Υγεία

Τι…ραγίζει την καρδιά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δεν είναι μόνο ο…έρωτας που ραγίζει την καρδιά αλλά και οι κακές συνήθειες. Προσέχουμε λοιπόν και παράλληλα κάνουμε και τις απαραίτητες εξετάσεις για να παραμείνουμε λεοντόκαρδοι!

Να ποιοι καταπονούν την καρδιά τους:

Οι λάτρεις του καναπέ. Ένας… επιζήμιος έρωτας. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή κίνηση, ακόμη και μέσα στο σπίτι: οι καθημερινές δουλειές θα βοηθήσουν να το πετύχουμε.  Ακόμη κι αν κάνουμε δουλειά γραφείου, σηκωνόμαστε  ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κινούμαστε  μέσα στον χώρο: τεντωνόμαστε και ξεκουράζουμε  την πλάτη μας.

Οι οπαδοί του… δε βαριέσαι. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή μας. Αν περιμένουμε να βγούμε στη σύνταξη για να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες τότε θα είναι πολύ αργά! Έχουμε και ένα ακόμη κίνητρο: άσκηση και υγιεινή διατροφή βελτιώνουν την εξωτερική μας εμφάνιση.

Ακόμη ένα ποτηράκι! Όσο το…τσούζουμε αυξάνονται τα λιπίδια στο σώμα, άρα και η αρτηριακή μας πίεση.

Βαριέμαι να μαγειρέψω! Οι έτοιμες συσκευασίες φαγητού είναι γεμάτες συντηρητικά και αλάτι: είναι το χειρότερο τραπέζι που μπορεί να κάνουμε στην καρδιά μας. Η ποικιλία στο πιάτο μας είναι απαραίτητη και η μεσογειακή διατροφή, ο καλύτερος οδηγός για να το πετύχουμε ! Είναι και γευστική.

Αδιαφορία. Δεν αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις μας: ελέγχουμε τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό μας, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Οι αυξημένες τιμές τους, προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Περιφέρεια μέσης. Δεν χρειάζεται να πάμε στη μοδίστρα ή στον ράφτη για να την μετρήσουμε. Το λίπος γύρω από την κοιλιά, απειλεί θανάσιμα την υγεία της καρδιάς μας.

Ιδανικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά κουράζουν την καρδιά. Ναι στο σπιτικό φαγητό.

Ψυχική υγεία. Δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα! Η κατάθλιψη αυξάνει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος που ως γνωστόν βλάπτει την καρδιά. Όταν αγχωνόμαστε, εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα.

Πειράζει που ροχαλίζω; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Το ροχαλητό αποτελεί ένδειξη για υπνική άπνοια, διαταραχή του ύπνου που συνδέεται με την υπέρταση, την αρρυθμία, το εγκεφαλικό αλλά και την καρδιακή ανεπάρκεια. Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και την θεραπεύουμε!

Θα πλύνω… αύριο τα δόντια μου. Υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα- μία πάθηση των ούλων – και την καρδιοπάθεια. Τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα είναι πιθανό να περάσουν στο αίμα και να προκαλέσουν φλεγμονές. Δεν αμελούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Δεν καπνίζω, άρα δεν κινδυνεύω. Λάθος, αν είστε παθητικός καπνιστής! Οι καπνιστές ας βγαίνουν στο μπαλκόνι. Όχι καπνός μέσα στο σπίτι, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Οι παθήσεις της καρδιάς

Ενδοκαρδίτιδα. Μικρόβιο προσβάλει τις βαλβίδες της καρδιάς κι αν δεν θεραπευθεί, απειλεί τη ζωή.

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα. Εκδηλώνονται στο πλαίσιο ιογενών λοιμώξεων και αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη.

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η συχνότερη αιτία θανάτου: ακολουθούν τα τροχαία και ο καρκίνος.

Σταθερή στηθάγχη. Η μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου λόγω βλάβης των στεφανιαίων αγγείων, προκαλεί πόνο στο στήθος. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή αιμάτωση προς τα περιφερικά όργανα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε  αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, σε μυοκαρδιοπάθεια, σε πάθησης των βαλβίδων της καρδιάς ή σε στεφανιαία νόσο.

Αρρυθμίες. Όταν είναι υπερκοιλιακές είναι καλοήθεις όπως η κολπική μαρμαρυγή. Οι επικίνδυνες για τη ζωή είναι οι  κοιλιακές, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Βαλβιδοπάθειες. Οφείλονται σε εκφυλιστικές βλάβες και συνήθως πλήττουν την αριστερή κοιλότητα.

Ποιες τροφές αγαπά η καρδιά;

Η καρδιά χτυπά σαν…τρελή για τροφές όπως:

Σαρδέλες. Με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Σπανάκι. Με φυτικές ίνες, λουτεϊνη, φυλλικό οξύ και κάλιο, είναι… υπερ-τροφή για την καρδιά.

Σοκολάτα. Με ωφέλιμα φλαβονοειδή. Περίπου 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, με περιεκτικότητα 75% σε κακάο, φαίνεται να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ελαιόλαδο. Μειώσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Αποφύγετε ωστόσο να το χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα.

Προϊόντα ολικής άλεσης.  Να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα λευκά (ψωμί, ζυμαρικά κ.λπ.)

Φυσικές τροφές.  Ωφελούν σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σε κρουασάν, μπισκότα και άλλα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου, τα οποία επιπρόσθετα περιέχουν και μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Ασπράδια αυγού. Άριστη πηγή πρωτεΐνης: οι κρόκοι περιέχουν χοληστερόλη και λίπος.

Βότανα και μπαχαρικά. Εύγεστα, μειώνουν την ανάγκη να προσθέσουμε αλάτι στο φαγητό.

Βρώμη. Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Σταφίδες. Πλούσιες σε κάλιο που ελέγχει την υπέρταση και με πολλά  αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Σμέουρα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με φυτικές ίνες και βιταμίνη C που μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

 

SHARE
RELATED POSTS
Τι λέει το χρώμα της βλέννας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι ασθένειες μεταδίδουν τα κατοικίδια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νεότερα δεδομένα για την ακτινοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη αδένα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.