Κάθε αντίδραση του οργανισμού, κάτι έχει να μας πει. Χωρίς υπερβολές πρέπει να «ακούμε» τις προειδοποιήσεις του οργανισμού γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι επισκεπτόμαστε τον γιατρό όταν η κατάσταση επιδεινωθεί και έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Ακόμη και τα πιο «αθώα» συμπτώματα πρέπει να μας θέτουν σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους.
Δέρμα, νύχια, μάτια. Κάθε αλλαγή πρέπει να μας κινητοποιεί προκειμένου να διαπιστώσουμε τα αίτια που την προκάλεσαν.
Φαγούρα στις πατούσες. Συχνά οφείλεται σε λοίμωξη από μύκητα, δηλ. μυκητίαση. Ειδικές αλοιφές και πόδια στεγνά χωρίς υγρασία, αφού τα σκουπίσουμε προσεκτικά με πετσέτα, μπορούν σε πρώτη φάση να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Οίδημα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Κοκκινίλα, αυξημένη θερμοκρασία, αίσθημα καύσου και πόνος στο δάχτυλο του ποδιού, πρέπει άμεσα να μας οδηγήσουν στο γιατρό γιατί αποτελούν συμπτώματα είτε ουρικής είτε φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχετε τραυματίσει το πόδι σας χωρίς να το αντιληφθείτε.
Αδικαιολόγητη αύξηση βάρους, τριχόπτωση ή κόπωση. Έχετε ελέγξει μήπως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό; Ίσως ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Ως πιο κοινή αιτία αναφέρεται συχνά η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκληθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες.
Ανεπούλωτη πληγή. Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστεί, πρέπει να σας θέσει σε εγρήγορση. Υποδηλώνει ενδεχομένως ότι πάσχετε από διαβήτη ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη νεοπλασίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό γιατί αποτελεί αιτία σοβαρής λοίμωξης.
Πόνος στη φτέρνα. Μάλλον φοράτε συχνά στενά παπούτσια ή σαγιονάρες και έχετε καταπονήσει τον σύνδεσμο που συγκρατεί την καμάρα του ποδιού. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Κακή ακοή. Ίσως αντιμετωπίζετε προβλήματα διαβήτη. Τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών.
Μάτια. Σύμφωνα με έρευνες τα μάτια μπορεί να υποδείξουν τα πρώτα σημάδια νοητικής κατάπτωσης αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωση άνοιας.
Αδύναμη όσφρηση. Αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι αποτελεί από τα πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ.
Κακοσμία στόματος. Αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.
Πρώιμα σημάδια γήρανσης. Γκρίζα μαλλιά, ρυτίδες και συσσώρευση χοληστερόλης στα βλέφαρα, είναι ενδεικτικά αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Συχνό χασμουρητό. Αν δεν το προκαλεί η κούραση, μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες φαρμάκων για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, σε κακής ποιότητας ύπνο, αϋπνία ή σε υπνική άπνοια, κατά την οποία ο ασθενής παύει να αναπνέει στον ύπνο του για μικρά χρονικά διαστήματα. Μπορεί όμως ν’ αποτελεί και ένδειξη κόπωσης ή προβληματικής λειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου. Ωστόσο, το χασμουρητό αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων όπως επιληψία ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατική ανεπάρκεια ή και όγκο στον εγκέφαλο. Αν επιμένει και λαμβάνετε κάποιου είδους θεραπευτική αγωγή, ο γιατρός θ’ αποφασίσει είτε αλλάζοντας το φαρμακευτικό σκεύασμα που λαμβάνετε είτε μειώνοντας τη δόση του. Αν πρόκειται για διαταραχή ύπνου καλό είναι να την αντιμετωπίσετε γιατί μακροπρόθεσμα βλάπτει την υγεία. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ανακαλύψετε την αιτία που γεννά το χασμουρητό: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Κράμπες. Ίσως εμφανίζετε έλλειψη καλίου, ασβεστίου ή μαγνησίου. Ενδεχομένως ο οργανισμός να είναι αφυδατωμένος: σε αυτήν την περίπτωση πίνετε περισσότερο νερό και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κράμπες προκαλεί και η προβληματική κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό.