Η απάντηση είναι καταφατική για μία σειρά από λόγους:
Αιμοφόρα αγγεία. Τον χειμώνα, το σώμα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, εργάζεται εντατικότερα, οπότε συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα φτάνει με δυσκολία σ’ όλο το σώμα. Έτσι, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα, προκειμένου να διοχετεύσει το αίμα. Όμως, μαζί με τους παλμούς της καρδιάς, αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, και συνεπακόλουθα ο κίνδυνος θρόμβωσης, εγκεφαλικού και εμφράγματος, κυρίως αν τα παραπάνω συνδυαστούν με σωματική δραστηριότητα. Για να προστατευθείτε, τις κρύες μέρες, καλύψτε τα άκρα και το κεφάλι, ώστε το σώμα να μην έχει σημαντική απώλεια θερμότητας, που αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά.
Τρώμε περισσότερο. Όταν έχει κρύο καταναλώνουμε περισσότερη τροφή, αυξάνοντας έτσι τη ροή αίματος προς το στομάχι. Αν μάλιστα μετά το φαγητό, βγούμε στο κρύο, λόγω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων, στην καρδιά φτάνει μικρότερη ποσότητα αίματος από την απαιτούμενη, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται η πιθανότητα εμφράγματος.
Αρρωσταίνουμε. Οι χειμωνιάτικες ιώσεις καταπονούν τον οργανισμό, ιδιαίτερα όσων έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες, το εμβόλιο της γρίπης, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού περίπου κατά 33% σε βάθος έτους.