Υγεία

ΝΑΙ και ΟΧΙ του εντέρου, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι καθοριστική για τον οργανισμό και είναι εφικτή με σωστή διατροφή. Οι τροφές επηρεάζουν την εντερική χλωρίδα, καθώς τρέφουν και το εντερικό μικροβίωμα δηλαδή τους μικροοργανισμούς που φιλοξενεί το έντερο.

Τα ΌΧΙ του εντέρου:

Ζάχαρη. Άσπρη, καστανή και τεχνητά γλυκαντικά, βλάπτουν το έντερο γιατί τρέφουν τα κακά βακτήρια. Αντικαταστήστε τη με φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι.

Τηγανητά και επεξεργασμένες τροφές. Μας φιλοδωρούν με «άχρηστες» θερμίδες ενώ με τη διάσπασή τους «τρέφουν» τα επιβλαβή βακτήρια, που διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικο και μπέικον: ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ναι σε ελαιόλαδο και έλαιο αβοκάντο και καρύδας.

Κόκκινο κρέας. Η συχνή κατανάλωσή του,  επηρεάζει αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου. Αν δεν είναι βιολογικό, μας επιβαρύνει επιπρόσθετα, με αντιβιοτικά και ορμόνες. Επιλέξτε βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Νερό βρύσης. Μπορεί να περιέχει ουσίες όπως το χλώριο, που βλάπτουν τα βακτήρια του εντέρου. Τοποθετείστε φίλτρο.

Λιπαρά. Επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και ευνοούν τη δυσκοιλιότητα. Συνδυάστε τα με τροφές, πλούσιες σε ίνες.

Γαλακτοκομικά. Προτιμήστε βιολογικά ή επιλέξτε γάλα, βούτυρο και τυρί φυτικής προέλευσης.

Κάπνισμα,  υπερβολικό αλκοόλ και υπερβολική καφεΐνη. Απλά, βλάπτουν!

Διαχειριστείτε το άγχος σας!

Τα ΝΑΙ του εντέρου

Άφθονο νερό. Διογκώνει τις φυτικές ίνες, οπότε δρουν  αποτελεσματικά στο έντερο.  Καθημερινά, τουλάχιστον οκτώ ποτήρια.

Μέλι. Επουλώνει τα έλκη στο στομάχι και τα επίπεδα προσταγλανδινών στο αίμα και μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούν κολίτιδα.

«Ζωντανό» γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με προζύμι και τρόφιμα εμπλουτισμένα με προβιοτικά. Μικροοργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία υγιούς εντερικής χλωρίδας και δρουν ευεργετικά σε δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σπαράγγι, κρεμμύδι, σκόρδο, βρώμη, πράσο, μπανάνα, αγκινάρα ή τρόφιμα  εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά τρέφουν τα «καλά» βακτήρια, προστατεύουν το γαστρεντερικό ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την απορρόφηση του ασβεστίου, άρα συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Προϊόντα ολικής άλεσης. Πλιγούρι, καστανό ρύζι, σιτάρι ολικής άλεσης, κριθάρι και βρόμη και κινόα, προσφέρουν φυτικές ίνες, που ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και κατευνάζουν τις αιμορροΐδες.

Καρπούζι.  Αποτελείται κατά 99% από νερό και  συμβάλει στην κινητικότητα του εντέρου.

Φράουλες, μήλα, αχλάδια και μύρτιλα. Πλούσια σε πηκτίνη, τύπος διαλυτής ίνας, που διεγείρει το έντερο και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σπανάκι, λαχανίδες και σέσκουλα, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Μπρόκολο και κουνουπίδι. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που λιπαίνουν το παχύ έντερο.

Σταφίδες: Πλούσιες σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, δεν περιέχουν σορβιτόλη -όπως τα δαμάσκηνα- που προκαλεί φούσκωμα.

Εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια λεμόνια και γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε νερό και πηκτίνη, που διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.

Κρέας κοντά στο κόκκαλο και ζωμός από κόκκαλα. Μας εφοδιάζουν με  γλυκίνη, αμινοξύ που αποτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, προστατεύει από γαστρικά έλκη και βελτιώνει τα επίπεδα στομαχικού οξέος. Με γλουταμίνη, για την καλή λειτουργία του βλεννογόνου του εντέρου και του πεπτικού.

Άπαχο κρέας. Φιλέτο χοιρινού, κοτόπουλο και  γαλοπούλα: η ζωική πρωτεΐνη είναι βασική στη διατροφή μας.

Κολοκύθα: Πλούσια σε φυτικές ίνες  και φτωχή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Περιέχει κάλιο που συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού.

Πατάτες. Με μη διαλυτές φυτικές ίνες για τα καλά βακτήρια, τα οποία προστατεύουν το στομάχι. Αρκεί να μην είναι τηγανητές!

Γλυκοπατάτες. Πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και Β6, προστατεύουν το νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στις κινήσεις του εντέρου.

Λιπαρά ψάρια. Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλα, ενισχύουν την παρουσία βιταμίνης D, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου. Φροντίστε καθημερινά να εκτίθεστε έως 20 λεπτά στον ήλιο.

Καφές. Διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και το έντερο. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης προκαλεί δυσκοιλιότητα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί αρρωσταίνουμε το φθινόπωρο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ι.Σ.Ρ: “Κατευθυντήριες Οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό για τον νέο Κορωνοϊό SARS-CoV-2”
Η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.