Υγεία

Ποιες τροφές αγαπά το δέρμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μαςvisit our new web site

Μετά τα τριάντα, μειώνεται σταδιακά η παραγωγή αυξητικών ορμονών και το δέρμα σταδιακά αρχίζει να χάνει τη φρεσκάδα του. Η διαδικασία γήρανσης είναι «εσωτερική» υπόθεση και πρέπει να την  αντιμετωπίσουμε, πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, που δέρμα και οργανισμός δέχονται επίθεση από φθοροποιούς παράγοντες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν είναι οι πανάκριβες κρέμες  που διασφαλίζουν το δέρμα. Το «θαυματουργό» τρίπτυχο είναι άσκηση, επαρκής ύπνος και σωστή διατροφή!

Το « είμαστε ό,τι τρώμε», αντανακλά και στο δέρμα. Αν καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες, αν πίνουμε αλκοόλ και καπνίζουμε, οι ρυτίδες κάνουν νωρίτερα την εμφάνισή τους. Αλκοόλ και καφεΐνη, λειτουργούν διουρητικά και αφυδατώνουν το δέρμα ενώ το κάπνισμα, ενισχύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, που γερνούν το δέρμα.

Τα όπλα του δέρματος

Νερό. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να ενυδατωθεί ο οργανισμός και κατ’ επέκταση το δέρμα. Το νερό, βοηθά τα κύτταρα να κινούν τα θρεπτικά συστατικά και ν’ απομακρύνουν τις τοξίνες. Είναι απαραίτητα καθημερινά, τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που λόγω του ιδρώτα χάνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών.

Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα. Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα και προστατεύει από την ακμή. Γι’ αυτό και περιέχεται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.

Πράσινο τσάι. Το καλύτερο καλοκαιρινό δροσιστικό ρόφημα, με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές  πολυφαινόλες. Τα φύλλα τσαγιού, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, σε σχέση με το τσάι σε φακελάκια.

Ντομάτα. Το θαυματουργό λυκοπένιό της, δρα αντιοξειδωτικά ενώ τα καροτενοειδή της επιβραδύνουν την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Λιπαρά ψάρια. Σαρδέλα, ρέγκα και  σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το δέρμα. Η ασταξανθίνη του σολομού, βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.  Περιέχουν και το αντιγηραντικό συνένζυμο Q10, όπως και ξηροί καρποί και κρέας.

Ελαιόλαδο. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ξηροί καρποί. Κυρίως καρύδια και αμύγδαλα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε. Ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Τυρί κότατζ. Περιέχει, σελήνιο και βιταμίνη Ε, με αντιοξειδωτική δράση. Το σελήνιο, μειώνει την καταστροφική επίδραση του ηλίου στο δέρμα: αναζητείστε το και σε δημητριακά  ολικής άλεσης, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.

Αβοκάντο. Θωρακίζει το δέρμα με βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένα αβοκάντο περιέχει το 27% από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νιασίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τις πανάδες.

Μύρτιλα. Λειτουργούν αντιγηραντικά, χάρη  στα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή τους.

Ρόδι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβάλει στην παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου από το δέρμα.

Εσπεριδοειδή. Πλούσια πηγή βιταμίνης C. Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα: οι σταθερές τιμές σακχάρου στο αίμα επιβραδύνουν τη γλυκοζυλίωση, που καταστρέφει το κολλαγόνο.

Μάνγκο.  Πλούσιο σε βιταμίνη Α.

Άπαχο κρέας και πουλερικά. Βασική πηγή πρωτεΐνης ενώ δεν μας επιβαρύνουν με «κακά» λιπαρά. Η πρωτεΐνη, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει το δέρμα ελαστικό. Περιέχουν και ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλει στην ανάπλαση και ανανέωση των κυττάρων.

Αυγά. Με ευεργετικές πρωτεϊνες, και βιοτίνη, που αναπλάθουν το δέρμα και το προστατεύουν από την αφυδάτωση.

Όσπρια. Πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αναπλάθουν τα κύτταρα το δέρματος.

Αβοκάντο. Με υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που κρατούν το δέρμα απαλό, ενυδατωμένο και πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Κακάο.  Οι φλαβανόλες του, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και την κυκλοφορία του αίματος. Ναι στη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Γιαούρτι.  Τα προβιοτικά του προστατεύουν από την ακμή και το έκζεμα. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο, που προστατεύει την υγρασία του δέρματος.

SHARE
RELATED POSTS
Το σώμα μας “μιλά”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
egkefaliko.jpg
Πέντε συμπτώματα του εγκεφαλικού και δώδεκα μύθοι
Κέρματα στο στόμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.