Ακούστε και το ηχητικό αρχείο του παρακάτω άρθρου:
Η παραβολή του “Καλού Σαμαρείτη” ιδωμένη μέσα από τα μάτια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, φέρνει μια νέα ανάγνωση στο βιβλικό κείμενο.
Δείτε προσεκτικά: ο Καλός Σαμαρείτης, ένας παραγκωνισμένος, ο εξόριστος της κοινωνίας, ο ανήκων στην χαμηλότερη βαθμίδα του Ισραήλ, δημιουργείται από τον εμβληματικό Βαν Γκογκ τεράστιος, πρωταγωνιστής, με λαμπερά, ωραία ενδύματα. Το ίδιο και ο ταλαιπωρημένος και καταχτυπημένος από τους ληστές κακοποιημένος άντρας.
Εν αντιθέσει ο ιερέας και ο λευΐτης αχνοφαίνονται, κυρίως ο ιερέας χάνεται στο βάθος σαν μια φιγούρα γκρίζα που μετά δυσκολίας διακρίνεται, ενώ ο λευΐτης με γυρισμένη και αυτός την πλάτη όπως και ο ιερέας, κάτι διαβάζει με προσήλωση, προφανώς τη Βίβλο, της οποίας το νόημα-μήνυμα ούτε εφαρμόζει, ούτε κατανοεί. Εν αντιθέσει ο Σαμαρείτης μέσα στην άγνοια και την ταπεινότητα, την φτώχεια και την υποβάθμισή του, εφαρμόζει το ιερό μήνυμα της αλληλεγγύης και της βοήθειας στον συνάνθρωπο, την οποία αρνήθηκαν οι προηγούμενοι αδιαφορώντας, προσπερνώντας τον. Το σκηνικό γύρω από τους πρωταγωνιστές του πίνακα είναι φωτεινό με ωραία, ζωντανά χρώματα, ενώ το πλαίσιο που εμπεριέχονται οι ιερέας και λευΐτης είναι μόνοχρωμο, πιο σκοτεινό, απρόσωπο. Το πρώτο συμβολίζει τη χαρά, την ελπίδα, τη ζωή, το δεύτερο την καταστροφή, τον θάνατο μεταφορικά, μέσα από τη ξηρασία και την τραχύτητα που στερεί τη ζωή.
Ο μέγας Βαν Γκογκ ανάγνωσε την αφήγηση της γνωστής παραβολής με τρόπο καινοτόμο, ρηξικέλευθο, μα και ουσιαστικό. Και τόλμησε να δημιουργήσει άλλο ένα αριστούργημα, που είναι σχεδόν άγνωστο. Ξέφυγε από την τετριμμένη αντίληψη δίνοντας φως και ελπίδα σε κάθε ψυχή που αναζητεί την ανάταση και το Φως του Άστρου της Βηθλέεμ (το οποίο Άστρο υπήρξε στον συμπαντικό ουρανό ως πλανητική σύνοδος του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης, διήρκησε τρεις μήνες και οδήγησε του Μάγους με τα δώρα στο σπίτι του Ιησού, της Παναγίας και του Ιωσήφ). Η ιδιοφυΐα του Βαν Γκογκ αντελήφθη καλλιτεχνικά μια σπουδαία πράξη και την έκανε ένα σπουδαίο έργο δώρο στην Ανθρωπότητα εις το διηνεκές .
Κάποιος άλλος καλλιτέχνης, θεωρητικά μεγάλος μα ανθρώπινα αντιστρόφως ανάλογα μικρός, μπρος στον φόβο του θανάτου, την αδυναμία ενσωμάτωσης στην νέα εποχή μα και στην άγνοια του μηνύματος της Γέννησης του Θεανθρώπου μίλησε επιπόλαια, σκληρά και με ειλικρίνεια του χαρακτήρα και ποιόντος του για την κυρα-Μαρία και τον Πικάσο. Κι όμως, μια κυρά Μαρία άγνωστη, ίσως παραγκωνισμένη, ίσως αδιάφορη σε νεαρή ή μεγαλύτερη ηλικία γέννησε έναν Πικάσο, έναν Χατζιδάκι, ένα Φερραίο, έναν Καβάφη, έναν Παπανικολάου. Και μία Μαρία γέννησε τον Χριστό.
Ήρεμο Δεκέμβριο, εκλεκτές και εκλεκτοί, με πολλή χαρά, πολλή-πολλή αγάπη από αυτούς που δεν το περιμένετε και άριστη υγεία.
Να περάσει ανώδυνα τούτος ο Χριστουγεννιάτης μήνας και να αποχαιρετίσουμε το άγριο, σκληρό, απρόβλεπτο έτος που υποχρεωτικά μας άνοιξε τον δρόμο για την έλευση μιας Νέας Ανθρωπότητας. Ανοίξτε τα μάτια της ψυχής σας ώστε να αντιληφθείτε την ευκαιρία που μας καλημερίζει.
Χρόνια πολλά!
2 Δεκεμβρίου 2020
Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr