Πόρτα στην Πολιτική

Ναι, είναι χρέος η στήριξη της Ομογένειας, του Aντώνη H. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Η αλλαγή, η κάθε αλλαγή, σε κάθε χώρα, σε κάθε οργανισμό, άσχετα αν είναι σε μεγάλο ή μικρό, προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από αυτούς που επηρεάζονται θετικά.

Κι αυτό γιατί η αλλαγή προκαλεί φόβο, τον φόβο του άγνωστου.

Αυτό αποδεικνύεται από ένα μεγάλο αριθμό μελετών. Υπάρχει δε και ένα ενδιαφέρον βιβλίο που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα «Ποιος μετακίνησε το τυρί μου» (Who moved my cheese), το οποίο έχει μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.

Νομίζω ότι σχεδόν όλοι μας θα συμφωνήσουμε πως η Ελλάδα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και γειτονικές. Και ότι αν δεν αλλάξει πορεία, αν δεν αντιμετωπίσει τα θέματα με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα τότε θα βρεθεί σε σοβαρά αδιέξοδα.

Με βάση αυτή την φιλοσοφία και τις εξαγγελίες των μεταρρυθμίσεων, εκλέχτηκε πανηγυρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι αυτό προσπαθεί να υλοποιήσει.

Και ένα από τα θέματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, που απαιτούν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα στρατηγική, είναι οι σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Σίγουρα η ψήφος αποτελεί μια μεγάλη αρχή, παρά τις σοβαρές αδυναμίες της.

Αυτό όμως δεν αρκεί.

Σχεδόν τα πάντα που έχουν γίνει από την αρχή της μετανάστευσης μέχρι τώρα, έχουν αναφορά στην Ελλάδα. Τι θα προσφέρει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Ελλάδα. Οι «υποχρεώσεις» μας έναντι της μητέρας πατρίδας.

Η άλλη πλευρά της εξίσωσης, τα δικαιώματα που έχουμε, όπως η ψήφος, μέχρι πρόσφατα, ήταν ανύπαρκτα.

Είμαστε αδέλφια όταν προσφέρουμε, αλλά ξένοι όταν διεκδικήσουμε κάτι.

Και, βέβαια, χορτάσαμε από επαίνους.

Έτσι έχει δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη της γενέτειρας για το ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ομογένεια.

Η Ομογένεια διαχρονικά προσφέρει -χτίζει εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κ.τ.λ., προσφέρει κάλυψη στα εθνικά θέματα, αναμένεται να επενδύσει, να επισκεφτεί την γενέτειρα κ.τ.λ.- αλλά δεν δικαιούται να ζητήσει τίποτα.

Ακόμα και όταν βρίσκεται σε σοβαρή δυσκολία. Ακόμα και όταν ζητάει κάτι που έχει σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα της μητέρας πατρίδας: Την διατήρηση της ταυτότητας της Ομογένειάς μας.

Ανυποψίαστοι, για παράδειγμα, για την επένδυση της Τουρκίας στους αποδήμους της.

Έτσι, όταν η εφημερίδα αυτή αποκάλυψε πρόσφατα την απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να χρηματοδοτεί με 2 εκατ. τον χρόνο -σε έναν προϋπολογισμό 12 εκατ. δολαρίων- την Θεολογική Σχολή Βοστώνης, το φυτώριο των αυριανών κληρικών μας, η αντιπολίτευση ενοχλήθηκε.

Ηταν κάτι καινούργιο. Και ίσως να τους φόβισε η πιθανή πολιτική διάσταση, αν και ο λόγος της δωρεάς και η ουσία δεν είναι αυτή.

Ευτυχώς που η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν καταλυτική. Ξεδίπλωσε, σε προχθεσινή συνέντευξή του, μια νέα στρατηγική για την Ομογένεια με την οποία απέδειξε, όχι μόνο πόσο καλά γνωρίζει τα θέματά της αλλά -εξίσου σημαντικό- και την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει την στρατηγική του γιατί, όπως είπε, είναι «χρέος μας να στηρίξουμε την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής».

Κι έτσι είναι.

Να τι είπε:

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

«Ακουσα κάποιες κριτικές γιατί στηρίζουμε τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής διότι το έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία να κρατάει τους δεσμούς της Ομογένειας ζωντανούς με τη μητέρα πατρίδα είναι απολύτως καθοριστικό. Οπως καθοριστική, βέβαια, είναι και η εκμάθηση της γλώσσας μέσα από μια νέα πολιτική την οποία θέλουμε να κάνουμε. Να υποστηρίξουμε ομογενειακά σχολεία, δίγλωσσα σχολεία, τα οποία υπάρχουν σε πολλές περιοχές όπου έχουμε ισχυρή ελληνική κοινότητα. Σχολεία απογευματινά, σχολεία του Σαββατοκύριακου, τα οποία τα οργανώνει η Εκκλησία. Αλλά και να αξιοποιήσουμε -και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό- και την τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα σύγχρονης εκμάθησης και επαφής με την ελληνική γλώσσα με τρόπο πιο εύπεπτο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, ώστε τα νέα παιδιά δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με ελληνικές ρίζες να μπορούν να κρατούν ζωντανή αυτή την επαφή τους με την πατρίδα».

Τέλος, ένας καλός φίλος μού τηλεφώνησε για να δηλώσει την πλήρη συμφωνία με προηγούμενο σχόλιό μου για το θέμα αυτό με τίτλο «Τι σημαίνει η απόφαση Μητσοτάκη για την Θεολογική Σχολή», που δημοσιεύτηκε στις 11-12 Ιανουαρίου 2020.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει όρους όσον αφορά την χρήση της χορηγίας και την πλήρη διαφάνεια της δαπάνης.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.”

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Δυο χρόνια ΠΟΤΑΜΙ – Ένα βιωματικό κείμενο, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
Το Φάρμακο, του Γιώργου Σαράφογλου
Το λαθρεμπόριο της ελπίδας και ο κ. Μπαλτάς, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.