Πόρτα στη Δωδεκάνησο

17/9/2017: «10 Χρόνια Σύγχρονη Καλλιθέα»-Εορταστική Εκδήλωση στο διαμάντι της Ρόδου

diamanti_kallithea.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

diamanti_kallithea.jpg

 

 

 

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε

 

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση
«10 Χρόνια Σύγχρονη Καλλιθέα»

που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:30μ.μ.
στις εγκαταστάσεις του πολιτιστικού μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα εγκαινιασθεί και η έκθεσης γελοιογραφίας SWEET EUROPE

  

Ο Δήμαρχος
Ρόδου

Φώτης ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος της
Δ.Ε.Ρ.Μ. ΑΕ

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΗΣ

 

Για τα “10 Χρόνια Σύγχρονη Καλλιθέα” θα πραγματοποιηθεί ειδική εορταστική εκδήλωση στο διαμάντι της Ρόδου, στις Πηγές Καλλιθέας με ομιλίες, απονομή τιμητικών διακρίσεων και παράθεση δεξίωσης, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν και τα Εγκαίνια έκθεσης γελοιογραφίας “SWEET EUROPE – ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ”, κατά την οποία θα εκτεθούν γελοιογραφίες 29 Ελλήνων γελοιογράφων και 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφορμή το Brexit αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στη Γηραιά Ήπειρο.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Οι πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της ‘Δωρικής Εξάπολης’ και τα χρόνια των Ιπποτών.

 

Το 1927 ο πολιτικός διοικητής των Ιταλοκρατούμενων Δωδεκανήσων Μάριο Λάγκο (Mario Lago), αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα των πηγών συνέλαβε την ιδέα ανάπτυξής και ανέθεσε στον γιατρό Αινεία Μπρουνέττι (Aeneas Brounetti) και στους του υδρολόγους Γουσταύο και Κάρλο Γκασπερίνι (Gustavo eCarlo Gasperini) την τεκμηρίωση του εγχειρήματος.

 

Η μελέτη ανετέθη στον αρχιτέκτονα-γλύπτη Πιέτρο Λομπάρντι (PietroLompardi) ο οποίος προσκλήθηκε στη Ρόδο από το διοικητή Μάριο Λάγκο.

 

Τα σχέδια για τις θερμοπηγές της Καλλιθέας κατετάγησαν μεταξύ των καλυτέρων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της χρονιάς για ολόκληρη την Ιταλία.

 

Το έργο ανέλαβε και κατασκεύασε η εταιρεία ‘Ούρμπαν’ (Urban) με εργοταξιάρχη τον μηχανικό Τζιοβάννι Τακκόνι (GiovanniTacconi)

 

Τη διακόσμηση και τη συμπλήρωση των σχεδίων του Λομπάρντι ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Αρμάντο Μπερναμπίτι (ArmandoBernabiti) που δημιουργεί και το “Σπίτι του Αμπελουργού’’ στα δυτικά του χώρου.

 

Τα εγκαίνια έγιναν το 1929 και μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου, η Καλλιθέα διανύει την λαμπρή εποχή της.

 

Με την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, σταμάτησε η λειτουργία των θερμοπηγών και το προσωπικό αντικατέστησε στρατός και στις σπηλιές τοποθετήθηκαν πυροβολαρχίες.

 

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβριο 1943, οι Γερμανοί τοποθετούν νάρκες και συρματοπλέγματα στην περιοχή της Καλλιθέας, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της ως πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η απελευθέρωση βρίσκει την περιοχή της

 

Καλλιθέας τελείως κατεστραμμένη και ερειπωμένη. Οι εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά λεηλατηθεί.

 

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου βρίσκει τις θερμοπηγές όπως ήταν κατά την Απελευθέρωση από τα συμμαχικά στρατεύματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των πηγών, όμως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την μοίρα της Καλλιθέας. Εγκατάλειψη, μαρασμός, πέτρινα χρόνια.

SHARE
RELATED POSTS
12645066_1671466596467105_8321769697719051587_n.jpg
Πρόσκληση κοπή πίτας από τον Σύλλογο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στις 30 Ιαν
12ο Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας της “Πανάκεια” από 3-7 Αυγούστου 2022
Χαράλαμπος Κόκκινος: θετική ανταπόκριση της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας” στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.