Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Πόνος; Ναι. Πόνος…!, της Ιωσηφίνας Τσουμπή

Spread the love

Η Ιωσηφίνα Τσουμπή είναι απόφοιτος της Γαλλικής και Ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Γαλλικών και την τελευταία εικοσαετία εκτελεί φιλανθρωπική εργασία συμβάλλοντας στην σίτιση άπορων οικογενειών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βιβλίο της “Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ. 

Πόνος !

Τι είναι πόνος; Υπάρχει ορισμός του πόνου;

Όχι !

Υπάρχει μόνο ο  χαρακτηρισμός του , υπάρχουν οι διαβαθμίσεις του  κι αναφέρομαι στον σωματικό κι όχι στον ψυχικό πόνο..

Πόνος μεγάλος , μέτριος , μικρός, διαρκείας , επαναλαμβανόμενος – εκείνο το ΤΑΚ  αχ! …σουβλιά το έλεγε η γιαγιά μου η Σμυρνιά – πόνος υποφερτός , ανυπόφορος.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν υποφέρουν τον πόνο , με την παραμικρή εμφάνιση του πανικοβάλλονται κι άλλοι που τον υποφέρουν διότι είναι δυνατοί !

Θεωρίες  !

Ο πόνος είναι πόνος και δεν υπάρχουν δυνατοί κι αδύνατοι, υπάρχουν υπομονετικοί και γκρινιάρηδες που τους δικαιολογώ βέβαια απόλυτα.

Κι όταν σου συμβεί το απρόοπτο , το άδικο…άδικο ; /Οχι καλή μου εσύ η ίδια έκανες την πατάτα σου , βαρέθηκες να κάνεις τη σωστή κίνηση – γιατί οι άνθρωποι μερικές φορές νομίζουν ότι είναι ατρόμητοι –  και να την θλάση μυών !

Πας στο γιατρό και σου λέει  ” θα περάσει μα θα κρατήσει λίγο καιρό ”  και ο κύριος google που επισκέπτεσαι για συμπληρωματικές πληροφορίες σου γράφει  ” θα περάσει αλλά θα κρατήσει περίπου 6 βδομάδες ”

Ti  6 ; Εσύ είσαι στις   3…..

Δεν περπατάς , κουτσαίνεις ! Και όταν είναι να βγεις για εξωτερικές υποχρεώσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις , χαπακώνεσαι με παυσίπονα , μα όταν είσαι στο σπίτι  δεν παίρνεις κανένα παυσίπονο  γιατί θα τινάξεις στον αέρα αυτό το έρμο το στομάχι σου, έτσι περπατάς στηριζόμενη στα έπιπλα, στράτα-στρατούλα.  Και κάνεις όλα αυτά που πρέπει να κάνεις μέσα  στο σπίτι  μουρμουρίζοντας  ” Ωχ ! Αχ ! ”  λέγοντας κιόλας…

Αχ ! Παναγίτσα μου τι έκανα και με τιμωρείς ;

Μετά κατευθείαν ζητάς συγγνώμη  , γιατί πως είναι δυνατόν η Παναγία να τιμωρεί ;

Χάνεις το κέφι σου απ τον πόνο , δεν σ εντυπωσιάζει τίποτα  , νευριάζεις ακόμα και με όλους τους υποψήφιους  ευρωβουλευτές που  αυτοδιαφημίζονται  στην τηλεόραση και ξεσπάς λέγοντας ”  άσε με κι εσύ χριστιανέ μου  ” . Όλα αυτά βέβαια όταν είσαι μόνη, όταν είσαι με άλλους δεν σ αρέσει να παραπονιέσαι .

Και σου λέει το ένα σου παιδί  – από ενδιαφέρον πάντα

– Μα δεν κάθεσαι κι εσύ στ’ αυγά σου μία μέρα να ηρεμήσει κι αυτό το πόδι !

Εσύ ξέρεις ότι έχει δίκιο , μα από την άλλη δεν υπάρχει κάποιος  να κάνεις τις υποχρεώσεις σου.

Και σου λέει το άλλο σου παιδί αποφασιστικά…

-Αν συνεχίσεις να πονάς τόσο πολύ 4-5  μέρες ακόμη , να πας και σε άλλο γιατρό.

Μα δεν μπορείς να πάρεις σβάρνα τους γιατρούς για μια θλάση μυών ! Είσαι και ευγνώμων τελικά που δεν ήταν κάταγμα , δεν χρειάστηκαν εγχειρήσεις κλπ , που δεν ήταν καν ράγισμα αλλά…πονάς ! πονάς !

Ευτυχώς όταν ξαπλώνεις ηρεμεί , μα γίνεται να είσαι συνέχεια ξαπλωμένη ;

Και κάποιες φορές , όταν ξαπλώνεις τελικά το βράδυ , όταν έχεις πάρει κοντά σου όλα τα σύνεργα γραψίματος , τα τηλέφωνα , τα κοντρόλ, νερό και χάπια, όταν έχεις βολέψει το πόδι …έρχεται όλος ο Νιαγάρας στην κοιλιά σου και πρέπει να σηκωθείς να πας στην τουαλέτα και πώς να κάνεις το πρώτο βήμα που σου δίνει τη μεγαλύτερη σουβλιά ;

Όμως σε στιγμές  νηφαλιότητας , λογικεύεσαι !

Σκέφτεσαι αυτούς που πονούν μήνες , χρόνια  χωρίς να έρχεται η πολυπόθητη ίαση , σκέφτεσαι αυτούς που φεύγουν από τη ζωή αφού έχουν  ανέβει έναν Γολγοθά  πόνων , εγχειρήσεων , θεραπειών  και ευχαριστείς  βαθιά ό,τι και όποιον πιστεύεις  που έχεις πάθει μόνο μια θλάση μυών !

Καλό μήνα αδέρφια !

Καλό καλοκαίρι !

SHARE
RELATED POSTS
Ανασκαφές, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Διατί μου αρέσει η εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, του Κωστή Α.Μακρή
Θησείο με βροχή και απελπισία…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.