Υγεία

Συνδυάστε δροσιά και υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Τι κι αν το καλοκαίρι μας έχει αποχαιρετήσει ημερολογιακά; Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν κρύα ροφήματα που θα μας ενυδατώσουν και θα δώσουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως παραπανίσιες θερμίδες.  

Ο ιδρώτας είναι κύριος θερμορυθμιστικός μηχανισμός του σώματός μας. Η εφίδρωση- και όχι μόνο η καλοκαιρινή-  μάς στερεί το πολύτιμο νερό που ενυδατώνει τον οργανισμό αλλά και συστατικά όπως κάλιο, νάτριο και χλώριο, τα οποία πρέπει να αναπληρώσουμε, κυρίως μέσα από υγρά και ροφήματα. Πολλά όμως ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, αλκοόλ και λιπαρά, τα οποία μάς παχαίνουν και απειλούν την υγεία.

Η επίδραση της ζάχαρης είναι αρνητική για την υγεία της καρδιάς: αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και προωθεί την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος, παράγοντες καθοριστικοί για την υγεία της καρδιάς. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας.

ΝΑΙ. Σε φρέσκους χυμούς φρούτων/λαχανικών, κρύα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη, smoothies φρούτων και λαχανικών με γάλα ή γιαούρτι, κρασί ή σκέτα ποτά με πάγο/σόδα/νερό ή κρύος καφές με λίγη ζάχαρη/γάλα.

ΟΧΙ. Σε χυμούς με πρόσθετα σάκχαρα, κρύα αφεψήματα με ζάχαρη, μιλκσέικ, γρανίτες, κοκτέιλ, ροφήματα καφέ ή καφέδες με φυτικές κρέμες.

Τι να επιλέξω;

Νερό. Είναι ο διαλύτης της ζωής με μηδέν θερμίδες! Βοηθά στην απώλεια βάρους αντικαθιστώντας ροφήματα και ποτά με πολλές θερμίδες, ευεργετεί την καρδιά, καθαρίζει τον οργανισμό από διάφορες τοξίνες, βοηθά το πεπτικό σύστημα ν’ αντιμετωπίσει κακή χώνεψη αλλά και μέχρι δυσκοιλιότητα ενώ κάνει το δέρμα λαμπερό.

Χυμοί από φρούτα ή λαχανικά. Προσφέρουν υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά: ωστόσο απαιτείται μέτρο γιατί περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Με πόσα πορτοκάλια φτιάχνουμε ένα ποτήρι χυμό; Από την απάντηση αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα. Οι χυμοί του εμπορίου χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Προτιμούμε τους φυσικούς χυμούς κι από του εμπορίου χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Παγωμένο τσάι. Αν επιλέξετε του εμπορίου, φροντίστε να μην έχει πρόσθετα σάκχαρα. Καλό είναι να φτιάχνετε δικά σας κρύα αφεψήματα από αγνά υλικά που θα σας ενυδατώσουν και θα σας δροσίσουν.

Αναψυκτικά. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και σύνθετες ουσίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία. Αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενώ το συκώτι μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος και την αποθηκεύει. Μία ώρα μετά, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν απότομα κι αναζητάμε πάλι ζάχαρη!

Γρανίτες  και smoothies. Αμφότερα περιέχουν αρκετή ζάχαρη! Προτιμούμε τα smoothies φρούτων γιατί περιέχουν ευεργετικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Όσο για γρανίτες, είναι… σκέτη ζάχαρη: ισοδυναμούν μ’ ένα μικρό γεύμα. Τουλάχιστον φροντίστε να είναι σπιτικές!

Μιλκσέικ. Μόλις ανεβήκατε κατηγορία παχυντικής απόλαυσης. Πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά με πρώτη ύλη το παγωτό. Ο…  λογαριασμός; Από 300 έως 600 θερμίδες!

Ροφήματα καφέ. Περιέχουν πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη και θα βάλουν σε περιπέτειες τη σιλουέτα σας. Ιδιαίτερα οι φυτικές κρέμες, έχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης. Περιορίστε ζάχαρη και γάλα και προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ.

Αλκοόλ. Σκεφθείτε ότι ένα γραμμάριο αλκοόλ δίνει επτά θερμίδες, οπότε δύο ποτά είναι ένα μικρό γεύμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για να κάνουμε οικονομία θερμίδων πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι ή παραλείπουμε γεύματα! Συγκριτικά, η μπύρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (0 – 12%), το κρασί περίπου 12% ενώ ουίσκι και βότκα πάνω από 40%.

Ξηροί καρποί και αλκοόλ. Αντισταθείτε όπως και σε άλλα αλμυρά σνακ που σερβίρονται μαζί με το ποτό, γιατί έχουν πολλές θερμίδες αλλά και αλάτι που βλάπτει την υγεία. Προτιμήστε ξηρούς καρπούς ανάλατους και άψητους: το πολύ μια χούφτα την ημέρα.

SHARE
RELATED POSTS
Δημοκρατία-Ψυχοπαθολογία και Πολιτική, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
 Ωφελεί ο μεσημεριανός ύπνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς αντιμετωπίζονται οι οστικές μεταστάσεις;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.