Πόρτα στην Πολιτική

ΥΕΘΑ στην ΕΡΤ: “Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση ΗΠΑ & Ελλάδας.Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να την εμβαθύνουμε με επενδύσεις, με συνεργασία στον αμυντικό τομέα”

Spread the love

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣΈχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ήταν χθες στις συναντήσεις, συμμετείχε στις διμερείς επαφές. Καλό βράδυ για εσάς, καλημέρα κ. Παναγιωτόπουλε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΚαλημέρα στην Ελλάδα. Εδώ πλησιάζουν μεσάνυχτα, είναι άλλη ζώνη, αλλά είναι το τέλος μιας γεμάτης ημέρας. Αύριο, θα ακολουθήσει άλλη μία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι επαφές στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας και στο Κογκρέσσο γιατί είναι και αυτοί σημαντικοί βραχίονες του συστήματος διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο, τον πλέον σημαντικό και σημαίνοντα δηλαδή βραχίονα διακυβέρνησης. Προηγήθηκε η εξαιρετική συζήτηση του AltanticCouncil, του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η συνάντηση των αντιπροσωπειών, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Ηγετών. Καθόσον συζητούσαν ο Πρόεδρος Τραμπ με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής είχαμε μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν με ομολόγους, παράγοντες του Λευκού Οίκου, στελέχη που είναι κοντά στον Πρόεδρο Τραμπ, μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανθρώπους που έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής αυτής της διακυβέρνησης του Προέδρου Τραμπ.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣΑυτό που θέλαμε, κ. Υπουργέ, δηλαδή τη στήριξη, το πήραμε από αυτό το ραντεβού με τον Aμερικανό Πρόεδρο; Ακούσαμε τις δηλώσεις, όπως μεταδόθηκαν τουλάχιστον σε απευθείας μετάδοση. Το ζητούμενο είναι, όταν έκλεισαν οι πόρτες, η αίσθηση που σας αφήνει αυτό το ραντεβού είναι ότι έχουμε δίπλα μας έναν ισχυρό Σύμμαχο σε όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας και έχουν να κάνουν με την Τουρκία;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΗ αίσθηση ήταν ότι το ραντεβού πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας αφού η συγκέντρωση του Προέδρου ήταν στα τεκταινόμενα με το Ιράκ. Λίγες ώρες αργότερα είχαμε την εξέλιξη με την επίθεση, με αμερικανικό στόχο στο Ιράκ. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία, έπρεπε να συναντηθούμε, έπρεπε να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός, να κάνει τη συνομιλία μαζί του. Πήραμε τη στήριξη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τη θετική γνώμη ότι κάτι πάει πολύ καλά στην Ελλάδα και αυτό αναγνωρίζεται. Δεδομένου ότι πολλά μπορεί να πει κανείς, αλλά σίγουρα ο άνθρωπος γνωρίζει από οικονομία και οικονομικό κλίμα και είχε πολλά εύσημα για την ελληνική οικονομία. Είχε σημασία να δείτε την αντίδρασή του κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός τού επεσήμαινε πόσο καλά πηγαίνει το Χρηματιστήριο και είναι σε ανοδική πορεία οι μετοχές, κάτι το οποίο αντανακλά τη θετική πορεία της οικονομίας. Εκεί, ο Τραμπ έπαιρνε μιά έκφραση σαν να καταλάβαινε πολλά. Επομένως,επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση πλέον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας, σχέση η οποία από εδώ και πέρα ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να την επεκτείνουμε και να την εμβαθύνουμε με επενδύσεις, με συνεργασία στον αμυντικό τομέα και άλλα. 

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ Λογικά, ο κ. Τραμπ θα χάρηκε από το γεγονός ότι εμείς, ξεκινάμε μια συζήτηση και προχωράμε σε μία συμφωνία για τα εξοπλιστικά και για την αναβάθμιση των F-16 και για αγορά των F-35…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΤη σύμβαση αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper, την έχουμε ήδη δρομολογήσει. Αυτό το διάστημα μένει να δρομολογηθεί πλέον και ουσιαστικά μέσα από τη λειτουργία της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας θα είναι το όχημα που θα επιτρέψει όχι μόνο την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μελλοντική υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει η Ελλάδα, είναι νομοτελειακό αυτό. Ναι, συζητήσαμε από σήμερα για το ενδεχόμενο αγοράς των αεροσκαφών F-35, με το δεδομένο βέβαια ότι η δημοσιονομική συγκυρία θα μας το επιτρέψει. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πούμε με κάποια ασφάλεια δεδομένου ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, νομίζω ότι θα βελτιωθούν. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτό ήταν ένα σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου.

Εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις που είχε να κάνει σχετικά με τα F-35 αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Αναγκάστηκα να πάρω το λόγο και να τού απαντήσω δίνοντας πληροφορίες, πολύ ειδικές, για το πρόγραμμα αυτό και το τι σημαίνει για εμάς. Έδειξε ότι κατανοεί, ότι δεν πρόκειται για μία ακόμα δουλειά με οικονομικό αντικείμενο, αλλά για ένα στοιχείο που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣΈγινε κουβέντα κ. Υπουργέ, πέρα από τα πολεμικά αεροσκάφη, είτε έχουν να κάνουν με τα F-16, είτε με τα F-35, για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Στόλου μας και με αμερικανικές φρεγάτες;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΣτο πλαίσιο των συζητήσεων με τον Πρόεδρο Τραμπ, μιλήσαμε μόνο για τα αεροσκάφη, όσον αφορά στα Εξοπλιστικά. Από εκεί και πέρα, με παράγοντες της αμερικανικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συζητήσαμε συνολικότερα όλα αυτά τα ζητήματα της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αμερικανικά όπλα, είτε μέσω πωλήσεων αμερικανικού αμυντικού υλικού είτε μέσω παραχώρησης πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις και συμφωνήσαμε ότι οι επιμέρους προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται βέβαια και η ελληνική πλευρά αλλά γνωρίζει και η αμερικανική, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε βάθος λεπτομέρειες στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπήκε σε τεχνικές λεπτομέρειες επί παντός επιστητού, αλλά τράβηξε την προσοχή του αυτό το κομβικό πρόγραμμα της αναβάθμισης στην ουσία της Πολεμικής Αεροπορίας με αμερικανικά αεροσκάφη.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣΚύριε Υπουργέ, κάτι τελευταίο. Εμείς περιμέναμε και μία τοποθέτηση του κ. Τραμπ όσον αφορά τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης. Ο κ. Τραμπ επανέλαβε τη θέση της αμερικανικής πλευράς η οποία είναι αντίθετη προς αυτή τη συμφωνία. Εκτιμάται ότι ο κ. Τραμπ είτε θα μεσολαβήσει είτε θα πιέσει την Άγκυρα να μην προχωρήσει αυτή η συμφωνία ή τουλάχιστον θα πάρει μία πιο σαφή θέση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΗ αίσθησή μου είναι ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και τα μέλη της ομάδας του, θα κινηθούν στην παροχή καλών υπηρεσιών προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θεωρώ ότι κατανοούν τους προβληματισμούς της Ελλάδας, κατανοούν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει δυναμικά, με ό,τι χρειαστεί εάν αμφισβητηθούν ακόμα περισσότερο βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα από την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό κατέστη σαφές, σαφέστατο από εμάς προς τους Αμερικανούς Αξιωματούχους.

Νομίζω ότι μπορούν να κινηθούν μέσα από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να εξηγήσουν ότι δεν συμφέρει κανέναν η κλιμάκωση της έντασης.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣΈνα σχόλιο, για να κλείσουμε σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα Ελλάδος μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή του Ιράν και τα αντίποινα της ιρανικής κυβέρνησης που έπληξε αμερικανικές αμερικανικούς στόχους;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΘα πω απλά ότι ο λόγος που τελείωσε η διμερής ήταν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως μας είπε εξάλλου με σαφήνεια, έπρεπε να αποχωρήσει για να ασχοληθεί με το ζήτημα που έχει ανακύψει με το Ιράν. Μετά από τρία τέταρτα περίπου σηκώθηκε να συνεχίσει τη δουλειά που αφορά στη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Ασφαλώς οι εξελίξεις προβληματίζουν. Ασφαλώς και θα ήταν απευκταία κάθε μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης. Ασφαλώς κανείς δεν θέλει πλήγματα τα οποία διακινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές. Θεωρώ ότι αυτή η τελευταία ενέργεια από πλευράς Ιράν ίσως ήταν και η είδηση κλιμάκωσης που τελικά θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Νομίζω ότι εδώ θα τελειώσει αυτή η υπόθεση, με αυτό το χτύπημα ανταπόδοσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση ασφαλώς και δημιουργεί λαβή για ανησυχίες, δεδομένου ότι είμαστε στην περιοχή ενδιαφέροντος που είναι τα δυτικά σύνορα προς τη Μέση Ανατολή. Ασφαλώς και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ασφαλώς πρέπει να έχουμε το νου μας.

SHARE
RELATED POSTS
Κούλογλου σε υπ. Εξωτερικών Σ. Αραβίας: Ελπίζω να μη μας κόψετε κομματάκια επειδή σας κάνουμε κριτική
Έχει Πολιτικό Πρόσημο η Επιστημονική αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19;, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
“Τα Χρυσαυγίτικα”…, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.