Υγεία

Πότε το νερό είναι επικίνδυνο;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Το τρεχούμενο νερό δε είναι πάντα «αθώο». Τα καλοκαιρινά ταξίδια συχνά μας οδηγούν σε περιοχές που η ποιότητά του είναι αμφισβητήσιμη. Έστω κι αν είναι καθαρό, εύγευστο και άοσμο μπορεί να είναι μολυσμένο  με µικροοργανισµούς, χημικές ουσίες, λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μόλυβδο κ.α

Για να προστατευθείτε:

Ταξίδια. Εμβολιαστείτε και για κανέναν λόγο μη πιείτε νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο.

Φιλτράρισμα και δισκία καθαρισμοί. Απαραίτητα για να εξουδετερωθούν επιβλαβείς μικροοργανισμοί στο νερό που πίνετε, πλένετε τα δόντια σας ή μαγειρεύετε. Μήπως έχει ιζήματα άμμου; Σε «ύποπτες περιοχές» στο νερό για μπάνιο, προσθέστε λίγο αντισηπτικό υγρό.

Προσοχή στην αποθήκευση νερού. Προτιμάτε γυάλινα μπουκάλια, αεροστεγώς κλεισμένα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κανόνες καθαριότητας.  Πλένετε προσεκτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά την τουαλέτα και βέβαια πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση του φαγητού. Σχολαστικό πλύσιμο και σωστό μαγείρεμα των τροφών για να εξουδετερωθούν επιβλαβή βακτηρίδια ή άλλα επικίνδυνα μικρόβια.

Ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό

Διάρροια και γαστρεντερίτιδα. Με έντονη διάρροια και εμετό που  προκαλούν αφυδάτωση, σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, δίψα, κόπωση, ζάλη ή σύγχυση. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι απειλητική για ηλικιωμένους και παιδιά.

Πόνος στην κοιλιά και κράμπες. Συνήθη συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Τύφος.  Βακτηριδιακή μόλυνση, ιδιαίτερα μεταδοτική, ακόμη και θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπισθεί. Υψηλός πυρετός, πόνος στο στομάχι, ισχυρός πονοκέφαλος και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.  Εξαπλώνεται με την επαφή με περιττώματα ή ούρα μολυσμένων ατόμων, τα οποία συχνά καταλήγουν σε πηγές πόσιμου νερού αν η περιοχή έχει κακό δίκτυο αποχέτευση.

Δυσεντερία. Προκαλεί διάρροια με αίμα και βλέννες, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, δυσκολία και πόνο κατά τις κενώσεις, πυρετό και εμετούς.  Φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται με μολυσμένα νερά μεταφέρουν στους ανθρώπους μικρόβια που προκαλούν διάρροια με δυσεντερία. Μεταδίδεται εύκολα αν δεν πλένουμε τα χέρια μετά την τουαλέτα ή μετά το άλλαγμα πάνας ή όταν παρασκευάζουμε τρόφιμα και φαγητά χωρίς να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.  Αν οφείλεται σε βακτήριο εκδηλώνεται με μικρές αλλά συχνές κενώσεις που περιέχουν αίμα και βλέννες, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, δυσκολία και πόνο κατά τις κενώσεις, πυρετό και εμετούς. Συχνότερη σε βρέφη, ηλικιωμένους και υποσιτισμένους ανθρώπους.

Χολέρα. Οξεία διαρροϊκή νόσος. Η εντεροτοξίνη του βακτηρίου Vibrio cholerae προσβάλλει το έντερο. Η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμία στα παιδιά, οξείδωση, κυκλοφορική καταπληξία, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια αλλά και κώμα. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστακοειδή). Συναντάται συχνότερα σε περιοχές με ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες.

Μηνιγγίτιδα. Φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Ξαφνικός υψηλός πυρετός, ισχυρός πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα, δυσκολία κινήσεων στον λαιμό, έμετος ή ναυτία, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης, κρίσεις επιληψίας, υπνηλία ή δυσκολία αφύπνισης, ευαισθησία στο φως, μειωμένη όρεξη και ενίοτε δερματικό εξάνθημα (μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα).  Αν καθυστερήσει η θεραπεία υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Ηπατίτιδα.  Ο ιός της ηπατίτιδας Α βρίσκεται στα κόπρανα αρκετό διάστημα πριν την εμφάνιση του ίκτερου (κιτρινίλας) και λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση. Μεταδίδεται με μολυσμένα τρόφιμα, νερό,  αντικείμενα αλλά και ακάθαρτα χέρια που μπαίνουν στο στόμα. Μόνον το 1/3 όσων μολυνθούν θα εκδηλώσουν ηπατίτιδα Α σε 15-45 ημέρες μετά την μόλυνση, με ίκτερο (κιτρινίλα), ούρα με χρώμα κονιάκ και άσπρα κόπρανα. Πιθανά συμπτώματα κόπωση, βάρος στην περιοχή του συκωτιού, πυρετό και ανορεξία. Δύο στους τρεις αν και δεν θα παρουσιάσουν ίκτερο, θα έχουν τον ιό στα κόπρανά τους, οπότε  μολύνουν το περιβάλλον.

Πολιομυελίτιδα.  Μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, παραλύοντας τους αναπνευστικούς μυς και διακόπτοντας την αναπνοή. Ναι στον εμβολιασμό! Εισβάλει στον οργανισμό μέσω του στόματος και μπορεί να προκαλέσει παράλυση άνω ή κάτω άκρων.

SHARE
RELATED POSTS
Διαχειριστείτε με σοφία τις γιορτές! , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί ροχαλίζω;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πού οφείλεται η τριχόπτωση;, τη Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.