ΕΥ ΖΗΝ

1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την κα Αντωνία Μοροπούλου

Spread the love

1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική,

Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» TMM_CH

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε την ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε διεθνή συνεργασία με το National Geographic, το World Monuments Fund, το Διεθνές Συμβούλιο ICOMOS, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τεχνολογία και την Κατασκευή ECTP, την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση των Μηχανικών SEFI, και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμου Β΄, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και των προκαθήμενων των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, Φυλάκων του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δια της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου TMM_CH, έχει επιτύχει τη συνεργασία ενός ευρέως εθνικού και διεθνούς δικτύου επιστημονικών φορέων προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητικών και συναφών φορέων.

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11η Οκτωβρίου 2018 το πρωί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με παρουσία 350 συνέδρων από 22 χώρες από όλες τις ηπείρους. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης, δια του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτριο Σεβαστάκη, και ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Ν. Στασινός, και οι εκπρόσωποι των φορέων συνδιοργάνωσης: από τη National Geographic Society ο Αρχαιολόγος Δρ. Fredrik Τ. Hiebert, από το World Monuments Fund ο κ. Γιάννης Αβραμίδης, από τη Γενική Διεύθυνση Connect της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Δρ. Albert Gauthier, από το Διεθνές Συμβούλιο ICOMOS η Δρ. Έλενα Κόρκα.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου παρουσίασε η Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγήτρια του ΕΜΠ, κα Αντωνία Μοροπούλου, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα την «αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ως υπόδειγμα Καινοτόμου, Διεπιστημονικής, Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ως υπεύθυνη για το έργο, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελούμενης από τους: Ομότ. Καθ. Μαν. Κορρέ, Καθ. Α. Γεωργόπουλο, Καθ. Κ. Σπυράκο, Επ. Καθ. Χ. Μουζάκη.

Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δια του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γεωργίου Φλωρεντή, και δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού “Competence center for the preservation of cultural heritage”, ώστε να λειτουργήσει στην Αθήνα υπό την ευθύνη της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Καθ. Α. Μοροπούλου.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, κατά το χαιρετισμό του, τόνισε ότι «Δίκαια το Πολυτεχνείο μπορεί να πει ότι η διεπιστημονική ομάδα του ιστορικού αυτού έργου, πρόβαλε το ελληνικό και ευρωπαϊκό “know-how” σε όλον τον κόσμο και όρισε τις μελλοντικές τάσεις στην προστασία μνημείων».

Η προσέγγιση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, όπως πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του Παναγίου Τάφου, που άγγιξε την κλίμακα της ανθρωπότητας με τη συμβολή του National Geographic, ενισχύει την ενημέρωση, την εγρήγορση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινωνίας στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικά εργαλεία αποτελούν η τεχνολογία και η διεπιστημονικότητα, που αποκτούν έτσι μια ιδιαίτερα δυναμική διάσταση στην διατήρηση και την ανάδειξη των αξιών της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επισήμανε ότι το συνέδριο αυτό διερευνά, επίσης, και το εφικτό της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης μνημείων, συνόλων, Ιστορικών Πόλεων, που αποτελούν προϋπόθεση συνέχισης της παραμονής τους στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου εντάσσονται από την Unesco. Σημαντικά εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή είναι η διερεύνηση των μηχανισμών χρηματοδότησης με υιοθέτηση πρακτικών στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, όπως π.χ. η επανάχρηση ιστορικών κτηρίων.

Στο συνέδριο στη Θεματική Ενότητα των Εμβληματικών Μνημείων παρουσιάστηκε η Διεπιστημονική μελέτη του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟΑ για την αναστήλωση του ναού του Πυθίου Απόλλωνα από τη Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής την Α. Μοροπούλου και με Χ. Ιωαννίδη και Ι. Ψυχάρη.

Στην τελευταία συνεδρία, την Παρασκευή 12/10/2018, παρουσιάστηκε από την Α. Μοροπούλου, πρόταση για το σχέδιο της αειφόρου διαχείρισης και διατήρησης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στην κατεύθυνση των προδιαγραφών της Unesco.

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που ακολούθησε, μετείχαν οι: κ. Λή Μηναΐδη, αναπλ. Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιστορικών Πόλεων ως συντονίστρια, κ. Γεώργιος Κρεμλής, ΕΕ- Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ως υπεύθυνος για την Κυκλική Οικονομία,  κ. Bonnie Burnham Ομότιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Ταμείου Μνημείων, prof. Michael Turner Έδρα της  Unesco για την Πολεοδομία και τη Διατήρηση των Ιστορικών Πόλεων, Ομ. καθ. ΕΜΠ Σοφία Αυγερινού Κολώνια από την Επιτροπή των Ιστορικών Πόλεων του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων ICOMOS, η Ομ. καθ ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου από την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθ. του Παν. Θεσσαλίας και πρώην ΓΓ ΕΟΤ κ. Χάρης Κοκκόσης, η Πρόεδρος του συνεδρίου η καθ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η Πρύτανης του Παντείου Παν. καθ. Ισμήνη Κριάρη και παρενέβη η Πρόεδρος του ΤΑΠ, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου.

Είχε, επίσης, προσκληθεί ο Δήμος Ρόδου δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου, κυρίου Τέρη Χατζηιωάννου.

Η συζήτηση κατέδειξε την εφικτότητα χρηματοδότησης έργων προστασίας στην κλίμακα των μνημείων με επανάχρηση ιστορικών κτηρίων, με συνεργασία δημόσιου- ιδιωτικού τομέα και με έμφαση στην συμμετοχή και για το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

H Πρόεδρος του Συνεδρίου TMM-CH

Αντωνία Μοροπούλου

Καθηγήτρια ΕΜΠ – Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

[email protected]

[email protected]

6932303337 – 2103291351

SHARE
RELATED POSTS
Aegean Islands, η αιγαιοπελαγίτικη νοστιμιά στην καρδιά της Ν. Υόρκης!
Ροκφόρ: το τυρί των “βασιλιάδων”, ο “βασιλιάς” των τυριών
Titos_patrikios.jpg
«Άλλο ένα καλοκαίρι», ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.