Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις
Η κακή διατροφή είναι βασικός ενοχοποιητικός παράγοντας για την άσχημη εμφάνισή των νυχιών, καθώς μπορεί να προκαλέσει από έλλειψη βιταμινών μέχρι έλλειψη ασβεστίου. Η λύση βρίσκεται στο πιάτο σας!
Για γερά νύχια, η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε συγκεκριμένες τροφές.
Άφθονο νερό. Οι ιστοί του νυχιού είναι εύκαμπτοι και εμφανίζουν πλαστικότητα χάρη στο νερό που διαθέτουν. Αν αφυδατωθεί η πλάκα του νυχιού, τα νύχια γίνονται εύθραυστα. Μην περιμένετε θαύματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Θα απαιτηθούν ίσως και μήνες για να δείτε εμφανή βελτίωση.
Σολομός. Πλούσιος σε βιταμίνη Ε και πηγή των πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλουν στη δημιουργία της προστατευτικής κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Αν τον καταναλώνετε μία με δύο φορές την εβδομάδα, θα διαπιστώσετε άμεση βελτίωση.
Στρείδια. Πλούσια πηγή ψευδαργύρου ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση πρωτεϊνών.
Καρύδια. Με άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα σημαντικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και καλή πηγή ψευδαργύρου, όπως επίσης κάσιους, αμύγδαλα κ.ά. Τα υγιεινά λιπαρά, όπως το καρυδέλαιο, βοηθούν τον οργανισμό σας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Τα νύχια δυναμώνουν και από τα Ω-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται κυρίως στα φυτικά έλαια.
Αμύγδαλα. Οι λευκές γραμμές στα νύχια, μαρτυρούν έλλειψη μαγνησίου, το οποίο μπορούν να σου προσφέρουν τα αμύγδαλα.
Τόνος. Πλούσιος σε φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη, ανήκει στα λιπαρά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχει ακόμη και σε κονσέρβα.
Κόκκινο κρέας. Προσφέρει σίδηρο.
Αυγά. Η βιοτίνη τους, βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη είναι επίσης φιστίκια, αμύγδαλα, σολομός, αβοκάντο και σιτηρά.
Κοτόπουλο. Με δυναμωτικές βιταμίνες, καλύπτει τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη και σίδηρο.
Γιαούρτι και γάλα. Σημαντικές πηγές ασβεστίου και καζεΐνης, μιας εξαιρετικά πολύτιμης πρωτεΐνης. Το ασβέστιο είναι βασικό μεταλλικό στοιχείο αλλά για να το απορροφήσει ο οργανισμός χρειάζεται και βιταμίνη D. Το γάλα έχει και τα δύο!
Καρότα. Σημαντική πηγή βιταμίνης Α.
Μπανάνα. Σημαντική πηγή βιοτίνης, που χαρίζει γερά νύχια.
Γλυκοπατάτα. Μία γλυκοπατάτα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη Α.
Κίτρινη πιπεριά. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.
Σπανάκι. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε και Β, σίδηρο και φολικό οξύ.
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;
Την άσχημη όψη των νυχιών, μπορεί να προκαλεί η χρήση απορρυπαντικών αλλά και η συνεχής έκθεσή τους στο νερό. Μην πλένετε τα νύχια των χεριών «επιθετικά», για παράδειγμα με απολυμαντικό χεριών χωρίς νερό, αν πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Η συχνή χρήση τέτοιων καθαριστικών αφυδατώνει την πλάκα των νυχιών πολύ περισσότερο απ’ ότι το νερό και το σαπούνι. Για να προστατευθείτε από την αμμωνία και τα διάφορα λευκαντικά χρησιμοποιείτε πάντα γάντια, όπως και στις κηπουρικές εργασίες. Τα νύχια των ποδιών ταλαιπωρούν και τα στενά παπούτσια ή η επεξεργασία που υφίστανται με διάφορες κοσμητικές μεθόδους.
Τι λένε για την υγεία μας;
Αν έχετε εύθραυστα νύχια, διερευνήστε το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής λοίμωξης ή δερματικού νοσήματος όπως η ψωρίαση. Στα νύχια… επιτίθενται και παθήσεις του εντέρου, του αίματος, του πνεύμονα, των αγγείων και του ήπατος. Η ασθενική όψη των νυχιών, μπορεί να μαρτυρά ακόμη και την ύπαρξη νευρολογικών νοσημάτων, ορμονικών διαταραχών, διαβήτη αλλά και καρκινωμάτων. Ακόμη και το άγχος μπορεί να… επιτεθεί ακόμη και στα νύχια σας ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν και κληρονομικοί παράγοντες.
Όσο για την ονυχοφαγία, μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει το νύχι και τα πετσάκια αλλά και να προκαλέσει παραμόρφωση ή αφύσικη ανάπτυξη. Αν «τρώτε» τα νύχια σας είναι πιθανό να μεταφέρετε στο νύχι βλαβερούς οργανισμούς που ενδεχομένως να προκαλέσουν μολύνσεις: αυξάνετε όμως και την πιθανότητα να αρρωστήσετε, αφού έτσι έρχεστε σε επαφή με τα μικρόβια που έχουν «συλλέξει» τα χέρια σας…
Πώς θα προστατευθώ από την ονυχομυκητίαση;
Όταν βακτήρια και μύκητες που ζουν σε νεκρούς ιστούς όπως τα νύχια, πολλαπλασιάζονται γρήγορα, δημιουργούν λοιμώξεις και η ονυχομυκητίαση κάνει την εμφάνισή της.
Οι μύκητες των νυχιών τρέφονται με κερατίνη, κυρίαρχη πρωτεΐνη των νυχιών με αποτέλεσμα τα νύχια να γίνονται εύθραυστα και να κιτρινίζουν. Ακόμη κι αν ο ασθενής δεν πονά, αν δεν αντιμετωπίσει την κατάσταση, κινδυνεύει από σοβαρότερες δευτερογενείς λοιμώξεις. Η ονυχομυκητίαση και οι παρεμφερείς λοιμώξεις είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε όσους συχνάζουν σε δημόσιες πισίνες και γυμναστήρια, αλλά και σε όσους ιδρώνουν εύκολα.
Τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται συχνότερα. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται με την εμφάνιση μίας λευκής ή κίτρινης κηλίδας, κάτω από την επιφάνεια των νυχιών που έχουν προσβληθεί. Στο πρώτο στάδιο η θεραπεία είναι ευκολότερη. Σε πιο προχωρημένα στάδια της λοίμωξης, το νύχι αλλάζει χρώμα, χάνει τη γυαλάδα του και από υπόλευκο γίνεται έντονα κίτρινο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το νύχι μπορεί να απορροφηθεί εντελώς. Η θεραπεία περιλαμβάνει είτε τοπικές κρέμες είτε αντιμυκητιασικά φάρμακα. Σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι μολύνσεις στα νύχια των ποδιών είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν, καθώς το νύχι μεγαλώνει πιο αργά ενώ το υγρό και ζεστό περιβάλλον των παπουτσιών, βοηθά στο να αναπτυχθούν μύκητες.