Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

“Πρόοδος στην Πράξη”. Η διέξοδος από τα αδιέξοδα. Το Ινστιτούτο που αξίζει να μάθεις

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Με ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα της Ελλάδας – που όλα τελικά είναι και πολιτικά – ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέως Πρόεδρος και Ιδρυτής της Πολιτικής Κίνησης  “Το Ποτάμι” (προσφάτως αναστέλλον τη λειτουργία του), αφού διέθεσε ως ΠΟΤΑΜΙ 500.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ τον Οκτώβριο του 2019, που θα δώσουν την δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα και να μην ξενιτευτούν, δημιούργησε με ομάδα ικανών και επιφανών επιστημόνων το Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη επιθυμώντας να γίνουν πράξη θετικές ενέργειες που αφορούν στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στο Περιβάλλον, μέσα από τις συναινέσεις και τις συνεργασίες και με φόντο ένα ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Στόχος του Ινστιτούτου είναι η διέξοδος από τις αδιέξοδες συνθήκες και αντιλήψεις που οδηγούν μόνο στην οπισθοδρόμηση. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ινστιτούτο “Πρόοδος στην Πράξη”. Ιστοσελίδα ΕΔΩ

 

To Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη

Το ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη ιδρύθηκε από το Ποτάμι και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Σκοπός του είναι η μελέτη, τεκμηρίωση, ανάλυση και προώθηση προτάσεων δημόσιας πολιτικής. Θέλει να συντελέσει στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού εθνικού και ευρωπαϊκού ρεύματος.

Σε αυτήν την προσπάθεια το Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη επιδιώκει τη συνεργασία με άλλους φορείς, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή εκφράζεται μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εργαστηρίων πολιτικής και κοινωνικής έρευνας, καθώς και την έκδοση πρακτικών, μελετών και σχετικών έργων.

Το Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, ιδίως στους χώρους της παιδείας, απασχόλησης, δικαιοσύνης και περιβάλλοντος, ικανό να συνδράμει στην απαλλαγή της κοινωνίας από αδιέξοδες, ανορθολογικές αντιλήψεις που ευθύνονται τόσο για το ξέσπασμα, όσο και για την έκταση της παρούσας κρίσης.

Επιστημονικό Προσωπικό

 Θάνος Βερέμης

Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του “Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Έχουν εκδοθεί πάνω από 20 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλός αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Δημήτρης Βαγιανός

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ερευνητικός εταίρος στο CEPR και το NBER, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies (ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά παγκοσμίως στα Οικονομικά). Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πώς αυτό επηρεάζει την πραγματική οικονομία, καθώς και στα κίνητρα απόδοσης στις αγορές και την οικονομία γενικότερα. Είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκα Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

 Ιόλη Καλαβρέζου

Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης & Πολιτισμού στην έδρα Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard

Αντώνης Κοκόσης

Καθηγητής Μηχανικών Διεργασιών και Συστημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Άννα Λυδάκη

Καθηγήτρια Ποιοτικών Μεθόδων της Κοινωνικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης των Πανεπιστημίων Κύπρου και Warwick

Τάκης Φραγκούλης

Πολιτικός Επιστήμονας – Εκδότης

Άγγελος Χανιώτης

Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Princeton University

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Άντρη Κωνσταντίνου

Δημοσιογράφος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Essex, Βρετανία. Σπούδασε ακόμα Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Ποσοτικές Μεθόδους στο Πανεπιστήμιο του Essex, Βρετανία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επιλέγοντας» (Εκδόσεις Τζιόλα, 2018) και έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο συλλογικών τόμων και τριών μεταφράσεων ακαδημαϊκών συγγραμμάτων του αντικειμένου του στην ελληνική γλώσσα.

Έχει επίσης συγγράψει 35 άρθρα ή κεφάλαια βιβλίων σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις. Από το 2012 έως το 2015, συντόνισε ένα τριετούς διάρκειας και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικό έργο δι-ιδρυματικού χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού 400.000€ με θέμα τη μέτρηση του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα και συμμετείχε ως μέλος της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας σε τέσσερα ακόμα επιστημονικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 εκατομμυρίων €, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Δικτύου Μελέτης των Εκλογών, της Κοινής Γνώμης και των Κομμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Από το 2010 έως τον Μάιο του 2015, διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τον Ιούνιο του 2015, είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Prorata.

Επιστημονικοί συνεργάτες

Δρ. Δημήτρης Αντωνίου, Ιστορικός

Ζαφείρης Βάλβης, Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς, MBA RSM

Βασιλική Κολυβά, Απόφοιτος της Γαλλικής ΕΝΑ – Στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης

Αικατερίνη Κοντοπίδου, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός

Σταυρούλα Κότσιλα, Οικονομολόγος

Δρ. Γιώργος Δ. Μουστάκας, Οικονομολογος με ειδικότητα στα οικονομικά έρευνας και τεχνολογίας

Δρ. Σωτήρης Μηλιώνης, Χωροτάκτης ΕΜΠ

Δρ. Θανάσης Παναγόπουλος, Ειδικός Επιστήμονας Υπουργείου Οικονομικών

Δρ. Γεωργία Ι. Τερτσινίδου, Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc, Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

SHARE
RELATED POSTS
Στους δρόμους της Κυψέλης ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος
Ο κύριος Φαμπρ και ο Διονύσιος Σολωμός, του Κωστή Α. Μακρή
Συλλαλητήριο, πόσο δημοκρατική έκφραση!, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.