Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Τα πραγματικά δύσκολα με τον COVID-19 θα αρχίσουν όταν θα τιθασευτεί κάπως, μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, του Γιάννη Παπανικολάου

Spread the love

Ο κ.Γιάννης Παπανικολάου είναι Οικονομολόγος, έχει μοιράσει την καριέρα του μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Οικονομικός Σύμβουλος & Δ/ντης του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία είκοσι χρόνια ως Οικονομικός Σύμβουλος σε θέματα Στρατηγικής. 

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

 

Τα πραγματικά δύσκολα με τον COVID-19 θα αρχίσουν όταν θα τιθασευτεί κάπως ,μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων

Η ιστορία της ανθρωπότητας ήταν πάντα και ιστορία επιδημιών.

Όπως έχει ειπωθεί πολύ εύστοχα οι πανδημίες εξελίσσονται τελικά σε  κοινωνικά φαινόμενα με σοβαρές αλληλεπιδράσεις  με την δημόσια υγεία.

Η σχετική λίστα είναι μακρά.

Η περιγραφή του Θουκυδίδη για τον περίφημο λοιμό της αρχαίας Αθήνας  . που έπληξε την πόλη το 430 π.Χ. πραγματικά συγκλονίζει. Ο λοιμός δεν αποδεκάτισε μόνο 1/4 – 1/3 του πληθυσμού της πόλης, αλλά παρήγαγε βαρυσήμαντα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, αποτελώντας έναν από τους αποφασιστικούς παράγοντες για την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, θέτοντας ουσιαστικά το τέλος της αθηναϊκής κυριαρχίας.

Ακολουθεί η πανούκλα  που χτύπησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 165 μ.Χ.

Η βουβωνική πανώλη επί Ιουστινιανού το 542 μ.Χ.

Ο Μαύρος Θάνατος του 1348 μ.Χ. που σκότωσε σε πέντε χρόνια το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης(25 εκ. από 75 εκ. σύνολο)

Η ισπανική γρίπη του 1918 με 50 εκ. νεκρούς

Στη περίπτωση του COVID-19 θα υπάρξει μια σημαντική διαφοροποίηση. Παρά τον πανικό που επικρατεί παγκοσμίως, λόγω των σκληρών  μέτρων που απόλυτα δικαιολογημένα λαμβάνονται, τα θύματα δεν θα φτάσουν ούτε κατά διάνοια τα νούμερα των προηγουμένων πανδημιών. Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 3 εκ.

Είναι αυτονόητο ότι όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές έστω και μια απώλεια μετρά πολύ. Ειδικά για τους οικείους αυτών που φεύγουν .

Όμως αυτό που θα διαφοροποιήσει σημαντικά τον COVID-19 θα είναι το πρωτοφανές συνολικό  αποτύπωμα που θα εγχαράξει στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική ζωή σε όλον τον πλανήτη  μετά την πανδημία

Η παγκόσμια οικονομία ήδη βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης για τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με σφοδρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πολίτες, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις

“Σύμφωνα με την εκτίμηση  ειδικών  της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών,  θα υπάρξει αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των ‘νεόπτωχων’ ειδικά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, ειδικά σε παραγκουπόλεις, καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, ενώ τα συστήματα υγείας είναι τελείως ανεπαρκή, είναι οι πιο ευάλωτοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού  ότι η επιδημία και οι επιπτώσεις της δημιουργούν την πιθανότητα αύξησης της κοινωνικής αναταραχής και της βίας

Ο κ.Γκουτέρες σημειώνει ότι ο κόσμος ήδη βλέπει “τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν  να αποτελέσουν  ευκαιρία για μεγάλη  οικονομική αστάθεια και πιθανές πολιτικές εντάσεις,  που δημιουργούν   μια σοβαρή απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας”.

Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα για όλους.

Πώς αφού προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία , θα καταφέρουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας , φροντίζοντας συγχρόνως τα θύματα της προσαρμογής που θα συμβεί νομοτελειακά και κυρίως πώς θα δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στις χώρες που θα χτυπηθούν εντονότερα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τυχόν μεγάλες εκρήξεις εκεί θα εκτοξεύσουν επικίνδυνα θραύσματα σε όλον τον πλανήτη από τα οποία κανείς δεν θα μπορεί να αισθανθεί απόλυτα προστατευμένος.

Όσον αφορά την Ελλάδα ,τα πολύ δύσκολα θα αρχίσουν όταν οι χώρες της Ε.Ε ξαναμπούν σε μια φάση κανονικότητας οπότε θα ξαναρχίσει η παντοκρατορία των μακροοικονομικών δεικτών σχετικά με τα ποσοστά επι του ΑΕΠ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του Δημοσίου Χρέους και ο φετιχισμός με τα πρωτογενή πλεονάσματα..

Αν τα μείζονα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τους προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από συναθροίσεις και μαζικές εκδηλώσεις, οι προοπτικές για την συναινετική διαχείριση της μετά COVID εποχής είναι πενιχρές. Είναι όμως στοιχειώδης η υποχρέωση τους να επεξεργαστούν έγκαιρα ένα σχετικό σχέδιο.

Το 2021 θα πρέπει να είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης του και θα χρειαστεί κάτι πάρα πάνω από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μετά το 1821 που τόσο επιμελώς ετοιμάζονται.

Σημείωση:

To παραπάνω κείμενο έχει αντλήσει πολλές πληροφορίες από την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου της Ντόροθι Κροουφορντ “Θανατηφόροι Σύντροφοι”,  Ελληνική έκδοση 2020, Εκδοσεις Οξύ, από τον κ. Θανάση Τριαρίδη στην Καθημερινή της Κυριακής της 15ης Νοεμβρίου του 2020.

ΑΘΗΝΑ 30/11/2020

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένα οίκημα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ο Τσίπρας ξαφνιάζει, του Γιάννη Σιδέρη
Παιδεία και τέρατα (μέρος 1ο), του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.