζωής.

Κάποιες επιλογές μας αυξάνουν τον βαθμό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και κάποιες άλλες μας προστατεύουν.

· Η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για διάστημα 4 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%.

· Η συχνή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50%. Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο. Μονοακόρεστα λιπαρά περιέχονται και στα σπορέλαια – όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το σησαμέλαιο κ.α. αλλά και σε ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα και καρύδια).

· Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 16%.

· Τα βιοφλαβονοειδή εσπεριδοειδή, όπως και η ρεσβερατρόλη στα αχλάδια περιέχουν μία ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού.

· Τα συσσωρευμένα κιλά, ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σουηδική Έρευνα του 2000 έδειξε πως γυναίκες γύρω στα πενήντα, που αύξησαν απότομα και πολύ το βάρος τους κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν τη νόσο.

· Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με επάγγελμα γραφείου, ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου. Άτομα που ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και κατά τη διάρκεια της δουλειάς έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

· Όχι στο αλκοόλ, γιατί μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα και έτσι ο μαστός εκτίθεται σε αυξημένους κινδύνους.

· Όχι στο κάπνισμα.

· Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γυναίκας να παρουσιάσει τη νόσο.

2. Προσυμπτωματικός έλεγχος.

Μιλάμε για τον ετήσιο έλεγχο που οφείλει να κάνει η γυναίκα, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζει συμπτώματα ή αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχει δηλ. οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει τακτική αυτοεξέταση των μαστών, μαστογραφία και συνοδό υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία ξεκινά συνήθως στα 40,  ενώ όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό πολύ νωρίτερα.

3. Οικογενειακό ιστορικό

Αν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, όπως στην περίπτωση της ΑτζελίναςΤζολί, και πολύ περισσότερο αν ο μαστός της εμφανίζει αλλοιώσεις, πρέπει να εκτιμήσει τον κίνδυνο μέσω γονιδιακού ελέγχου και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε προληπτική μαστεκτομή, πάντοτε υπό την καθοδήγηση έγκριτων επιστημόνων.

SHARE
RELATED POSTS
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας ασθενής με καρκίνο για τον εμβολιασμό;, της Δρ Φλώρας Σταυρίδη
Κόκκινα λαχανικά: θρεπτικός θησαυρός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς δεν θα κρυολογήσω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.