Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ρεπορτάζ από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια φιλοξενεί η εφημερίδα «Tageszeitung»

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Η βασανιστική αναμονή των προσφύγων στη Μόρια

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος στην ανταπόκρισή του, 4.930 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σήμερα στη Μόρια. Επισημαίνει, δε, πως «λίγοι λαμβάνουν άσυλο. Μερικοί αποστέλλονται στην Τουρκία. Κάποιοι επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη. Αλλά οι περισσότεροι απλώς περιμένουν».

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Λέσβο συνομιλεί με πολλούς από τους διαμένοντες στον καταυλισμό και διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι διηγούνται λίγο πολύ τα ίδια: «Έχουν πουλήσει τα πάντα, λένε αυτοί οι άνθρωποι. Εδώ αρρωσταίνουν, αλλά πρέπει να περιμένουν. Για φαγητό μία ώρα, τρεις φορές την ημέρα. Για ραντεβού στον γιατρό έναν μήνα. Για μία πρώτη συνέντευξη μετά την αίτηση ασύλου έναν χρόνο. Πολύς χρόνος, ακόμη και για ενήλικες. Αλλά πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της Μόριας είναι παιδιά. Χάνουν πολύ χρόνο. Δεν υπάρχει σχολείο, παρά μόνο μία ΜΚΟ από την Ελβετία που κάνει κάποια μαθήματα. Το μόνο που κανονίζεται γρήγορα εδώ είναι η επιστροφή: όποιος θέλει να γυρίσει στη χώρα από την οποία προέρχεται μπορεί να απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πολύ γρήγορα θα βρεθεί στο αεροπλάνο της επιστροφής».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος παραμένει προφανώς στον περίβολο, διότι, όπως σημειώνει, «είναι αδύνατον για έναν δημοσιογράφο να εισέλθει στο εσωτερικό του καταυλισμού και να μιλήσει με τους υπευθύνους. Μόνο ο αποκαλούμενος ‘Ελαιώνας’ είναι προσβάσιμος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να φροντίσει τους πρόσφυγες. Αλλά κάθε τόσο λέγεται ότι δεν απορροφά τα χρήματα πλήρως ή εγκαίρως». Πάντως, ο απεσταλμένος της «Tageszeitung» βλέπει ευθύνες και στις Βρυξέλλες: «Η Κομισιόν δεν θέλει τα αποκαλούμενα hotspots μόνο για την καταγραφή (των προσφύγων). Ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί κάποιος εκεί για μεγάλο διάστημα προσλαμβάνει στρατηγικό χαρακτήρα και λειτουργεί ως αποτροπή».

Με πληροφορίες από DW

SHARE
RELATED POSTS
Μεταξεταστέος στην αριθμητική, του Νίκου Βασιλειάδη
Η Σοβαρότητα και το Ήθος αντιμετωπίζουν τις Επιδημίες, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
Επίσημη πρεμιέρα με τη “Βόρεια Μακεδονία”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.