Το σχόλιο της ημέρας

Τα ουρλιαχτά των σκύλων και οι καταγραφείς σεισμών, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Ο καθηγητής σεισμολογίας συνοφρυωμένος και στομφώδης και μη έχων ακόμη σαφέστατη εικόνα για το επίκεντρο του σεισμού,  προσπαθεί εμπρός από την κάμερα του τηλεοπτικού Μέσου να εξηγήσει το φαινόμενο όπου πριν λίγο έλαβε χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κολοπετινίτσας (Τριταία Φωκίδας) και Ιτέας. Εξ άλλου, πού να προφθάσει ο επιστήμων να μελετήσει τις συντεταγμένες αφού τον έκαναν ‘σηκωτό’ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όπου εργαζόταν προκειμένου το τηλεοπτικό Μέσον που τον φιλοξενεί να έχει την ‘πρωτιά’. Τώρα, εάν η Κολοπετινίτσα απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ιτέα δεν χάθηκε κι ο κόσμος, εν τη ροή της εκπομπής θα ενημερωθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών δίδοντας και το ακριβές μέγεθος του σεισμού για το οποίο οι γνώμες άλλων συναδέλφων του – οι οποίοι σημειωθήτω έχουν κηρύξει νέο ‘πόλεμο’ στους κόλπους της  Κοινότητας – διαφωνούν εάν ο σεισμός ήταν της τάξεως των 3.8 Ρίχτερ ή 3.9 όπου η πλειονότητα τον καταμετρά. 

Και όλα αυτά φυσικά, κατόπιν ‘εορτής’. Όλα παίζονται για την απορρόφηση κονδυλίων από τον κρατικό κορβανά, με το αιτιολογικό της Πανελλαδικής κάλυψης με σεισμογράφους. Χρόνια κρατάει αυτή η ‘κολόνια’ και δεν έχει διόλου εξατμιστεί, με την στάνταρ επωδό όλων των εμπλεκομένων με τα σεισμικά πράγματα: ‘Παρακολουθούμε το φαινόμενο, σαφή εικόνα θα έχουμε μετά την παρέλευση 48 ωρών, συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία’. Κι ερωτά ο οικοδεσπότης (τηλεοπτικός) δημοσιογράφος: ‘ Ήταν ο κύριος σεισμός αυτός ή όχι; Θα πρέπει να τον εντάξουμε σε μια συνήθη ενεργοποίηση ενός ρήγματος το οποίο στο παρελθόν δεν είχε δώσει μεγαλύτερα μεγέθη από 4 Ρίχτερ ή να αναμένουμε έξαρση του φαινομένου;’. ‘Ούτε σε αυτό μπορούμε να δώσουμε έγκυρες απαντήσεις, είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις’, απαντά ο καθηγητής. Οι ίδιες απαντήσεις δίδονται, ως έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο μετά την παρέλευση του 48ωρου αλλά και εβδομάδων αργότερα. 

Σοβαρά τώρα, έχει αντιληφθεί κάποιος ποία είναι η χρησιμότητα αυτής της κρατικής επιχορήγησης με το να στρώνουν χιλιόμετρα τα καλώδια των σεισμογράφων και να μετρούν τα σήματα οι συμπαθείς κατά τα άλλα σεισμολόγοι μας; Έχουν κάτι το έγκαιρο και έγκυρο να μας καταδείξουν από την στιγμή όπου η πρόγνωση των σεισμών είναι ακόμη σε στάδιο σπαργάνων; Τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα οίκημα προκειμένου αυτό να είναι ασφαλές και αντισεισμικώς θωρακισμένο, λίγο έως πολύ όλοι τις γνωρίζουμε, ως προς τι αυτή η ένταξη των σεισμολόγων κάτω από τον κρατικό μανδύα και όχι τον ιδιωτικό φορέα, για να ελέγχονται κιόλας; Το να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να εκφράζουν την ανησυχία τους με την υποσημείωση ότι μπορεί κάποια στιγμή – μερικοί μάλιστα για να είναι πιο πειστικοί, ορίζουν και χρονικά όρια εντός έτους – να ξαναξυπνήσει το ρήγμα της Πάρνηθας ή οι Αλκυονίδες νήσοι του Κορινθιακού, δεν προσθέτουν τίποτα το καινούργιο στην Πολιτεία ούτε και στο κοινό καλό. 

Το να βγαίνουν όμως εκ των υστέρων και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τάχα είχαν ειδοποιήσει την Πολιτεία για τον σεισμό που έγινε, ούτε αυτό ως σήμερα έχει αποδειχθεί, εκτός πια και η Πολιτεία είχε ήδη μήνυμα λάβει περί επερχομένου σεισμού μερικές ώρες ενωρίτερα και το αποσιώπησε για λόγους που εκείνη έκρινε αναγκαίους. Ο πολίτης πάντως, ούτε στην μια περίπτωση ούτε στην άλλη έχει να κερδίσει τι. 

Οπότε, έχοντας περιέλθει σε μια κατάσταση αντικρουομένων και αντιτιθεμένων απόψεων εντός του χώρου που τους εκπροσωπεί, ο απλός πολίτης της καθημερινότητας και της απομόνωσης στην οποία τον έχουν εντάξει χρόνια τώρα κυβερνητικές πολιτικές, έχει ήδη αρχίσει την ‘κολόνια’ αυτή να μη την πολυεπιλέγει πλέον και να εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τις ικανότητες μερικών ζώων – και στην προκείμενη περίπτωση των σκύλων – όπου αντιλαμβάνονται πολύ πριν (έως και δύο ημέρες έχει παρατηρηθεί) φυσικά φαινόμενα εκδηλωθούν όπως είναι αυτά των καταιγίδων, των πλημμυρών, των σεισμών και λοιπά, χάρις εις την διαισθητική τους ικανότητα που διαθέτουν και η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένη, εκδηλούμενη με γοερά κλάματα  ή ουρλιαχτά (συνήθως τις νυχτερινές ώρες), αποστρεφόμενοι – οι πολίτες – τις Ομηρικές ‘μάχες’ των επιστημόνων σεισμολόγων τους, οι οποίες προσφέρονται ως ενημέρωση από τηλεοράσεως και ποσώς νοιάζονται για τα κάθε τόσο διάσπαρτα απλωμένα δίκτυά τους προς καταγραφή των σημάτων τους και μόνο.       

SHARE
RELATED POSTS
Διάσκεψη Λιβύης, όχι πια δάκρυα, του Αλέξανδρου Μπέμπη
20525703_1988108224804640_5848327153125532740_n.jpg
Στήθος και Μύθος, του Μάνου Στεφανίδη
Μας έταξες στην πλατεία Ταξίμ!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.