Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία

Στη Ρόδο ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου για τον εορτασμό της 7ης Μαρτίου, εντυπωσιασμένος από την ιστορική γνώση του Δημάρχου -Φωτογραφίες

Spread the love

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου παρέστη ως εκπρόσωπος του κ. ΥΕΘΑ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο, για τον εορτασμό της 71ης επετείου ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Η πρόσκληση από τον Δήμο Ρόδου και τον κο Φώτη Χατζηδιάκο έγινε αρχικά τηλεφωνικά προς τον ΥΠΕΘΑ κο Αποστολάκη, ο οποίος λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων  ενημέρωσε τον κο Χατζηδιάκο ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Α/ΓΕΕΘΑ. Αντιστοίχη πρόσκληση ο Δήμαρχος έστειλε και στο Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας  – είχε προηγηθεί και το 2017, όπου έγινε επίσης αποδεκτή από το ΓΕΑ-  και στον εορτασμό συμμετείχαν η Ομάδα ΖΕΥΣ . Ο κος Χατζηδιάκος προσέφερε στους προσκεκλημένους του δώρα που αφορούσαν στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου: κασετίνα με συλλεκτικά επίχρυσα γραμματόσημα από την Ενσωμάτωση της 31ης Μαρτίου 1947 όπου υπεγράφη η παράδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα από την Μ.Βρεταννία και της 7ης Μαρτίου 1948 όπου έγινε ο επίσημος εορτασμός της Ενσωμάτωσης στην Ελλάδα. Τα δώρα δόθηκαν στον Α/ΓΕΕΘΑ, στον Υποπτέραρχο Θεόδωρο Λίγκρη,  στον Πρόεδρο των Βρακοφόρων Κρήτης κςο Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο οποίος εκτιμώντας την ποιοτική προσφορά του κου Φώτη Χατζηδιάκου στην διάδοση της Ιστορικής γνώσης, δώρισε και μαντινάδα στον Δήμαρχο Ρόδου που έχει παντρευτεί Ανωγειανή, την κα Αγάπη Καλομοίρη-Χατζηδιάκου. Την κασετίνα με τα επίχρυσα γραμματόσημα, επίσης, ο κο Χατζηδιάκος  χάρισε στον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κο Τεμπονέρα, ενώ μέσω του Α/ΓΕΕΘΑ ο κος Δήμαρχος ζήτησε να δοθεί το δώρο και προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Αποστολάκη . Από την πλευρά του ο Δ/ντης  Α’Κλάδου της Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος κος Λίγκρης  δώρισε στον κο Δήμαρχο κάδρο με τα μαχητικά της Ομάδας ΖΕΥΣ ως ένδειξη καλής συνεργασίας με τον Δήμο Ρόδου.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κος Χριστοδούλου εντυπωσιασμένος από την ιστορική γνώση και τον σεβασμό του κου Χατζηδιάκου προς την Ιστορία της Πατρίδας, ζήτησε τις ομιλίες του Δημάρχου Ρόδου για το προσωπικό του αρχείο.

Ο κος Α/ΓΕΕΘΑ ήταν παρών και στα αποκαλυπτήρια του ονόματος του Πεσόντα επί γερμανικής κατοχής Δωδεκανήσιου Αγωνιστή Γεωργίου Δασκάλακη, όπου προσετέθη στο μαρμάρινο επιτοίχιο με τους ήρωες του πολέμου.  Αυτοσχέδιο ριζίτικο ακούστηκε από τους Βρακοφόρους της Κρήτης, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Δημάρχου να είναι παρόντες στον εορτασμό της 71ης Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.

Ο Γιώργος  Δασκαλάκης, φυγάδευε τους ασυρμάτους από το Λημέρι των Κατασκόπων κι εκτελούσε εντολές για δολιοφθορές σε αυτοκίνητα κι εγκαταστάσεις των Γερμανών. Για τη δράση του έμεινε αρκετά  χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είχε πάθος για το νησί του για την ελευθερία για τον αγώνα.

Μέχρι το 1945 που τον εκτέλεσαν κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από εκεί  όμως κάθε φορά έβρισκε τρόπο και αποδρούσε.Για να αγωνιστεί σκληρά και για να βασανιστεί εξίσου σκληρά όταν τον έπιαναν.

Οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν  στις 23 Απριλίου 1945, λίγες μόλις μέρες πριν την αποχώρησή τους από τη Ρόδο. Ο ίδιος δεν δέχθηκε να του δέσουν τα μάτια .

Στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου από τον Σύλλογο Παρροικιακών Σωματείων, ο Δήμος Ρόδου δώρισε στον Χρήστο μαθητή τωνΑρκιών, στην δασκάλα: 1)Μια σειρά βιβλίων της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρόδου (για το σχολείο), 2)Μία ιστορική φωτογραφία από την ενσωμάτωση της  Δωδεκανήσου (για το σχολείο), 3)Τα συλλεκτικά επίχρυσα γραμματόσημα από την Ενσωμάτωση (για την δασκάλα), 4)Ένα σκάκι, στρατηγικό παιχνίδι  για τον μαθητή για να μάθει να σκέπτεται με στρατηγική, λέγοντας του να μην γίνει μόνο δάσκαλός όπως επιθυμεί, αλλά να ακολουθήσιε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής και επιστημονικής εξέλιξης,  5)Ένα αναμνηστικό από την δώρο (για τον αδελφό του Χρήστου).

Για το iPοrta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
Το ψυχικό πλήγμα μετά την άμβλωση, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
Η γλωσσική ακηδία ενός ανελκυστήρα και η πικραμένη θυμηδία ενός παγιδευμένου φιλολόγου, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
“Who Loves Ya Baby?”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.