ΕΥ ΖΗΝ

Τριαντάφυλλο, ο βασιλιάς των λουλουδιών

Spread the love

 

Τριαντάφυλλο, ο βασιλιάς των λουλουδιών

Χάρις στην ασυναγώνιστη ομορφιά του και το θεσπέσιο άρωμά του, το τριαντάφυλλο βαφτίστηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια «βασιλιάς των λουλουδιών» και θεωρήθηκε σύμβολο του έρωτα. Κανένα άλλο άνθος δε γνώρισε τόσο έντονες εκδηλώσεις ανθρώπινης λατρείας όσο το τριαντάφυλλο.

Τα αγκάθια του συμβολίζουν τους αγώνες που κάνει κάποιος για να κερδίσει κάτι σπουδαίο, ενώ ταυτόχρονα είναι η προστασία του από τους εχθρούς.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τριαντάφυλλο. Στην ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε «Βασιλιάς των λουλουδιών».

Το τριαντάφυλλο είναι το άνθος της αγάπης, το οποίο μάλιστα διαθέτει ξεχωριστό λεξιλόγιο που άρχισε να ισχύει στην Αγγλία της Βικτωριανής εποχής. Το κόκκινο τριαντάφυλλο σημαίνει ερωτικό πάθος, το άσπρο πνευματικό, πλατωνικό έρωτα, το κίτρινο απιστία. Με τα τριαντάφυλλα εκείνη την εποχή επικοινωνούσαν οι ερωτευμένοι και τα έστελναν πάντοτε σε μονό αριθμό. Δύο ή τέσσερα μόνον τριαντάφυλλα σήμαιναν ¨δεν θα συναντηθούμε¨, δηλαδή ακύρωση του ραντεβού. Γι’ αυτό και σήμερα συνηθίζεται να στέλνουμε τριαντάφυλλα σε μονό αριθμό.

Πάντως το τριαντάφυλλο ήταν ¨αριστοκρατικό¨ άνθος από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες στόλιζαν μ ’αυτό τα σπίτια και τους ναούς τους και οι Ρωμαίοι έφτασαν στην υπερβολή, στρώνοντας με ροδοπέταλα τα πατώματα στη διάρκεια κάθε επίσημου δείπνου. Από το ρόδο πήρε το όνομά της και η Ρόδος, το νησί με τα πολλά τριαντάφυλλα.

Για τα τριαντάφυλλα έγραψε και η Σαπφώ πριν από 27 αιώνες. Και δεν ήταν η πρώτη. Η Βίβλος τα αναφέρει –μόνο δύο φορές ωστόσο- για τις θεραπευτικές τους ικανότητες και τους αποδίδει την αξία ενός θρησκευτικού συμβόλου. Αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά ένα μόνο κεφάλαιο της πολύπλευρης ιστορίας τους.

Η παρθένα ονομαζόταν ¨Μυστικό Ρόδο¨, ενώ τα κόκκινα τριαντάφυλλα συμβόλιζαν το αίμα των πρώτων μαρτύρων της Χριστιανοσύνης. Γι’ αυτό και τα βιτρό των γοτθικών εκκλησιών έχουν το σχήμα αυτών των λουλουδιών.

Το 1600 εμφανίστηκε στη Γερμανία ένα μυστικιστικό θρησκευτικό τάγμα, που είχε για έμβλημά του ένα τριαντάφυλλο στο κέντρο του Σταυρού, οι Ροδόσταυροι (έτσι ονομαζόταν οι μυημένοι) είχαν αφοσιωθεί σε μαγικές, με την καλή έννοια και αλχημικές έρευνες και προπαγάνδιζαν την ανανέωση του κόσμου. Επίσης στο μουσουλμανικό μυστικισμό ο κήπος των τριαντάφυλλων είναι ο τόπος της πνευματικής άσκησης, ενώ πολλοί θεολόγοι μελετητές δίνουν στο λουλούδι και στο χρώμα του τη σημασία της αναγέννησης λόγω της ετυμολογικής συγγένειας της λατινικής λέξης Rosa με τη λέξη Ros που σημαίνει δροσιά. Ο Δάντης παρομοιάζει τον παραδεισιακό έρωτα με την καρδιά του τριαντάφυλλου και τέλος, στο μύθο του Απουλήιου, ο χρυσός γάιδαρος ξαναποκτά ανθρώπινη μορφή τρώγοντας την κορώνα με τα κόκκινα τριαντάφυλλα που του προσφέρει ο μεγάλος Ιερέας της Ίσιδας.


SHARE
RELATED POSTS
Ευχές από τον κο Παύλο Γερουλάνο Υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων
9583_1162839327082507_3187305502354299165_n.jpg
Το μήνυμα της ημέρας! 29-3-16
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Με την Ιερή Εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου και Ορατόριο γιορτάζουμε τον Πολιούχο της Ρόδου, του Φώτη Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.