Η κατάλληλη επεξεργασία, η συντήρηση και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης βοηθούν ν’ απολαύσουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες, που μας προσφέρουν φρούτα και λαχανικά.
Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Να δώσουν καρπούς στην ώρα τους. Προμηθευτείτε αγνά και φρέσκα προϊόντα από τους κατάλληλους παραγωγούς.
Μικρές ποσότητες. Καταναλώνονται άμεσα, οπότε απολαμβάνετε στο maximum τα θρεπτικά συστατικά τους ενώ κάνετε και οικονομία γιατί δεν θα χρειαστεί να πετάξετε κάποια ποσότητα που σάπισε επειδή δεν καταναλώθηκε στην ώρα της.
Σωστό πλύσιμο. Με τρεχούμενο νερό και μαλακή βούρτσα. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή απορρυπαντικά.
Ναι στη φλούδα. Περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αρκεί να το έχετε πλύνει προσεκτικά.
Άμεση κατανάλωση. Η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στο περιβάλλον. Πίνουμε άμεσα τον χυμό πορτοκάλι που στύψαμε και τρώμε αμέσως το ακτινίδιο που κόψαμε! Φως και αέρας επιτίθενται στις βιταμίνες φρούτων και λαχανικών.
Ετοιμάζουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Όχι σε κομμένα μήλα, ακτινίδια ή πορτοκάλια που περιμένουν στο ψυγείο. Το υπόλοιπο φρούτο ή λαχανικό με τη φλούδα του φυλάσσεται στο ψυγείο.
Ωμά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, καταστρέφουν τις βιταμίνες των λαχανικών. Εξαιρούνται ντομάτες και πιπεριές, γιατί το μαγείρεμα ενεργοποιεί το λυκοπένιό τους. Και στα μαγειρεμένα καρότα αυξάνονται τα επίπεδα της βήτα καροτένης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Όχι στο τηγάνισμα. Οξειδώνει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και μας φιλοδωρεί με επιπλέον θερμίδες.
Όχι μαρούλια σε νερό. Καταστρέφει τα υδατοδιαλυτά μέταλλα και τις βιταμίνες τους και σαπίζουν!
Όχι χάλκινα σκεύη και μαγειρική σόδα. Στο μαγείρεμα μειώνουν τη βιταμίνη C και τη θειαμίνη των λαχανικών.
Τα φρούτα της άνοιξης
Ακτινίδιο. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο φρούτο. Καταναλώνεται σχετικά άμεσα μετά την κοπή του γιατί η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη. Το κάλιό του, συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ενώ μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες του, βοηθούν το έντερο. Με αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και Ε ενώ τα μικρά μαύρα σπόρια του, πλούσια σε ω-3 λιπαρά, προστατεύουν την καρδιά.
Βανίλια. Με βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Γκρέιπφρουτ. Αν και ξινό, πλούσιο σε βιταμίνες C και Α και αντιοξειδωτικά ουσίες. Το λυκοπένιό του βοηθά το πεπτικό και όχι μόνο.
Κεράσι. Οι φυτοστερόλες του, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα ενώ ο χυμός από κεράσια εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Έχει καθαρτική και υπακτική δράση, λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων του. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικό β-καροτένιο και ανθοκυανίνες.
Φράουλα. Υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες C και Α. Πλούσια σε λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύει δέρμα και μάτια. Το φολικό οξύ της, βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, προστατεύοντας παράλληλα το αγγειακό σύστημα. Καλό ξέπλυμα με δροσερό νερό!
Βερίκοκο. Με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνη Α, συμβάλει στην καλή όραση, στο σχηματισμό νέων κυττάρων και στην υγεία του δέρματος, αποτρέποντας λοιμώξεις μύτης, φάρυγγα και πνευμόνων.
Σμέουρο. Με λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Με βιταμίνες C, του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο –ενισχύει τα οστά- σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα με βραδύ ρυθμό.
Κορόμηλα. Προστατεύουν καρδιά και μάτια, έχουν αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Μούσμουλα: Με αντιοξειδωτική βιταμίνη Α και πηκτίνη που προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κάλιό τους ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Αχλάδι: Υποαλλεργικό και ιδανικό για βρέφη, ή αλλεργικούς. Με βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλικό οξύ και νιασίνη.
Νεκταρίνι. Με κάλιο και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Προστατεύει καρδιά και πνεύμονες, επουλώνει τα τραύματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.