Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρόδος:14 Μαρτίου, Παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο

Spread the love

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του «Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης»  του Δήμου Ρόδου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ) είναι μια ελληνική επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017  και αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα,  επιστημονικά ινστιτούτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας διαθέτει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού τα οποία αναπτύσσουν πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα  στα πλαίσια των ιδρυτικών αρχών και κατευθύνσεων του Ινστιτούτου.

Το Παράρτημα Ρόδου  αποτελεί ένα από τα πρώτα παραρτήματα του Ε.Ι.Π.Δ. στη χώρα και σε αυτό συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και φοιτητές υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Μπαρμπούτη.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ε.Ι.Π.Δ., Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος θα παρουσιάσει το γενικό όραμα του Ινστιτούτου, τους στόχους του και τις προοπτικές μέσα από την ενεργό ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η παρουσίαση του Παραρτήματος το Μάρτιο του 2018 συμπίπτει σημειολογικά με τα 70 έτη από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Θα ακολουθήσουν τρεις ομιλίες με στόχο την ανάδειξη διαφορετικών πτυχών της πολιτιστικής ταυτότητας της Ρόδου και της Δωδεκανήσου:

  • Ο Σπύρος Συρόπουλος, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, θα αναφερθεί στη Ρόδο ως τόπο διαπολιτισμικού διαλόγου του Ελληνικού με τους λοιπούς μεσογειακούς πολιτισμούς ,

  • ο Χρίστος Μαλλιαράκης, δικηγόρος και Πρόεδρος της Rhodes International Culture &Heritage Society ( RICHeS) θα αναφερθεί στο διαθρησκειακό διάλογο και

  • ο Σταύρος Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός-Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης θα αναφερθεί στο φαινόμενο της διατήρησης της ελληνικότητας των Δωδεκανήσων .

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο οπτικοακουστικό μουσικό δρώμενο, υπό τη διεύθυνση του βραβευμένου Ρόδιου συνθέτη Αντώνη Κυζούλη, ο οποίος θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τη μελοποιημένη από τον ίδιο συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη. Οι απαγγελίες των ποιημάτων θα γίνουν από την ηθοποιό Μαρία Μανιώτη η οποία και επιμελήθηκε τη δραματουργική επεξεργασία τους. Η ερμηνεία των τραγουδιών θα γίνει από την  Άννα Βούη και το φωνητικό σύνολο “Δέκα με Τόνο” ενώ στο πιάνο θα βρίσκονται ο Αντώνης Κυζούλης και  η Άντζελα Σπανού. Τη σκηνοθεσία και την οπτικοακουστική παραγωγή Video Art επιμελείται o Αλέξανδρος Λουϊζίδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του «Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης» του Δήμου Ρόδου και είναι ανοικτή για το κοινό.

SHARE
RELATED POSTS
Αιμοδοσία: το δώρο της ζωής στο συνάνθρωπο σε 40 φιάλες, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
1821: όλοι οι Ήρωες της Δωδεκανήσου που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
Η κατάσταση είναι κρίσιμη: Άστε τις φιέστες και τα πάρτι και ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.