Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Ιστορία

Πέθανε στα 100 ο Γ. Χαροκόπος, ο απαγωγέας του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε το 1944

Spread the love

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ένας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών, ο ιστορικός συγγραφέας και δάσκαλος Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος

Ο Γεώργιος Χαροκόπος υπήρξε βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τους κατακτητές, ενώ έτυχε μεγάλων διακρίσεων από την Ελληνική και τις Συμμαχικές Κυβερνήσεις.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Ο Γεώργιος Σταράκης, γράφει γι’ αυτόν: Ο Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην Πατσό Ρεθύμνου. Το 1937 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ρεθύμνου και εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, από την οποία πήρε το πτυχίου του το 1939.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό. Το 1941 ήταν 22 ετών. Μόλις είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα. Μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο, ο οποίος ονομαζόταν «ηγεμόνας» και είχε προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα συγκροτούν Αντιστασιακή ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Όταν οι Γερμανοί ήλθαν από τα Χανιά οδικώς και κατέλαβαν το Ρέθυμνο, ο Γεώργιος Χαροκόπος συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως Σύνδεσμος μεταξύ των Αντάρτικων ομάδων και των Συμμαχικών Πρακτόρων. Γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες, Κρητικούς και ξένους. Διατηρούσε και διατήρησε -με όσους είναι εν ζωή- σχέσεις φιλίας, αγάπης και σεβασμού.

Ο ρόλος του στην απαγωγή Κράιπε

Ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πλάνο, ενώ είχε και ενεργό δράση στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε.

Τον Απρίλιο του 1944 είναι 25 ετών, όλη η ομάδα των απαγωγέων μαζί με τον Γερμανό φιλοξενήθηκε με μυστικότητα ένα τριήμερο 7, 8 και 9 Μαΐου στο μιτάτο της οικογένειάς του στη θέση «Πλατές», έξω από το χωριό Πατσός. Το αρχικό σχέδιο έχει διαρρεύσει και ο Γεώργιος Χαροκόπος σχεδιάζει το νέο σχέδιο διαφυγής από το Γερακάρι το οποίο ενέκρινε ο Λη Φέρμορ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ομάδας.

Αυτό ήταν: (Το Νέο). Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου. Επιβιβάστηκε μαζί με όλη την ομάδα σε Μότορ Λονς και διέφυγαν στην Αίγυπτο. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Τα βιβλία που είχε συγγράψει:

Φρούριο Κρήτη

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε

Ξεχασμένο χρέος

Αν η Ελλάδα δεν έλεγε «Όχι» το 1941

Οι τελευταίοι της Βερμαχτ 

Αναλυτικά η ιστορία της απαγωγής Κράιπε

Η απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε έγινε στις 26 Απρίλη του 1944 από Βρετανούς κομμάντο και Έλληνες αντιστασιακούς.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1944 ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Μος και δύο Κρητικοί πράκτορες της SOE ξεκίνησαν με ένα αεροπλάνο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την Κρήτη. Σκόπευαν να πέσουν με αλεξίπτωτα στο νησί, να έρθουν σε επαφή με ομάδες της αντίστασης και σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσουν στην απαγωγή του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Μίλλερ. Τελικά όμως μόνο ο Βρετανός ταγματάρχης προσγειώθηκε, χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό του, ενώ οι υπόλοιποι λόγω της κακοκαιρίας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο. Μέχρι να καταφέρουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να φτάσουν στην Κρήτη, κάτι που έγινε εφικτό, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, στις 4 Απριλίου, ο Φέρμορ έμεινε μαζί με μια ομάδα Κρητικών αντιστασιακών με τους οποίους είχε συναντηθεί όταν είχε πέσει μόνος του με το αλεξίπτωτο.

Σύγχρονο μνημείο στο σημείο της απαγωγής.

Στις 26 Απριλίου του 1944 Βρετανοί κομμάντος της SOE (Special Operations Executive), μαζί με Κρητικούς που συμμετείχαν στην αντίσταση, απήγαγαν τον Γερμανό υποστρατηγό Χάινριχ Κράιπε, στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο Κράιπε είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη λίγο πριν την απαγωγή του για να αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού σε αντικατάσταση του διαβόητου για τα εγκλήματά του εις βάρος αμάχων, Φρίντριχ Μίλλερ. Η ομάδα αρχικά σχεδίαζε να απαγάγει τον Μίλλερ αλλά μετά την αντικατάστασή του αποφάσισε να απαγάγει τον Κράιπε. Την απαγωγή σχεδίασαν και εκτέλεσαν ο Ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο λοχαγός Ουίλιαμ Μος (William Stanley Moss), μαζί με τους Κρητικούς Μανώλη Πατεράκη, Γίωργο Τυράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Ηλία Αθανασάκη, Ζωιδάκη, Χναράκη, Κόμη, Παπαλεωνίδα, Τζατζά και Ζωγραφιστό. Στις 14 Μαΐου ο Φέρμορ, ο Μος και μερικοί από τους Κρητικούς αντιστασιακούς, μαζί με τον απαχθέντα, έφτασαν, διασχίζοντας τα βουνά, στην νότια Κρήτη όπου πλοίο του βρετανικού ναυτικού παρέλαβε τους Βρετανούς κομμάντος και το Γερμανό υποστράτηγο και τους μετέφερε στην Αίγυπτο. Την επόμενη ημέρα της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ ο υποστράτηγος Κρεχ.

Την περίοδο του Αυγούστου του 1944, και λόγω της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε η Γερμανική διοίκηση διέταξε την εκτέλεση των ανδρών των περιοχών από όπου πέρασε ως αιχμάλωτος ο υποστράτηγος.

…Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου. Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ

Μαζικές εκτελέσεις τουλάχιστον 165 ατόμων έλαβαν χώρα στα χωριά Άνω Μέρος, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Γουργουθούς, Σμιλέ, Κρύα Βρύση, Δρυγιές και αιτιολογήθηκαν βάση της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε πιθανόν απλά δικαιολογώντας προαποφασισμένες αποφάσεις καταστολής του αντάρτικου στις φιλικές για αυτό περιοχές.

Πηγές: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ-ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

SHARE
RELATED POSTS
Δια της τεθλασμένης επανέρχεται ο πρωθυπουργός, του Δημήτρη Κατσούλα
Βιβλίο και Βιβλύω, του Κωστή Α. Μακρή
Αθήνα, διαμαντόπετρα, της γης κλπ., του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.