Υγεία

Ο λευκός εχθρός κάθε εποχής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ζάχαρη και αλάτι, οι δύο κρυσταλλικοί πειρασμοί, είναι θανάσιμοι εχθροί της υγείας. Και είναι στο χέρι μας να τους εξουδετερώσουμε!

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD


Ετήσια συνδρομή: 180 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 180 ΕΥΡΩ

Στο εστιατόριο.  Ζητάμε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο μας. Ούτως ή άλλως, τα  περισσότερα από τα ορεκτικά ή τα άλλα προπαρασκευασμένα  πιάτα έχουν αλάτι και με το παραπάνω.  Αποφεύγουμε να πάρουμε γλυκό για επιδόρπιο και επιλέγουμε φρούτο.

Όχι στις επεξεργασμένες τροφές.  Περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης ενώ η επεξεργασία που υφίστανται, αφαιρεί τα όποια θρεπτικά συστατικά τους.

Εξορίζουμε αλατιέρα και ζαχαριέρα από το οπτικό μας πεδίο. Να μείνουν στο ντουλάπι ή στο πιο ψηλό ράφι!

Όχι αλάτι σε σαλάτες και ζάχαρη σε χυμούς! Φρούτα και λαχανικά περιέχουν σάκχαρα και νάτριο αντίστοιχα.

Αντικαθιστούμε το αλάτι . Μπαχαρικά και βότανα χαρίζουν εξαιρετική γεύση.

Βγάζουμε από τη ζωή μας τη ζάχαρη. Μέλι ή στέβια, μπορούν να καλύψουν μια χαρά τις ανάγκες μας. Λέμε ναι σε φρέσκα ή ξερά φρούτα, που εκτός από σάκχαρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με ίνες και πολύτιμα ένζυμα. Επιλέγουμε φρεσκοστυμμένους χυμούς ή μιλκσέϊκ φρούτων αλλά και δημητριακά με μικρά κομμάτια φρούτων. Εναλλακτικά μία καλή λύση είναι το σιρόπι σφένδαμου και το χαρουπόμελο: αρκεί να μην έχουν υποστεί χημική ή θερμική επεξεργασία και να μην περιέχουν πρόσθετα ή προϊόντα ζάχαρης (όπως συχνά συμβαίνει με το τυπικό συσκευασμένο μέλι σε μερίδες).

Προσοχή  στις ετικέτες.  Οι συσκευασίες των προϊόντων αναγράφουν την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και νάτριο. Οτιδήποτε…ύποπτο  το επιστρέφουμε στο ράφι του!

Άσκηση. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους,  βοηθούν τον οργανισμό ν’ αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες.  

Από τί κινδυνεύουμε;

Το αλάτι προκαλεί:

Εγκεφαλικά επεισόδια. Έρευνες έδειξαν ότι μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση σε αλάτι  κατά ένα γραμμάριο, οι πιθανότητες να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνονται κατά ένα έκτο!

Υπέρταση:  Είναι υπεύθυνη για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.  Γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη. Ιαπωνικές έρευνες έχουν συνδέσει τον καρκίνο του στομάχου και τον γαστρικό καρκίνο με την υψηλή κατανάλωση αλατιού.

Κατακράτηση υγρών. Εάν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες από το σώμα μας.

Ξηροδερμία. Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν την έκκριση της χολής και μπορεί  να προκαλέσουν έντονη ξηροδερμία σε πρόσωπο και χείλη.

Οστεοπόρωση. Εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Και η ζάχαρη:

Για αιώνες καλύπταμε τις ανάγκες μας από τα σάκχαρα των φρούτων, την πιο απλή και γρήγορα μεταβολίσιμη ενεργειακή πηγή. Μέχρι που μπήκε στη ζωή μας η χημικά επεξεργασμένη και λευκασμένη άσπρη ζάχαρη, η οποία:

Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει την  άμυνα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων.

Προκαλεί δυσπεψία. Κι ακόμη δυσκολεύει την κίνηση του εντέρου, αυξάνει τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Διαταράσσει τις ισορροπίες των μετάλλων στο σώμα και επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου.

Μπορεί να συμβάλλει στην οστεοπόρωση.

Αυξάνει την κατακράτηση των υγρών  και μπορεί να μειώσει την ικανότητα του να χειριστεί το λίπος και τη χοληστερόλη.

Αυξάνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλει στο να εκδηλώσουν τα παχύσαρκα άτομα καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμβάλει στην παραγωγή ελευθέρων ριζών που μας γερνούν.

Η κατανάλωση της παράγει τοξίνες που οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές,  από τις βασικές αιτίες καρκινογένεσης.

Κάνει το σάλιο όξινο, φθείρει τα δόντια και δημιουργεί περιοδοντικές ασθένειες.

Μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε.

Η υπερεκκρινόμενη ινσουλίνη από την υπερκατανάλωση ζάχαρης,  δημιουργεί αναπτυξιακές ανωμαλίες αλλά και  υπερκινητικότητα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, διάσπαση προσοχής, κινητικές και μαθησιακές δυσκολίες.

Προκαλεί αρθρίτιδα, άσθμα και τροφικές αλλεργίες και πονοκεφάλους,

Αυξάνει τον κίνδυνο  ουρικής αρθρίτιδας.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να προφυλαχθώ από την οστεοπόρωση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
«Καρκίνος. Ένα “παιχνίδι” πιθανοτήτων» – Διεπιστημονικό Συνέδριο από την ΑΚΟΣ 5 & 6 Μαρτίου
Κοιμάμαι σε σωστό μαξιλάρι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.