Υγεία

Τί αλεύρι να διαλέξω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Σε τι διαφέρει το λευκό αλεύρι από το ολικής άλεσης; Ποιο αγαπά ο οργανισμός;

Και τα δύο προέρχονται από το σιτάρι, μόνο που το λευκό αλεύρι υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Αφαιρούνται από το σπόρο πίτουρο και σπέρμα, οπότε απογυμνώνεται από βιταμίνες Β, πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο: το μόνο που προσφέρει στον οργανισμό είναι το  άμυλο. Κάθε προσπάθεια επεξεργασίας των φυσικών τροφών  τους αφαιρεί πολύτιμα συστατικά. Πώς όμως να μεταβολίσει  ο οργανισμός το άμυλο χωρίς τα πολύτιμα συστατικά που αφαιρέθηκαν κατά την επεξεργασία του σιταριού; Έτσι χρησιμοποιεί δικά του αποθέματα, με συνέπεια η μεγάλη κατανάλωση άμυλου  να του προκαλεί έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η έλλειψη βιταμίνης Β προκαλεί κούραση, κατάθλιψη, νευρικότητα και  μούδιασμα ενώ η  έλλειψη ιχνοστοιχείων δυσκολεύει την επούλωση τραυμάτων και προκαλεί τερηδόνα.

Το λευκό αλεύρι:

Συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Κι αυτό επειδή περιέχει πολλές θερμίδες.

Καρδιαγγειακά προβλήματα. Προκαλούνται από το αυξημένο λίπος ενώ τα τριχοειδή αγγεία γίνονται πιο εύθραυστα.

Αυξάνει την αποβολή ασβεστίου με τα ούρα. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο για τον οργανισμό.

Αδυνατίζει το ανοσοποιητικό. Γινόμαστε ευάλωτοι σε αρρώστιες και φλεγμονές και εμφανίζουμε ευκολότερα αλλεργίες.

Εμποδίζει την απορρόφηση πολύτιμων συστατικών. Όπως  βιταμίνης C και σιδήρου ενώ οι τροφές μεταβολίζονται δυσκολότερα.

Μειώνει την  αποβολή τοξινών.

Κίνδυνος τερηδόνας.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Στην επεξεργασία των προϊόντων ολικής άλεσης διατηρούνται όλα τα μέρη του σπόρου γιατί αλέθονται μαζί με τον φλοιό τους, οπότε διατηρούν  θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και σύνθετους υδατάνθρακες που θρέφουν και θωρακίζουν τον οργανισμό. Τα προϊόντα ολικής περιέχουν και διαιτητικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μάλιστα, επειδή δεν περιέχουν νάτριο συνίστανται και σε όσους πάσχουν από υπέρταση  ενώ είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια , συμβάλλοντας στην ευεξία μας. Επιπρόσθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν την υπερφαγία, γιατί προκαλούν υψηλό αίσθημα κορεσμού!  Δεν πρέπει όμως να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες καθώς έχουν μικρή η διαφορά θερμίδων τους σε σχέση με τα «λευκά» προϊόντα. Αλεύρι ολικής άλεσης παρασκευάζεται από σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι και ρύζι. Στο εμπόριο πωλούνται δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια, ζυμαρικά και κουλουράκια από άλευρα ολικής άλεσης.

Να φοβάμαι τη γλουτένη;

Η γλουτένη μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αρκετά δημητριακά,  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως σε όσους πάσχουν από  τη νόσο κοιλιοκάκη, δηλαδή εμφανίζουν δυσανεξία στην απορρόφηση της. Την περιέχουν όλες οι μορφές του σιταριού αλλά και κριθάρι και σίκαλη. Μπορεί να εντοπισθεί και σε ορισμένες μάρκες σοκολάτας, αλλαντικά, σάλτσα σόγιας, ακόμα και σε ορισμένα είδη οδοντόκρεμας! Σε άτομα με κοιλιοκάκη η γλουτένη βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου  προκαλώντας από χρόνια διάρροια και κοιλιακές κράμπες έως οστεοπόρωση, ίσως και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπερκαταναλώνουμε γλουτένη γιατί πολλά προϊόντα παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου.
Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, αν την καταναλώνουν  συχνά, εμφανίζουν πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, εξανθήματα του δέρματος, κόπωση και  αϋπνία. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή για μερικές εβδομάδες και η σταδιακή επανεισαγωγή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθεί η ανταπόκριση του οργανισμού και το όριο του καθενός.  Δεν χρειάζεται όμως  «γλουτενο-φοβία»: ανακαλύψετε το επίπεδο ανοχής σας στη γλουτένη!

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος

SHARE
RELATED POSTS
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πρωκτικού σωλήνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υποθρεψία: ένας ύπουλος εχθρός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πού κρύβονται τα μικρόβια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.