Υγεία

Τα αφεψήματα του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Στην επέλαση του χειμώνα που φέρνει κρυολογήματα και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό απαντάμε με αφεψήματα από την ελληνική γη που αναζωογονούν και ευφραίνουν!

Τσάι του βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο, τίλιο, δίκταμο, λουίζα, σαλέπι και λιναρόσπορος είναι στην εποχή τους. Εμβαπτίζουμε το βότανο που επιλέξαμε σε νερό θερμοκρασίας περίπου 70 βαθμών Κελσίου και το αφήνουμε για λίγο προκειμένου να βγάλει το χρώμα και τα αρώματά του. Αν θέλετε να δώσετε γεύση στο αφέψημά σας, προτιμήστε αντί για ζάχαρη μέλι ή κάποια γλυκαντική ουσία.

Τα αφεψήματα και οι αρετές τους

Χαμομήλι. Ο βασιλιάς των χειμωνιάτικων αφεψημάτων καθώς περιέχει δεκάδες ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες – φλαβόνες και  γλυκοσίδες- τανίνες, σαλικυλικό οξύ, παράγωγα κουμαρίνης, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1. Το χαμομήλι διώχνει την αϋπνία, καταπραΰνει το άγχος και ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα. Επιπρόσθετα είναι αντιφλεγμονώδες: ενδείκνυται σε γαστρεντερικές μολύνσεις, φλεγμονές των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, στην ουλίτιδα κ.ά. Ενισχύει  πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα γιατί ανακουφίζει από το φούσκωμα, τα ενοχλητικά αέρια και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Μειώνει τα επεισόδια των κολικών, τη διάρκεια της διάρροιας και χαλαρώνει το στομάχι. Το χαμομήλι είναι αντισπασμωδικό. Βοηθά στις κράμπες της περιόδου ενώ οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν από την κολπίτιδα. Τονώνει το ανοσοποιητικό γιατί αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και μας προφυλάσσουν από κρυώματα και ιώσεις. Η εισπνοή ατμού από εκχύλισμα χαμομηλιού καταπραΰνει το κρύωμα και μειώνει την καταρροή. Βοηθά στα δερματικά προβλήματα: οι κρύες κομπρέσες ενδείκνυνται για ακμή, ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Πολεμά τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια, αρκεί να χρησιμοποιήσετε φακελάκια με χαμομήλι εμβαπτισμένα σε ζεστό νερό: τοποθετήστε τα σε κλειστά μάτια. Το χαμομήλι, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ελέγχει τον διαβήτη γιατί μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν  ότι η απιγενίνη του προκαλεί απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.

Βαλεριάνα. Βοηθά να έχουμε καλό ύπνο, είναι αγχολυτική και κατευναστική. Τα έλαιά της έχουν δράση ανάλογη με τις βενζοδιαζεπίνες, κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, αγχολυτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.

Μελισσόχορτο. Μειώνει το άγχος, καθώς περιέχει ροσμαρικό οξύ.

Δενδρολίβανο. Αποτελεσματικό για το κρυολόγημα, την κόπωση και τους πονοκεφάλους. Καταπολεμά την πνευματική κόπωση και ενισχύει τη συγκέντρωση και την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Τσάι βουνού. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τη συμβολή του ενάντια στο Αλτσχάιμερ που προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πράσινο τσάι. Πλούσιο σε πολυφαινόλες- αντιοξειδωτικά  που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία- διεγείροντας την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και στην καταπολέμηση εκφυλιστικών νόσων που προκαλούν την απώλεια της.

Ευκάλυπτος. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της φυματίωσης. Αντιπυρετικό και αντισηπτικό των πνευμόνων.

Εχινάτσια. Διεγείρει το ανοσοποιητικό και δρα ως αντιβιοτικό, αντιβηχικό και βρογχοδιασταλτικό. Ενδείκνυται για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, την αμυγδαλίτιδα και το ήπιο άσθμα.

Θυμάρι. Αντισηπτικό, αντιβηχικό, βρογχοδιασταλτικό.

Μέντα. Το βασικό της συστατικό, η μινθόλη, βοηθά το ανώτερο αναπνευστικό και στο “ξεμπούκωμα” της μύτης.

Φλισκούνι. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και έχει αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Δεν ενδείκνυται στις εγκύους και σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

Μολόχα. Αποχρεμπτική.

Φασκόμηλο. Ιδανικό για το κοινό κρυολόγημα.

SHARE
RELATED POSTS
3ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας 28 & 29 Μαρτίου, στη Ρόδο
Πάσχω από Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.