Στέκομαι με ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι σε κάθε δημιούργημα ενός manager που κατά καιρούς μας σερβίρει και ένα παιδάκι που εντελώς ξαφνικά αποφασίζει να αφήσει τη στενή κάμαρά του, τα παιχνίδια του, την παιδική του ηλικία, το σχολείο (απαραίτητο εφόδιο ζωής) για να δώσει στις εμμονές και στους χρόνιους προβληματισμούς του (πόσο χρόνιοι να είναι οι προβληματισμοί ενός 16χρονου;) έναν πιο μαζικό χαρακτήρα.
Στέκομαι με έντονο σκεπτικισμό απέναντι σε έναν (ασφαλώς όχι εκ των έσω ) λόγο που λειτουργεί αφοριστικά συνοδευόμενος από ένα μισαλλόδοξο πνεύμα ως προς τις οποιεσδήποτε αποκλίνουσες συμπεριφορές, κολλώντας διάφορες “χολεριασμένες” ταμπέλες σε όσους τολμούν να “παρανομούν” απέναντι στο κλίμα, ενοχοποιώντας ουσιαστικά την επιστήμη για την ανεξέλεγκτη και αυνανιστική τροχιά που έχει επιλέξει (ένα μεγάλο κομμάτι της ναι σίγουρα) .
Όμως τα πυρρά δεν εκτοξεύονται μόνο πάνω στη λειτουργική της επιστήμης, αλλά και στην ίδια τη ανθρώπινη φύση αφού η γνώση, ίδιον του ανθρώπου, στην επιστήμη μπορεί να λειτουργεί προς ένα οποιοδήποτε έτερο πεδίο ή σημείο και όχι αποκλειστικά και μόνο στην καταστροφή. Αυτή η γνώση, που κερδίζεται στο σχολείο και όχι στα στούντιο και τα γραφεία των δημοσίων σχέσεων και μόνο μπορεί να σώσει την φύση και όλα όσα ζουν υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη. Να ανησυχούμε ναι. Αλλά χωρίς το σόου! Σαν άνθρωποι πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Πίσω, ναι πίσω. Γιατί πηγαίνοντας μακρύτερα κοιτάς πλατύτερα τον κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο πλεκτάνες, ίντριγκες και δολοπλοκίες για χάρη του χρήματος που κάποια στιγμή θα πρέπει να αναμορφώσουμε. Αλλά χωρίς τα οποιαδήποτε κατασκευασμένα είδωλα και τις κραυγές από ένα παιδί που δείχνει να αναλώνεται περισσότερο σε ένα σινεμά ψυχαγωγίας.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr
Διαβάστε επίσης: Η φούσκα της Γκρέτα
Η είδηση:
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003 και είναι μόλις 16 ετών, ωστόσο, έχει καταφέρει όλος ο πλανήτης να μιλάει για εκείνη.Η ακτιβίστρια με έναν ανατριχιαστικό λόγο στον ΟΗΕ καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και «ταρακούνησε» μικρούς και μεγάλους. Πριν από τέσσερα χρόνια, διαγνώστηκε με μία μορφή αυτισμού, με το σύνδρομο Άσπεργκερ. Η 16χρονη Γκρέτα διοργάνωσε για πρώτη φορά τη «Σχολική Απεργία για το Κλίμα» μπροστά από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο. Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time με ένα παγκόσμιο μήνυμα – έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.