Υγεία

Πλήρως ιάσιμο το μελάνωμα αρχικού σταδίου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Διαβάστε εδώ τα άρθρα της Δρος Κατσώχη για την προστασία της καλής μας υγείας

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η ΑΚΘ αντιμετωπίζει τις εγκεφαλικές μεταστάσεις που δίνει

Το μελάνωμα είναι ιάσιμο, ιδίως όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Πρόκειται για μορφή καρκίνου του δέρματος, κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα), αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Η συχνότητα εμφάνισής του παγκόσμια, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έως το 2035, ο αριθμός των ασθενών με κακοήθες μελανώμα θ’ αγγίξει τους 388.262, με 98.288 σχετιζόμενους θανάτους. Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου: όταν εξαπλωθεί πέρα από την επιφάνεια του δέρματος πλήττει και σε άλλα όργανα. Μάλιστα,  παρουσιάζει σημαντική τάση να δίνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο: εκτιμάται ότι 4 στους 10 ασθενείς με μελάνωμα θα αναπτύξουν μετάσταση στον εγκέφαλο.

Μετά την ακτινοθεραπεία, τα νευρολογικά σημεία βελτιώνονται στο 50-75% των περιπτώσεων, γεγονός που οδηγεί σε συνολική βελτίωση των ασθενών. Οι κεφαλαλγίες ανταποκρίνονται στην ακτινοθεραπεία στο 80% των περιπτώσεων. Τόσο η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (gamma-knife, cyberknife, x-knife) όσο και η χειρουργική εκτομή είναι κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις για μία ή ολιγάριθμες (< 3) βλάβες και φαίνεται να αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Όλο και συχνότερα επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής ακτινοθεραπείας με την ανοσοθεραπεία, δίνουν στατιστικά σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στον τοπικό έλεγχο των εγκεφαλικών μεταστάσεων σε σχέση με την μονοθεραπεία. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία συνεργασία ανάμεσα στην ανοσοθεραπεία και στην ακτινοχειρουργική, στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών μεταστάσεων ασθενών με μελάνωμα.

SHARE
RELATED POSTS
Φθινοπωρινές αποφάσεις, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα καταλάβω αν έχω γρίπη ή κορωνοϊό; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα προστατευθώ από την γαστρεντερίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.