Μόνο στη Ρόδο
Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων,
Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»
Από τους κορυφαίους κωμικούς ηθοποιούς της Ελλάδας, μα και δραματικός ηθοποιός με δυο και μόνο ταινίες στο ενεργητικό του: “Γυμνοί στο δρόμο” του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου υποδυόταν τον τρελό (1969) και “Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο” επίσης του Δαλιανίδη (1970) όπου υποδυόταν τον δειλό αντιστασιακό του 1940, ο οποίος δεν άντεξε τα βασανιστήρια των Γερμανών, ομολόγησε προδίδοντας την παρέα των φίλων και αυτοκτονώντας προτού τον οδηγήσουν στην εκτέλεση. Η παραγωγή άνηκε στον Φίνο .
Στην πρώτη ταινία ο σπαρακτικά ευαίσθητος τρελός Χρόνης Εξαρχάκος, ρόλος εμβληματικός αν και μη πρωταγωνιστικός, αντιλαμβάνεται περισσότερα απ’όλους τους γνωστικούς την Αγάπη και τον Έρωτα, την αλήθεια και την σκληρότητα των ανθρώπων. Η ταινία ήταν παραγωγή της Φίνος Φιλμ και πρωταγωνιστούσαν Λάσκαρη, Κούρκουλος σε μια ιστορία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η ταινία έκοψε 335.054 εισιτήρια.
Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Αποφοίτησε το 1963 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη «Βίλα των οργίων», με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή. Ένα χρόνο μετά κάνει και το ντεμπούτο του στο σινεμά, με την ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου Διαζύγιο αλά ελληνικά. Εμφανίστηκε σε οι ταινίες και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις. Από το “Βαγγέλη, κλείσε πόρτα” και το “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, ο Χρόνης Εξαρχάκος το 1970 συμμετέχει στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», της μοναδικής ίσως δραματικής ταινίας και μιας κορυφαίας ερμηνείας του Χρόνη Εξαρχάκου .
Οι ηθοποιοί που τον έζησαν έχουν πει ότι ανέκαθεν ήταν πρόσχαρος αν και κυκλοθυμικός, γεγονός που απέδιδαν στην ανάπηρη μητέρα του και την στενή εγκλωβιστική σχέση που είχαν αναπτύξει. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε οικογένεια. Πολλοί δε, λένε ότι και η ίδια τον αποθάρρυνε από το να παντρευτεί, ενώ ποτέ δεν ενέκρινε τις επιλογές του ίδιου στις σχέσεις που έκανε. Ίσως μάλιστα να την φοβόταν κιόλας, όπως λένε.
Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε από καρκίνο σε ηλικία μόλις 52 ετών, στις 27 Σεπτεμβρίου 1984. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, πέθανε από τη ζωή και η μητέρα του.
Τμήμα πληροφοριών: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ-ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ