Υγεία

Πώς ν’ αντιμετωπίσω τον πονόλαιμο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

Αν ξυπνήσατε το πρωί και νοιώθετε ότι ο λαιμός είναι σαν «γυαλόχαρτο» και σας «γδέρνει», ίσως δεν μπορείτε και να καταπιείτε, πρέπει ν’ αναλάβετε δράση πριν τα συμπτώματα επιδεινωθούν με βραχνάδα, ελαφρύ βήχα και πρήξιμο των αδένων.

Ελέγξτε το περιβάλλον. Στον λαιμό προκαλούν ξηρότητα η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία, η εσωτερική θέρμανση, το κλιματιστικό, τα αλλεργιογόνα αλλά και η μόλυνση του περιβάλλοντος.    

Μην καταφύγετε σε φάρμακα. Προς το παρόν δεν γνωρίζετε αν πρόκειται για κάποια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Κι αν ανεβάσετε πυρετό (πάνω από  38,5°C ) μην αμελήσετε να τον επισκεφθείτε.

Άφθονα υγρά. Προστατεύουν από την αφυδάτωση τον ξερό λαιμό. Ναι στο νερό, το τσάι και τον φρέσκο χυμό πορτοκάλι, που επιπρόσθετα θα σας ενισχύσει με βιταμίνη C.

Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ. Θα επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Γαργάρες με αλατόνερο και σόδα. Μειώνει το πρήξιμο και τα βακτήρια στο λαιμό. Δοκιμάστε και γαργάρες με λίγο μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό.

Όχι στο τσιγάρο. Πέρα από τη βλαπτική του δράση, ξεραίνει τον λαιμό και επιδεινώνει τον πονόλαιμο!

Κοτόσουπα. Αν και η ωφελιμότητά της δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, το βέβαιο είναι ότι θα σας τονώσει. Πάντως, εκτιμάται ότι οι ζεστοί ατμοί της ρευστοποιούν εκκρίσεις ανακουφίζουν.

Σκόρδο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε προσθέστε το στα φαγητά και τις σούπες σας.

Λεμόνι. Με  βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε το ακόμα και το νερό γιατί επιπρόσθετα  βοηθά στην παραγωγή του σάλιου, οπότε οι βλεννογόνοι σας παραμένουν ενυδατωμένοι.

Μέλι. Με θαυματουργές μαλακτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αφού καταναλώσετε ένα κουταλάκι, αποφύγετε για λίγη ώρα να πιείτε νερό για να δράσει αποτελεσματικότερα.

Ξεκουραστείτε. Ο οργανισμός χρειάζεται ανάπαυση για να ανακάμψει και ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς κάθε «εισβολέα». Μειώστε τους ρυθμούς της καθημερινότητας γιατί αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα καθυστερήσετε πολύ περισσότερο για ν’ ανακάμψετε.

Σωστή διατροφή. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Πότε να επισκεφθώ τον γιατρό;

Πρησμένοι αδένες. Το πρήξιμο δεν υποχωρεί ακόμη κι όταν περάσει ο πονόλαιμος.

Εξωτερικό εξόγκωμα στον λαιμό.

Πόνος στο αυτί. Ιδίως αν δεν υποχωρεί.

Πυρετός. Στην περίπτωση που διαρκεί πάνω από τρεις μέρες.

Βραχνάδα δεν υποχωρεί.

Ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται και επιμένει. Παράλληλα δεν υπάρχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος.

Αδυναμία κατάποσης υγρών ή του σάλιου.

Κόκκινα εξανθήματα.

Πόνος στις αρθρώσεις.

Υψηλός πυρετός πάνω από δυο με τρεις μέρες (πάνω από 38,5oC)

Αίμα στο σάλιο.

Πού οφείλεται ο πονόλαιμος;

Οξεία φαρυγγίτιδα. Οφείλεται σε ιούς οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Αμυγδαλοφαρυγγίτιδα. Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, που μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια.

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.  Οφείλεται σε βακτήρια και πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί με αντιβίωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό. Εκτός από πονόλαιμο, εμφανίζει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους  λεμφαδένες. Το strep τεστ, θα δείξει εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος.Επειδή είναι μεταδοτική πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε ν’ αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα, αν δεν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον.

Απόστημα στο φάρυγγα.  Συνοδεύεται από σοβαρό πονόλαιμο και πυρετό ενώ δυσκολευόμαστε ν’ ανοίξουμε το στόμα.  Όταν το απόστημα υποχωρήσει, οι αμυγδαλές πρέπει ν’ αφαιρεθούν χειρουργικά.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν τα υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στον λαιμό, προκαλούν πονόλαιμο.

Κακή λειτουργία της μύτης. Στραβό διάφραγμα, πολύποδες, υπερτροφικές αμυγδαλές κ.α  φράζουν τη δίοδο του αέρα και αναγκαζόμαστε να αναπνέουμε από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται ο λαιμός και να πονά. Το ζήτημα συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Όγκοι λαιμού, γλώσσας και λάρυγγα.  Δημιουργούν δυσκολία στην κατάποση, ήπιο πονόλαιμο και ενίοτε πόνο που αντανακλά στο αυτί. Συνήθως οφείλονται στο κάπνισμα και στο ποτό.

SHARE
RELATED POSTS
Λεμόνι: ένα διατροφικό υπερόπλο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας-προλάβετε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Σύμμαχοι κατά της αλλεργικής ρινίτιδας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.