Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ποιος θυμάται τον Τζιμ Λόντο;, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Πριν ακριβώς από 45 χρόνια (19.08.1975) έφευγε για την τελευταία του «αποστολή» ο πιο ισχυρός Έλληνας παλαιστής του 20ού αιώνα: ο διάσημος για τους άθλους του στις πέντε ηπείρους Τζιμ Λόντος (ή Χριστόφορος Θεοφίλου όπως ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο) σε ηλικία 78 χρόνων. Αυτός ο γενναίος Έλληνας, ο γεννημένος στο ταπεινό Κουτσοπόδι της Αργολίδας, μολονότι δεν ξεπερνούσε σε ύψος το 1μ.68 και ήταν κάπως βαρύς με τα 88 του κιλά, έγραψε μια ζηλευτή καριέρα, κυρίως στα ριγκ των μεγάλων πόλεων της Αμερικής, όπου κυριάρχησε ως μαχητής ης ελεύθερης πάλης και του κατς ως το 1946, αρχικά ως ερασιτέχνης και για όχι μεγάλο διάστημα ως επαγγελματίας. Γεγονός που τον βοήθησε να αποκτήσει χρήματα (εκτός από τίτλους, σε εποχή που θεωρούνταν στις ΗΠΑ υποδεέστεροι της επαγγελματικής πυγμαχίας), τα οποία ξόδεψε φροντίζοντας φτωχές οικογένειες και ορφανά στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από την δράση του Τζιμ Λόντου ελάχιστα έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ελλάδα, μια και οι αγώνες του δεν προβάλλονταν από κάποιο Μέσο. Μόνο από το αγγλόφωνο ραδιόφωνο έφταναν κάποιες ειδήσεις από τις νίκες του, που δεν ήταν εύκολο να επιβεβαιωθούν. έτσι, συχνά ο πανίσχυρος παλαιστής μας, αποτελούσε πηγή έμπνευσης…πρωτοσέλιδων στην «Αθλητικη΄Ηχώ» -μοναδική αθλητική εφημερίδα το 1950- που με τεράστια «ξύλινα» γράμματα στον τίτλο τροφοδοτούσε το διψασμένο αναγνωστικό κοινό της χώρας με την «τιτάνεια» επιτυχία του, ή τον «ανεπανάληπτο θρίαμβό του» ως αντίπαλος δύο Αιγυπτίων πρωταθλητών του κατς κάπου στην Αφρική. Το πιθανότερο ήταν εκείνη την ημέρα, ο Τζιμ Λόντος να έπινε το καφεδάκι του στο σπιτικό του στην Καλλιφόρνια με τους φίλους του που τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία είχε…

ΥΓ: Εννοείται ότι δεν υπήρχε τρόπος διάψευσης του εντυπωσιακού πρωτοσέλιδου, παρά μόνο ικανοποίηση για την παγκόσμια δύναμη ενός δικού μας ανθρώπου…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Λουίτζι Πιραντέλλο (1867-1936), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Σμάρω Σωτηράκη
Χαρισματικές προσωπικότητες: Άγγελος Σικελιανός, ο ποιητής του έπους του ’40, της Σμάρως Σωτηράκη
“Γιώργος Σισαμωτός” ονομάζεται τιμητικά το Τμήμα Μαιευτικής του Νοσ/μείου Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.