Επί τη ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εχθές το βράδυ- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 στις 7μμ- πραγματοποίησε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη εκεί που χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού στην Νέα Υόρκη, την ελληνοκρατούμενη Αστόρια!
Η υποδοχή που του επιφύλαξε η ομογένεια ήταν ενθουσιώδης και πολυπληθής. Αυτό που πρόσεξα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι το ακροατήριο ήταν πολυκομματικό!…με πρώτο εμένα.
Η ομιλία του έγινε στην πολιτιστική αίθουσα Πέτρος Γεωργίου Πατρίδης στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου.
Την “συνάντηση” με την ομογένεια άνοιξε ο κ.Ανδριώης, άτομο με ιστορια και περγαμηνές προσφοράς στην κοινότητα και σχολείο του Αγίου Δημητρίου.
Στην προσφώνηση του ανέφερε ότι από αυτόν τον χώρο του πολιτιστικού κέντρου έχουν περάσει Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Πατριάρχες, κ.α. και είναι τιμή να υποδεχόμαστε έναν ακόμη πρωθυπουργό μετά από 19 χρόνια.
Επίσης είπε ότι ο Κυριάκος είχε επισκεφθεί την κοινότητα προ ετών όταν γιόρταζε τα 75 χρόνια από ιδρύσεως της.
Αμέσως μετά εγκάλεσε τον νεοδιορισθέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ.Ελπιδοφόρο για έναν χαιρετισμό χαριτολογώντας ότι μαζί με τον Κυριάκο η ομογένεια έχει τώρα δυο Ελπιδοφόρους!
Σειρά μετά είχε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητες τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά της Διασποράς κ.Αντώνη Διαματάρη.
Ο κ. Διαματάρης για πάνω από 40 χρόνια είναι ο ιδιοκτήτης/εκδότης της αρχαιότερης- ιδρύθηκε το 1915- μοναδικής ημερήσιας αμιγώς ελληνικής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ”. Γνώστης της ομογένειας και των προβλημάτων της όσο κανείς άλλος ήταν σίγουρα η πιο εύστοχη επιλογή του κ.Μητσοτάκη για αυτήν την θέση και έτσι έδειξε ότι τον ενδιαφέρει και την υπολογίζει την ομογένεια.
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός.
Ζεστός και προσηνής αναφέρθηκε στους δεσμούς που δημιούργησε και συντηρεί ακόμα με την ομογένεια και την Αμερική όπου προ 33 ετών ήταν εδώ φοιτητής.
Στην συνέχεια μίλησε για τις πολιτικές επαφές του κατα την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, τον Ερντογαν και τα Ελληνό-Κύπρο-Τουρκικά, και έκλεισε με μια μακρά αναφορά για την γενική κατάσταση της Ελλαδος, την οικονομία, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του κράτους με ιδιαίτερη μνεία στα προξενεία, προσέλκυση επενδύσεων με απλούστευση των διαδικασιών, και φυσικά την ψήφο των αποδήμων.
Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο στην βάση του φαίνεται αρκετά απλό αν λάβουμε υπ’οψιν ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει όλους τους πολίτες ισότιμα. Εφόσον κάποιος είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον εκλογικό κατάλογο στην ιδιαίτερη του πατρίδα αλλά μένει στο εξωτερικό, γιατί να πρέπει να έρθει αυτοπροσώπως ξοδεύοντας εναν σκασμό χρήμα και χρόνο για να ψηφίσει;
Εξηγώντας ο Πρωθυπουργός ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βάλει πλάτη -200 ψήφοι χρειάζονται- για να περάσει το εκλογικό νομοσχέδιο που προτείνει είπε ότι θα αρχίσει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και ελπίζει ότι κάπου όλοι θα συμβιβαστούν σε ένα κοινά αποδεκτό νομοσχέδιο.
Ίδωμεν και κρατάω μικρό καλάθι.
Η βραδιά έκλεισε με παρατεταμένο χειροκρότημα καθώς ο κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, τον Άδωνη Γεωργιάδη, προξένων, πολιτικών και κληρικών εξήλθαν της αίθουσας.