Υγεία

Το κρύο θέλει προσοχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς καλούν να πάρουμε τα μέτρα μας, αφενός για να αποφύγουμε το κρύωμα και αφετέρου για να μην ξεπαγιάσουμε!

Aν είστε υπερευαίσθητοι στο κρύο, καλό είναι να αναζητήσετε την αιτία: οι εξετάσεις αίματος, θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο αναιμίας ή υποθυρεοειδισμού. Το κρύο επηρεάζει περισσότερο τους αδύνατους επειδή έχουν  μικρότερη ποσότητα σωματικού λίπους, τις γυναίκες – για ορμονικούς λόγους- παιδιά και ηλικιωμένους.

Από κει και πέρα:

Ντυνόμαστε έξυπνα. Όχι πολλά και βαριά ρούχα αλλά ρούχα σε στρώσεις. Αν μπορούμε να τα αφαιρούμε κατά δόσεις, προσαρμοζόμαστε στη θερμοκρασία του χώρου που κινούμαστε και δεν θα βγούμε στο κρύο ιδρωμένοι! Προτιμούμε πουκάμισα και ελαφρά πουλόβερ από τα βαριά ρούχα που είναι δυσπροσάρμοστα.

Φοράμε σκούφο. Είναι απαραίτητο να καλύπτει τα αυτιά που είναι ευαίσθητα στο κρύο.

Ζεστά πόδια. Όταν το σώμα αντιμετωπίζει χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα και διοχετεύει περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα. Με λίγα λόγια αν διατηρήσετε ζεστά τα πόδια σας, θα αισθάνεστε λιγότερο το κρύο.

Αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια λειτουργούν φιλτράρουν και ζεσταίνουν τον αέρα που κατευθύνεται προς τους πνεύμονες, δηλ. λειτουργούν ως μηχανισμός θέρμανσης.

Ναι στα γάντια.

Τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους. Όταν κινούμαστε αφήνουμε τα χέρια μας να κινούνται ελεύθερα στο πλάι, γιατί καθώς οι μύες γυμνάζονται, βελτιώνεται η ροή του αίματος και αυξάνεται η θερμότητα του σώματος.

Τα χέρια στις τσέπες. Ναι, αν είμαστε ακίνητοι, γιατί έτσι εμποδίζουμε την απώλεια θερμότητας από τα χέρια.

Ναι σε κοτόσουπες και ψαρόσουπες. Η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα, καθώς ο οργανισμός διασπά την τροφή για να απορροφήσει τα θρεπτικά της συστατικά. Ο οργανισμός δαπανά μεγαλύτερη ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, από γαλακτοκομικά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, και ξηρούς καρπούς μέχρι ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και δημητριακά.

Δαμάσκηνα, σταφίδες και αποξηραμένα σύκα, δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

Ναι σε τραχανά, φασολάδα και άλλα ζεστά φαγητά, τα οποία προσφέρουν έτοιμη θερμότητα.

Όχι στο αλκοόλ. Δεν θα μας ζεστάνει όπως πιστεύουμε αλλά το αντίθετο. Η κατανάλωση οινοπνεύματος διαστέλλει τα αγγεία του δέρματος, οπότε διευκολύνεται η απώλεια θερμότητας και κρυώνουμε περισσότερο.

Όχι στην καφεΐνη. Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη συστολή τους. Έτσι, το σώμα χάνει θερμότητα και αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο. Ναι στα ντεκαφεϊνέ ροφήματα.

Το σπίτι δεν είναι ιγκλού ούτε…σάουνα! Η ιδανική θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18 και 20° C.

Γυμναστική στο κρεβάτι! Κάντε μικρές κινήσεις: κουνείστε τα δάχτυλα των ποδιών πάνω-κάτω, κάντε περιστροφικές κινήσεις με τους αστραγάλους, σφίξτε και χαλαρώστε μηρούς και γλουτούς. Η γυμναστική στο σπίτι λίγο πριν βγούμε στο κρύο γιατί αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος τονώνει την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι το σώμα παράγει θερμότητα.

Ναι στην καλή παρέα. Οι κοινωνικές επαφές ζεσταίνουν την καρδιά αλλά και αποσπούν και την προσοχή μας από το κρύο.

Όχι στο μπάνιο με καυτό νερό. Ζεσταίνει προσωρινά. Προτιμήστε χλιαρό νερό.

 Πλένετε το πρόσωπο με χλιαρό νερό. Αποφεύγετε το κρύο, αλλά και το πολύ ζεστό νερό.

Η απότομη έκθεση από τη ζέστη στο κρύο μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε την αλόγιστη έκθεσή μας στο ψύχος.

Προστατεύστε και τα χείλη σας!

Αγγούρι. Εξαιρετικό ενυδατικό. Τρίψτε μια μικρή φέτα σε ξηρά χείλη και ξεπλύνετέ τα με νερά μετά ένα τέταρτο.  Όσες περισσότερες φορές την ημέρα, τόσο καλύτερα.

Μέλι. Επαλείψτε τα χείλη με μέλι για να ενυδατωθούν αλλά και για να απολαύσετε τις επουλωτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Μέλι και γλυκερίνη. Αναμίξτε μέλι και γλυκερίνη και εφαρμόστε το μείγμα  πριν κοιμηθείτε. Το πρωί τα χείλη σας θα είναι μαλακά.

Μέλι και ζάχαρη.  Κάντε απολέπιση νεκρών κυττάρων, με μείγμα από δυο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κι  ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αφήστε το για λίγα λεπτά στα χείλη και στη συνέχεια τρίψτε απαλά με τα δάχτυλά σας. Αμέσως μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Νερό. Προστατεύει από την ξηροδερμία ενώ βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Ξεκινάτε και να τελειώνετε την ημέρα σας μ’ ένα ποτήρι νερό.

Φυσικοί χυμοί και γάλα. Ενυδατώνουν και προστατεύουν και τα χείλη.

Βαζελίνη. Προστατεύει τα χείλη αλλά και τα θεραπεύει. Απλώστε τη  στα χείλη κατά τη διάρκεια της ημέρας  αλλά και λίγο πριν κοιμηθείτε.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο ύπνος είναι φάρμακο! Προστατεύει την υγεία και σμιλεύει τη σιλουέτα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η απολύμανση έχει τους κανόνες της, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί πονάνε τα γόνατα μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.