
Η σταφίδα αποτελούσε βασικό κομμάτι της διατροφής μας, πριν κλινικές μελέτες αποδείξουν τα πολλαπλά οφέλη της. Ακόμη και ψημένη σε παξιμάδια, κέικ ή ψωμί, διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες. Δύο κουταλιές σούπας ισοδυναμούν μ’ ένα φρούτο και μπορούμε να τις απολαμβάνουμε καθημερινά.
Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε:
Φρουκτόζη. Της χαρίζει γλυκιά γεύση και έχει γλυκαιμικό δείκτη.
Κάλιο και μαγνήσιο. Αμφότερα συμβάλλουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
Σίδηρο. Βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C. Συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου. Με επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Πολυφαινόλες. Ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Διαιτητικές ίνες. Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες από τα περισσότερα φρούτα, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Βοηθά στη μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ.
Προβιοτικά. Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Με αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αγγειοδιασταλτική δράση.